Психиатърът д-р Веселин Герев: Чувството на безнаказаност и търпимостта на обществото са основните генератори на всички прояви на насилие

снимка: личен архив

Пловдив. Чувството на безнаказаност и търпимостта на обществото са основните генератори на всички прояви на насилие. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев в коментар на последния случай, при който 32-годишен жител на град Мъглиж бе задържан за насилие над беззащитно куче. „Проблемът се корени в това, че всъщност правозащитните и правоохранителните органи в страната просто не са си на мястото. Те ще се занимаят с охраната на бюлетини и избори, а няма да се занимаят с този психопат, който е един абсолютно завършен асоциален тип, готов да извършва престъпления. Сега ще видите и какво ще се случи. Той ще бъде задържан за 72 часа най-вероятно, ще признае вината си, ще сключи споразумение с прокуратурата и ще получи условна присъда. Това чувство на безнаказаност на хората ги кара и да карат бясно по пътищата, и да не спазват правилата за движение, и да се дрогират, да пият, след което да шофират, да вадят ножове и да мушкат, и да стрелят с пистолети. На практика, всички тези действия остават абсолютно безнаказани. Ето виждате, че човек дори и убийство да извърши, получава условна присъда, защото има чисто минало“, коментира д-р Веселин Герев.
„От една страна, голям проблем е, че нашето общество генерира такива типове, като този в Мъглиж. Като ги няма правоохранителните органи , всеки тръгва да се саморазправя. И когато той се саморазправя пред своите деца, изгражда у тях по стратегията на копиране модел на поведение, който те възприемат за норма и разбират, че по този начин човек трябва да налага мнението си в живота. По този начин агресията към всеки и всичко се мултиплицира. От друга страна, обществото ни стана много търпимо към подобни прояви. Ние не можем да демонстрираме нетърпимост, а е напълно възможно утре жертви на насилниците да се окажат близките на полицаите, които са арестували мъжа в Мъглиж, на прокурорите, които ще предявят обвинение, на следователите, които ще правят разследване, на съдиите, които ще го съдят. В природата нито една психологическа енергия на агресия не остава във въздуха, тя просто преминава от тяло в тяло. Въпросът е дали ще се мултиплицира или редуцира. На този етап ние виждаме голяма търпимост на обществото към такъв тип поведение и това ме кара да направя прогноза, че агресията ще се мултиплицира“, посочи психиатърът д-р Веселин Герев.
Специалистът коментира, че безнаказаността премахва страха на човек.  „Още Фройд е казал, че човек живее на принципа на собствените си страхове. Когато има страх от държавата, от закона, от правоохранителните или правораздавателните органи, когато чувства, че неговата сигурност и живот са застрашени, тогава той действа по съвсем различен начин от този, по който действа, знаейки че ще остане безнаказан. Има с по няколко висящи дела за агресия и най-спокойно се разхождат на свобода. Просто тях никой не ги търси. Ето откъде идва големият проблем. Просто ние като общество трябва да покажем твърда нетърпимост към такъв тип прояви, защото няма кой да ни защитава от тях, освен ако ние самите не се защитим“, каза Герев. Той смята, че няма да бъдат въведени по-сурови мерки срещу агресорите и насилниците в страната. „Ние винаги постфактум ще ги коментираме тези неща, защото в един момент правото и отговорностите ужасно много се размиват и въпреки, че има доказателствен материал, проявите на агресия стават все по-трудно доказуеми. Песимист съм по отношение на това, че някога ще бъде въведен ред и че бъдат гарантирани правата, свободите и сигурността ни“, подчерта психиатърът.
Д-р Веселин Герев призова хората да бъдат абсолютно нетърпими към проявите на агресия и насилие, както и да сигнализират веднага, ако видят нередности. „Колкото по-бдителни сме ние като граждани, толкова по-малко прояви на агресия ще има и толкова по-малко ще сме застрашени както самите ние, така и нашите близки и приятели“, смята той.
Тони МИХАЙЛОВ