Проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ:  Братята Кирил и Методий са съпоктовители не само на Търновския университет, но и на България, славянството и на цяла Европа

Велико Търново. Светите братя Кирил и Методий са съпокровители не само на Търновския университет, но и на цяла България, славянството и Европа. Това каза в тържественото си слово по случай патронния празник на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ неговият ректор проф. Христо Бонджолов. Той приветства официалните гости, академичната общност, всички студенти и служители и им припомни важността на днешния ден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Ректорът подчерта, че равноапостолите са закрилници и спасители на висшето учебно заведение. „Не знам какво е било през Средновековието, но знам, че днес и за Европа, и за нас времената са трудни и имаме нуждата от тези покровители. Нуждаем се тяхната помощ по същия начин, за да се справим с онези, които се опитват да попречат на нашата свобода“, каза още проф. Бонджолов. Последва слово на народния представител Станислава Стоянова, която прочете и поздравителен адрес от председателя на Образователната комисия в парламента Милена Дамянова, на която и тя е член. Стоянова подчерта и, че правителството ще продължи да подкрепя университета във всички добри и лоши моменти, както е било и до сега.  Тържествена реч за светите равноапостоли братята Кирил и Методий произнесе проф. д-р Радослав Радев, председател на Общото събрание на Университета. Приветствие от името на възпитаниците на випуск 1992 „Българска филология“ по случай патронния празник отправи  Анастасия Антонова, която е от три поколения възпитаници на Великотърновския университет. Бе отслужен и благолслов от името на  Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, след което  студенти от специалност Педагогика на обучението по музика ще изнесоха кратък концерт по случай  патронния празник.

В тържествата се включиха още депутати, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев, председателят на ОбС Венцислав Спирдонов, представители на академичната общност и студенти.

Луиза ТРАНЧЕВА