Проф. Трендафил Митев: Македонизмът е в ново настъпление заради мекушавостта  на българската позиция

снимка: pixabay.com

Проф. Трендафил Митев, зам.-председател на Македонския научен институт, в обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: С каква цел Македония реанимира езиковият си спор с България? Потърсихме гледна точка и в Македонския научен институт с неговият зам.-председател проф. Трендафил Митев.

Проф. Митев, защо в Скопие за пореден път извадиха темата за езика? Защо публикуваха още в началото на месеца, на 3-ти декември хартата си за техният език?

Трендафил Митев: Македонизмът премина в ново настъпление като разработи, и бих казал, коригирана нова стратегия. Какво имам предвид:  старобългарският книжовен език е в основата на третата писмено-книжовна цивилизация в Европа, ако те успеят да докажат, че не българският, а македонският език е в основата на третата писмено-книжовна цивилизация, след гръцкият и латинският език, те отнемат на България най-големият принос в световната култура. Чисто и просто – обезличават ни. Тогава всички спорове за обща история стават излишни – какво там, вие, някакви си българи, които въобще не сте създали третата писмено-книжовна цивилизация, ще имате обща история с нас. Разбирате ли, езиковият спор е фундамента на техният стремеж да докажат, че това е по-старата култура, по-старата цивилизация на тази велика македонска нация в Република Северна Македония. С други думи, езиковият спор беше изкаран на преден план, защото Св. Климент е създал, коригирал азбуката в Охрид и видиш ли на тази формална основа се опитват да докажат, че не българският, а македонският език е в основата на третата писмено-книжовна цивилизация. Разбира се, те така изопачиха съвременният служебен чиновнически македонски език, че той действително се различава от обикновеният говор на народа, вътре, в Македония. И на базата на тези различия, от актуалния, съвременния чиновнически език, се опитват да докажат по принцип различията между българския и македонския език. Само че, тези хорица не могат да дадат отговор на няколко много прости въпроси. Защо Княз Борис е трябвало да жертва средствата на българската държавна хазна, за да създава цялата онази материална  база, която е била необходима за Охридската книжовна школа на Св. Климент, ако действително там е трябвало да се разработва книжнина на някакъв чужд, не български език? Защо Цар Иван-Владислав през  11-ти век написа на български език – „Цар блъгърум“ – български цар? Защо братята Миладинови писаха на български език? Аз съм виждал, един мой приятел има граматика на македонския език, на която тематика на страница първа е написано, цитирам: „Македонкиот язик е създаден на 15-ти май 1945 г.“. Защо да спорим? Става въпрос за една нова стратегия – изтласкват на предни позиции езиковият проблем, за да докажат, че те са в основата на европейската цивилизация, те са създателите на третата писмено-книжовна култура в Европа, което ги прави, разбира се, много по-автономни, много по-самостоятелни в своето развитие и ние нямаме нищо общо с тях. Това за мен е основното.

Водещ: Според вашата теза се получава така, че те изместват вътрешнополитическите си проблеми, като ги подменят с някакво езиково културно величие, и по този начин се стремят да докажат за европейското си членство своят принос, своят дан в Европейския съюз. Така ли е?

Трендафил Митев: Много интересно обобщихте това, което искам импровизирано да кажа. Точно така е. Да докажат, че Европа ги заслужава, че тяхното място е там, защото те, видите ли, не са случайни хора, те са велика културна нация, велика цивилизация, чието място е в Европейският съюз, и ако някой пречи, той нарушава елементарни цивилизационни права на тази нация. Това са нещата, разбира се.

Водещ: Към вашата теза прибавям за доказателство коментар от македонска медия, че България била попречила да не получи Македония дата за преговори с ЕС. Намирам съвпадението на този коментар с езиковите разправии за съвсем не случайно.  Тоест, тезите вървят паралелно – ние им пречим, защо? Защото те по този начин всъщност ще докажат на ЕС, кой е реалният носител на славянската култура.

Трендафил Митев: Точно така, писмено-книжовната цивилизация е създадена от една велика, велика македонска нация. Това трябва да се докаже, българите трябва да го признаят това, за да може Европа да им се поклони и да каже „добре дошли“. Това е основното, това е стратегията. Но не забравяйте, че македонизмът това е школата на Стоян Новакович, на Никола Пашич – това са най-големите интриганти на Балканския политически терен. Те са, бих казал, тези, които преобърнаха историята, и макара за 50 години създадоха една „велика мини империйка“ наречена Югославия. Това са учениците на тези най-големи имитатори в политическата мъдрост на Балканите, и няма какво да се чудим – това е целта им.

