Проф. Христо Пимпирев: България е на Антарктида и управлява 1/10 от нашата планета

Проф.-Христо-Пимпирев

Проф.Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Проф. Пимпирев, в началото на нашия разговор обяснете на нашите слушатели защо символите на Дупница – релеф на герба и знаме бяха доставени до българската станция на Южния полюс и се развеят на ледения континент  за което днес всъщност ще получите и почетен знак на общината?

Проф. Христо Пимпирев: Защото Антарктида е вече и българска, като това е най-вече в района на остров Ливингстън, на Южно Шетландски острови. Всъщност на остров Ливингстън, България имаме полярна база повече от 25 години. Като нация ние имаме привилегията да кръщаваме географски обекти, много ярко изразени в релефа, които до сега не са наименувани, с наши имена. Един такъв много красив скален нос е Дупнишкия нос, който се намира на югоизточния бряг на остров Смит. Самият остров Смит се вижда от остров Ливингстън при ясно време. Той е изключително красив, като със снежните си върхове изскача като призрак от Южния океан. Остров Смит всъщност е най-високия остров на Южно Шетландският архипелаг. Всъщност носът бе кръстен на Дупница, защото това е град, който много е допринесъл за историческото минало, но и сегашното развитие на България. Дупница е град с една изключително добре развита фармацевтична промишленост, с много будни хора. От града и общината през възраждането са произлезли много личности, които са допринесли за това страната ни днес да е такава, каквато е. Заради всичко това в Географската комисия по наименованията, която е към Министерството на външните работи счетохме, че  трябва да наименуваме този скален остров на град Дупница.

Фокус: Всъщност във вашия екип има и дупничани. Как оценявате тяхната роля при експедициите?

Проф. Христо Пимпирев: Нашата експедиция е национална, затова е нормално да има много специалисти, които са от различни градове. От Дупница всъщност в нашата експедиция е инж. Йордан Йорданов, който е командир на нашата база вече повече от 7-8 години. Неговата роля е изключително важна за това нашата база да е там и да съществува в сегашния си вид и да се развива все повече и повече. Ние може само да се гордеем, че в състава на нашата експедиция имаме дупничанин, който е допринесъл толкова много за това България да е на Антарктида.

Фокус: Какво за Вас е най-интересното нещо от експедициите, които правите и какво може да ни кажете по отношение на постигнатите резултати до момента?

Проф. Христо Пимпирев: Преди всичко България е там и управлява 1/10 от нашата планета. Това е континента Антарктида, който е по-голям от Австралия и Европа. България, като постоянен член на антарктическия договор, който по същество е правителството на този континент, още от 1998 година, 10 години преди да стане член на ЕС, ние ръководим този континент. България всъщност е заслужила това признание, благодарение на сериозната си научна програма. От миналата година, Министерски съвет прие 5 годишна национална програма за полярни изследвания, която е изключително важна за бъдещето на страната, защото ние българите не трябва да мислим, че сме капсулирани в Югоизточния край на Европа. Ние сме част от този свят, който вече е отворен и е свързан както в научно, така и в обменно с информацията от цял свят. Нашето присъствие на Антарктида е изключително важно. Ние поддържаме постоянно, всяко лято, база на ледения континент от 1993 година. На нашата база, която е притегателен център за учени от над 30 държави, със които работят нашите учени се правят много важни открития за човечеството. Всъщност  Антарктида е лакмуса за климатичната система на земята. Каквото става на Антарктида влияе на климата на цялата планета и България. Ние трябва да спрем да мислим, че сме незначителна държава. Ние имаме хора, които могат да спомогнат за бъдещето на човечеството.

Фокус:А какви са бъдещите Ви планове?

Проф. Христо Пимпирев: Бъдещите ни планове са да имаме все повече техника на базата,  да построим научна лаборатория, за да може резултатите ни да се проучват на място, а не да бъдат пренасяни през тропичните области, където голяма част от тях се повреждат. Надяваме се, че все повече ще бъдем равноправни на останалите 28 държави, които изследват Антарктида по отношение на изследването и вземането на решенията за този континент. Иска ни се да сме равноправни и по отношение на техническата част.

Фокус: За финал на нашия разговор какво искате да пожелаете на нашите слушатели и читатели по повод празника на Дупница?

Проф. Христо Пимпирев: Искам да им пожелая д вървят с вдигнати глави напред, оставяйки песимизма и вярвайки, че на България и предстоят по-добри дни.

Ливия НИНОВА