Проф. Христо Кожухаров: Общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно

Общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно. Това казана пресконференция проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Св. Марина“  във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му, като цяло общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно. Образът на „психиатрична болница“ обикновено е на голяма затворена институция, заключени врати и разположена в покрайнините на общността.

Така например в проучване проведено в Германия , 25% от анкетираните смятат, че болните са заключени постоянно, а 50%, че все още се използват усмирителни ризи.

„81% от американците са отхвърлили идеята, че най-добрият начин да се справите с психично болните е да ги държите зад заключените врати, но значително по-малко 31% действително биха приели психиатричен център в техния квартал», допълни проф. Кожухаров. Той добави, че общественият имидж на психиатрите е по-малко положителен в сравнение с този на други лекари и посочи, че в България още се често  търсят традиционни лечители, а не лекари.

Психиатърът подчерт, че е установено и това, че обществените мнения за психиатричното лечение са смесени. Проучвания показват, че то често е смятано за неефективно или дори увреждащо. Широката общественост има тенденция да надценява ефективността на психотерапията, като я препоръчва като единствено лечение дори при състояния като шизофрения.

Проф. Христо Кожухаров добави, че много изследвания сред обществото сочат недостатъчно различаване на отделните професии в областта на психичното здраве, особено между психиатрите и психолозите. Психиатрите са обвинявани, че разчитат прекалено много на лекарства. „Аз не съм чул пациентите да се оплакват, че кардиологичните специалисти им изписват много бета-блокери, но ако ние изписваме лекарства е проблем, добави специалистът. Той подчерта, че психиатрите често се възприемат като “агенти на репресии”, чиято цел е да гарантират конформисткото поведение, и които могат да “виждат в съзнанието на хората”.

От друга страна, психиатрите понякога се възприемат като оракули, чародеи или любящи спасители. Друго погрешно схващане за психиатрите се отнася до тяхната роля в съдилищата като експерти, които свидетелстват за психичното здраве на обвиняемите. Често това се тълкува като „създаване на вратички за престъпниците“. Психиатрите са разглеждани и като опасни и манипулативни, експлоатиращи своите пациенти и злоупотребяващи с властта си. 35% от лекарите разглеждат психиатрите като по-нестабилни емоционално от другите лекари, а 51% като невротични.

Проучвания сред студенти по медицина показват, че ниският престиж и респект, спрямо другите специалности, са сред основните причини да не изберат психиатрията като кариера. Стереотипи като „специализирането на психиатрия е загубено време” са широко разпространени сред семействата на студентите по медицина. Студентите по медицина смятат, че психиатрията няма солидна научна основа. Студентите по медицина могат също да възприемат психиатрите като странни, объркани мислители, които са сложни и трудни за разбиране. „Тези нагласи отразяват обществения образ на психиатрията като „не-истинска медицина“, допълни Кожухаров.

Десислава ВАСИЛЕВА