Проф. Юджел Караман: Успеваемостта в борбата с безплодието се увеличава всеки ден

Снимка: Brüksel IVF and Women's Health Center

Проф. Юджел Караман, основател на клиника Brüksel IVF and Women’s Health Center в Турция, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Мисия възможна ли е битката с безплодието и какви са шансовете за справяне с него? Наш гост е световният авторитет в асистираната репродукция проф. Юджел Караман. Проф. Караман, вие сте един от първите лекари в света, които прилагат ин витро оплождане, а вашият хирургичен опит включва над 30 000 лапароскопски и хистероскопски операции в Белгия, Великобритания и Турция, довели до положителни резултати. Защо лечението на репродуктивните проблеми се е превърнало във ваша професионална мисия?

Юджел Караман: Получих образованието си в Белгия и в Англия. Дълги години работих в Белгия, в град Брюксел, в университета „Ловел“. Както знаете, Белгия е една от страните, която е най-добра в репродуктивната медицина и е една от първите държави, която приема новостите. Когато бях в Белгия, забелязах, че има доста хора, които обръщат внимание точно на репродуктивната медицина и затова аз реших да се занимавам с нея. В началото започнах с операция на жени, които не могат да забременеят поради лапароскопски причини. След като им направихме лапароскопска операция, видяхме, че те забременяват. Това ме насочи да се занимавам и с репродуктивната медицина.

Водещ: Как и къде е преминал професионалният ви път?

Юджел Караман: Започнах специализация в Белгия, в университета „Ловел“. Специализирах женски болести. След като завърших специализацията, те ме поканиха да остана там във връзка с академичната ми кариера. След това работих около година в Англия, в University of Leeds.  След което се върнах в Белгия и продължих работата си отново в същата сфера. Работих 40 години в Белгия, след което започнах да пътувам по-често до Турция, първо в месеца веднъж, след това всяка седмица. И преди 12 години в Истанбул основах Brüksel IVF and Women’s Health Center и започнах да работя в Турция.

Водещ: С какво е известна основаната от вас клиника Brüksel IVF and Women’s Health Center?

Юджел Караман: Известна е с лапароскопски, хистероскопски операции и репродуктивни лечения. Работим с репродуктивните проблеми, също така използваме лапароскопска техника. Особено при жени, които са диагностицирани с endometriosis, имаме по-добри положителни резултати. В момента използваме възможно най-високата технология при репродуктивните проблеми. Особено в т.нар.  Tekken Test или пък тестовете при ембрионите, в момента сме едни от най-добрите в Турция, а и не само.

Водещ: А какви методи прилагате във вашата работа и във вашата клиника?

Юджел Караман: Благодарение на опита, който придобих в Белгия, начините и методите, които използвахме там, в момента същите методи и начини ги използваме и в Турция. Примерно ние в Турция сме едни от първите, които използвахме MC техника – това е техника, при която подбираме сперматозоидите, увеличаваме ги 6000 пъти и оттам подбираме качествените сперматозоиди. Предлагаме на пациенти, които в Европа са с няколко неуспешни ин витро опита, специални методи и сме сполучливи. Този начин и това става, като правим тестове за качеството на ембриото и по този начин сполучливостта и положителният резултат се увеличава.

Водещ: Какво представлява техниката „РОСИ“?

Юджел Караман: „РОСИ“ е техника, с която може да извлечем сперматозоиди от лица, които в повечето случаи имат мъртви сперматозоиди. Оттам може да се подберат макар и минималните налични живи, които да можем да инжектираме. Но, ако евентуално не намерим живи сперматозоиди, ние подбираме от тези сперматозоиди тези, които са с по-къси опашки или по-кръгли. Преди, когато инжектирахме тези сперматозоиди, не можеше да се получи забременяване или положителен резултат. С техника, която се нарича електромагнетична, която е открита в Япония, стимулираме тези сперматозоиди и вероятността за забременяване започна да е положителна. Това означава, че чрез тази техника преди две години, ако от мъртви сперматозоиди не можехме да получим положителен резултат и бременност, то сега в момента това може да се случи точно благодарение на тази техника. Тази техника е по принцип един вид шанс и възможност за двойките, които преди две години нямаха шанс това да се случи.

Водещ: Каква е успеваемостта при тази техника?

