Психиатърът д-р Веселин Герев: Автосинхронизацията на организма след смяна на часовото време трае около 4-5 дни

снимка: pixabay.com

Пловдив. Автосинхронизацията на организма след смяна на часовото време трае около 4-5 дни. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев във връзка с  връщането на часовника с час назад към нормалното астрономическо време в събота срещу неделя. По думите му при здравите хора привикването към новото часово време се случва малко по-бързо. „Настройването на организма е свързано с факта, че сега ще ставаме по светло и ще се прибираме по тъмно, докато преди ден беше точно обратното .Именно това ще кара биологичния ни часовник да тормози душата и тялото, но само за около 4-5 дни, докато автосинхронизацията настъпи. Тези, които искат да привикнат по-бързо към новото часово време, трябва да приемат мелатонин, който е основен регулатор на циркадните ритми. Чрез приемането му ще преминат много по-спокойно, комфортно и без сътресения през този период“, посочи д-р Веселин Герев.
Специалистът посочи, че промяната на часовото време влияе негативно и върху животните. „В Русия са правени проучвания, които резултати показват, че кокошките снасят много по-малко яйца, а кравите дават много по-малко мляко в първата седмица след промяна на часовото време. Причината е, че се променя часа, в който биват хранени и обгрижвани от фермерите“, каза д-р Герев.
Специалистът коментира още, че с промяната на часовото време настъпва тотално объркване на циклите в природата. „Именно на това се дължи и факта, че страните от БРИКС вече осма година не сменят часовото време. Към тях се присъедини даже и Египет. Часовото време променят държавите в Европа, Северна и част от Южна Америка“, отбеляза д-р Веселин Герев.
Тони МИХАЙЛОВ