Психиатърът д-р Веселин Герев: Голяма е вероятността насилникът на беззащитни животни да се превърне в насилник на хора

снимка: личен архив

Психиатърът д-р Веселин Герев, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, с коментар за проявите на агресия върху животни след последния случай в град Мъглиж, при който 32-годишен мъж бе задържан за насилие над куче.

Фокус: Полицията задържа 32-годишен от Мъглиж за насилие над куче. В Районната прокуратура в Казанлък са постъпили сигнали  от граждани и организации по повод разпространен в социалните мрежи видеоклип, от който е видно как мъжът малтретира куче, като го хвърля върху насип от селскостопанска продукция. Д-р Герев, какво ли не се направи, за да се намали броят на подобни случаи, но се случва точно обратното – стават все повече. Как ще коментирате последният случай?
Веселин Герев: Тук става въпрос за психопат. По този начин тушира натрупаното  себе си напрежение от ежедневни проблеми или от най-различни други житейски ситуации. Големият проблем е, че това насилие над беззащитното животно може да прерасне в насилие върху хора. Когато човек е екстроверт, агресията винаги избива нанякъде. Такъв тип психопати са тези, които ходят и пребиват възрастни пенсионери и им взимат някакъв мизерен остатък от пенсията, те са такива, които нападат и изнасилват жени по улицата. Винаги казвам, че ние коментираме подобни тежки прояви постфактум. „Червената лампичка“ на обществото трябва да светне, дори и при такива наглед, да ги наречем, „незначителни“ прояви на агресия. Повечето хора ще кажат „Какво от това? Това е само едно животно“, но, както се казва, и то душа носи и него няма кой да го защити. Обикновено този тип агресивни психопати посягат на най-беззащитните – пенсионери, деца и жени, като целта на малтретирането е доставянето на психическо удоволствие и разреждане на напрежението. От друга страна, когато става въпрос за насилие върху хора, е и някаква облага – да ги обере, да се възползва от тях сексуално и така нататък. Общо взето, психопатията придоби странни форми и затова казвам, че „червените лампички“ на обществото трябва да светят, за да се взимат превантивни мерки и да не коментираме постфактум някой грабеж, пребит възрастен човек, убийство или насилие върху животни.
Фокус: Тук по-интересното е, че разпространеният видеоклип не е направен от случаен минувач и без знанието на извършителя, а е умишлено заснет.
Веселин Герев: Всеки психопат си мисли, че е велик психопат. За да докаже на себе си и на хората около себе си колко е велик, силен, безкомпромисен и агресивен, той документира своите действия и ги прави публични. И то жертва винаги са такива беззащитни същества.
Фокус: Къде се корени проблемът с агресията и насилието? В ежедневието? В ранните детски години? Или?
Веселин Герев: Проблемът се корени в това, че всъщност правозащитните и правоохранителните органи в страната просто не са си на мястото. Те ще се занимаят с охраната на бюлетини и избори, а няма да се занимаят с този психопат, който е един абсолютно завършен асоциален тип, готов да извършва престъпления. Сега ще видите и какво ще се случи. Той ще бъде задържан за 72 часа най-вероятно, ще признае вината си, ще сключи споразумение с прокуратурата и ще получи условна присъда. Това чувство на безнаказаност на хората ги кара и да карат бясно по пътищата, и да не спазват правилата за движение, и да се дрогират, да пият, след което да шофират, да вадят ножове и да мушкат, и да стрелят с пистолети. На практика, всички тези действия остават абсолютно безнаказани. Ето виждате, че човек дори и убийство да извърши, получава условна присъда, защото има чисто минало.
От една страна, голям проблем е, че нашето общество генерира такива типове, като този в Мъглиж. Като ги няма правоохранителните органи , всеки тръгва да се саморазправя. И когато той се саморазправя пред своите деца, изгражда у тях по стратегията на копиране модел на поведение, който те възприемат за норма и разбират, че по този начин човек трябва да налага мнението си в живота. По този начин агресията към всеки и всичко се мултиплицира. От друга страна, обществото ни стана много търпимо към подобни прояви. Ние не можем да демонстрираме нетърпимост, а е напълно възможно утре жертви на насилниците да се окажат близките на полицаите, които са арестували мъжа в Мъглиж, на прокурорите, които ще предявят обвинение, на следователите, които ще правят разследване, на съдиите, които ще го съдят. В природата нито една психологическа енергия на агресия не остава във въздуха, тя просто преминава от тяло в тяло. Въпросът е дали ще се мултиплицира или редуцира. На този етап ние виждаме голяма търпимост на обществото към такъв тип поведение и това ме кара да направя прогноза, че агресията ще се мултиплицира.
Фокус: Какво, според вас, трябва да се промени? Стига се до съд при подобни прояви, като тази в Мъглиж, макар и след намеса на граждани и медии, но ефект няма.
Веселин Герев:
Безнаказаността премахва страха на човек. Още Фройд е казал, че човек живее на принципа на собствените си страхове. Когато има страх от държавата, от закона, от правоохранителните или правораздавателните органи, когато чувства, че неговата сигурност и живот са застрашени, тогава той действа по съвсем различен начин от този, по който действа, знаейки че ще остане безнаказан. Има хора с по няколко висящи дела за агресия и най-спокойно се разхождат на свобода. Просто тях никой не ги търси. Ето откъде идва големият проблем. Просто ние като общество трябва да покажем твърда нетърпимост към такъв тип прояви, защото няма кой да ни защитава от тях, освен ако ние самите не се защитим.
Фокус: И, разбира се, да бъдат въведени по-сурови мерки срещу агресорите и насилниците в страната?
Веселин Герев: По-сурови мерки няма да има срещу агресорите, защото тези, от които зависи да бъдат направени, просто нямат интерес да го направят. Причината е, че този човек сега ще е обект на служебни адвокати, на прокурори, на съдии, на следователи, на частни адвокати, на правозащитни организации, тук се наместват ромски правозащитни организации, неправителствени организации за защита на правата на животните и т.н. Ние винаги постфактум ще ги коментираме тези неща, защото в един момент правото и отговорностите ужасно много се размиват. Въпреки, че има доказателствен материал, в един момент те стават все по-трудно доказуеми. Да не говорим, че лобито на адвокатите иска да има тълкувания на всички алинеи от закона, за да може съответно да има и клиентела, която да бъде обслужена. Песимист съм по отношение на това, че някога ще бъде въведен ред и че ще бъдат гарантирани правата, свободите и сигурността ни.
Фокус: Да завършим този разговор с призив за нетърпимост към подобни прояви в обществото.
Веселин Герев:
Разбира се. Призовавам хората да бъдат абсолютно нетърпими към такива прояви, да сигнализират веднага, ако видят нередности. Трябва да ви кажа, че западното общество е толкова дисциплинирано в това отношение, защото всеки сигнализира на телефоните за спешни обаждания, ако види някаква нередност, дори ако съмнителни лица се разхождат и се оглеждат по улиците. Тук вече отиваме малко в сферата на мнителността, но колкото по-бдителни сме ние като граждани, толкова по-малко прояви на агресия ще има и толкова по-малко ще сме застрашени самите ние, нашите близки и приятели.
Тони МИХАЙЛОВ