Юджел Караман: По принцип, ако при нормални условия се направи ин витро процедура, вероятността за забременяване е 50%, а при тази техника е 10%. Естествено да, може да ви се струва, че този процент е нисък, но имайте предвид, че до днес този процент беше нулев.

Водещ: А при какви случаи се прилага?

Юджел Караман: Това се практикува при мъже, които нямат живи сперматозоиди.

Водещ: Въз основа на вашата практика и опит, проф. Караман, увеличава ли се броят на хората с репродуктивни проблеми? Какво е вашето впечатление?

Юджел Караман: Да, наблюденията ми са, че наистина хората с репродуктивни проблеми се увеличават. Това според мен се дължи на две причини. Първо, начинът на хранене на хората се промени много. Според едно проучване, от 1960 година до 2000 година 35% от качеството на сперматозоидите при мъжете са намалели. Това показват изследванията. Влошаването естествено важи както за мъжете, така и за жените. И другият проблем е – преди възрастта на раждането на първото дете на жените беше по-малка, сега в момента тя стигна 35-40 годишна възраст. Особено при жени, които са на възраст 40 години и нагоре, вероятността за забременяване по нормален път намалява, така и вероятността за положителна ин витро процедура също намалява.

Водещ: Имате ли впечатление, как се решават репродуктивните проблеми в България?

Юджел Караман: За съжаление, нямам достъп до леченията в България – точно как се лекуват хора с репродуктивни проблеми, затова не мога да коментирам.

Водещ: Защо приехте поканата на „Медикал Караджъ“ да консултирате в България?

Юджел Караман: По принцип пациентите от България стават все повече и ние решихме съвместно да получим помощ от професионална фирма, която се занимава с това. И това са „Медикал Караджъ“.

Водещ: Мисия възможна ли е битката с безплодието и какъв процент от хората страдат от него?

Юджел Караман: По принцип има около 15% проблем с безплодието. Това означава, че във всяко едно от шест семейства има човек с проблем с безплодието. И аз съм професионалист, който се занимава от 40 години точно с тази дейност и забелязвам, че успеваемостта в борбата с безплодието се увеличава всеки ден. Като изключим хората в по-напреднала възраст, при другите пациенти успеваемостта става все по-голяма. Искам да посъветвам и да подчертая една много важна подробност – за жените, особено като стигнат 39-40 годишна възраст, нека да не се бавят и да решат да получат професионално лечение. Затова жените трябва да вземат решение и да не закъсняват много. По принцип при жените е възможно също така да се използват донорски яйцеклетки, то така жените могат да предприемат да замразят яйцеклетки, след което, ако решат да забременеят в по-напреднала възраст, да могат да използват тези яйцеклетки. Това съветвам аз.

Водещ: Какво трябва да се прави след неуспешно лечение?

Юджел Караман: Задължително, ако има неуспешна ин витро процедура, трябва да се прегледат отново, да се погледне цялата медицинска картина, за да се прецени къде е допусната грешка или има пропуск. Задължително и много важно е да се направи т.нар. цветна есеге снимка на тръбите, за да се види с тази цветна снимка дали има деформация вътре в матката, за да се предприеме лечение. Ако в тръбите има течност, задължително тази течност трябва да се премахне. Задължително трябва и двамата партньори да си направят генетични тестове. И трябва при жената да се направят т.нар. тромбофилни тестове. След това накрая трябва да се направи план на лечение на самия пациент. Ако по принцип има 3-4 неуспешни опита, съветвам да се направи ембриотест, след което успеваемостта е по-висока.

Водещ: Какви методи прилагате при тези пациенти, при които е била неуспешна ин витро процедурата?

Юджел Караман: Както казах и в отговор на зададения предишен въпрос, задължително трябва да се направят тестовете, за които споменах. Една от най-честите причини за несполучливо забременяване е формата на самата матка. Тя трябва да е триъгълна. Когато е под формата „Т“ или „Y“, тогава това трябва да се излекува. И след като коригираме формата на матката с хистероскопска оперативна намеса, шансът за забременяване естествено е по-висок. Също като един детектив, трябва всичко подробно, ясно да се прегледа и да се прецени къде има пропуск, за да се коригира този пропуск. По този начин вероятността за успеваемост е много по-висока.

Цоня Събчева