Водещ: Проф. Митев, проблемът е, до кога македонизмът ще продължава действията си и с какво може да му се противостои?

Трендафил Митев: За съжаление, македонизмът набира инерции, както виждаме той непрекъснато коригира и стратегията си. Те видяха, че в областта на историята нещата много трудно могат да ги докажат – има „черно на бяло“ Гоце Делчев е писал на български език, има ги писмата му, отваряш го и трябва да си някакъв хамелеон, не знам какъв трябва да си, за да докажеш, че той е македонец, а не българин. Докато езиковата, говорната практика тя е нещо въздушно, нещо абстрактно, то се движи из пространството, няма нещо, с което да докажеш, че не е така. И от тук се получава някаква разтегателна материя, която ти можеш да докажеш всичко в нея и, разбира се, много по-трудно е тя да бъде оборена. Така го виждам.

Водещ: Въпросът е, как може да противостои българската държава?

Трендафил Митев: За съжаление българската държава не противостои, както трябва. И рано или късно ние ще плащаме за това, много. Нека да не съм лош пророк. Аз смятам, че нашите политици в момента, изпълнителната власт се престарават, излишно се престарават, в стремежа да услужат, да отворят врата на неомакедонизма да влезе в ЕС. Това е политически отровена интелигенция, която ще създаде много повече проблеми и трябва категорично да кажа, те чувстват, че официална България не е достатъчно категорична, че официална България, не знам поради неосведоменост на тези, които я представляват в момента или под натиск на външни фактори не са категорични. Не е това гръцката позиция – удариха по масата и 30 г. ги държаха, така да се каже, „завързани на връвчица“, докато не си наложиха своята теза. България не прави така. Поради, което македонизмът коригира стратегиите си и постоянно иновира  атаката си срещу нас. И ще се опита, при всички случаи, това може би не е последният им опит, със сигурност ще продължат. С други думи: македонизмът е в ново настъпление и една от причините за това е мекушавостта  на българската позиция.

Водещ: След историята и езикът какво още имат да ни искат? Какво още искат да ни вземат?

Трендафил Митев: Не знам, ще наблюдаваме, ще слушаме, ще гледаме, ще се опитаме да обобщим и да анализираме онова, което те предложат. Просто ще следим процесите. За съжаление, не знам, дано не съм лош пророк, но се опасявам, че в края на краищата България няма да направи това, което направи Гърция. А българската интелигенция трябва ясно да каже, че България трябва да направи точно това, което направи Гърция, ако искаме да съхраним това, което България е в представата на Европа.

Водещ: Проф. Митев, тук сме разкъсани между европейски ценности, геостратегически интереси на Балканите и „шмекеруванията“ на нашият югозападен съсед.

Трендафил Митев: Така е, така е. В края на краищата ние имаме своите национални интереси и трябва да съумеем да ги защитим. Не ме интересува какво мислят външни фактори, не ме интересува какво мисли някакъв си македонист в Скопие. България е създателят на третата писмено-книжовна цивилизация. Това достижение никой не може и не трябва да ни го отнеме. Това отнемат ли ни – отнемат ни физиономията, отнемат ни човещината. Отнемат ни културата.

Водещ: Отнемат ни душата, проф. Митев.

Трендафил Митев: Душата ни отнемат. Превръщат ни в някаква фигура без съдържание, обезсмислят наше присъствие на тази земя, на този континент. Работете и вие, не преставайте да говорите по тази тема, защото малко се говори по медиите, вие сте, може би, единственото истинско изключение в това отношение. Дръжте, така да се каже, пръст на пулса на проблемите и да говорим, да говорим, да говорим та белким ни чуят, и белким се стреснат, защото да не преживеем 4-та вече духовна  национална катастрофа. И то във време, когато всички предимства са на наша страна, когато ние не се нуждаем от нищо от Скопие. Скопие се нуждае от нашият подпис – и да си играят с нас, като котка с мишката, и да ни доказват, че са създали неща, които не са техни. Това никога няма да го приема.

Цоня Събчева