Пчеларите от Пловдивска област ще отбележат своя професионален празник с водосвет и лекция за ползата от пчелните продукти

Пловдив. Пчеларите от Пловдивска област ще отбележат своя професионален празник днес, когато православната църква почита паметта на Свети Харалампий. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Николай Гайдов, председател на Общинско пчеларско сдружение „Акация 1899″. По думите му, честването на Деня на пчеларя ще се проведе от 10.30 часа в Дома на науката и техниката. Там ще се извърши водосвет и кратко приветствие от хор „Родопско ехо“. Ще бъде проведена и лекция на тема „Ползата от пчелните продукти и начини за тяхната консумация“. Лектор ще бъде апитерапевтът д-р Пламен Енчев.
Според народните представи, св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Той се приема и като покровител на пчеларите. Затова на този ден хората донасят мед в храмовете, който се благославя и освещава. Осветеният мед се пази през цялата година за лек против шарка, обриви и други болести.
Тони МИХАЙЛОВ