Първан Симеонов: В битката за София ще наблюдаваме два стила – един доста партиен на ГЕРБ и друг, който ще се мъчи да бъде надпартиен в лицето на Мая Манолова

Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл“, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: В минутите след 11:00 продължаваме с коментарите от най-горещите политически събития, а именно предстоящите местни избори. Дойде развръзката на всички въпросителни около битката за столицата. В състезанието една срещу друга ще застанат Йорданка Фандъкова и Мая Манолова – очаквано донякъде. Лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов изрази надежда двете да проведат коректна кампания, такава ли ще бъде тя, всички въпроси отправяме към директора на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов, добър ден.

Първан Симеонов: Добър ден.

Водещ: Да направим и една уговорка, че днес сме ви поканили повече в качеството ви на политически анализатор.

Първан Симеонов: Тези качества, така или иначе са свързани, човек който следи общественото мнение има доста солидна база за политологичен анализ, Но да, разговорът е по-скоро на политологично ниво, когато говорим за числа, на този етап можем да знаем само генералната структура на нагласите, но истинският числов разговор ще започне с напредването на кампанията, сега разговорът е още политологичен, а не социологически.

Водещ: Сякаш за първи път се очертава една битка, която няма да е толкова партийна, заради фигурата на Мая Манолова?

Първан Симеонов: Бих казал и заради фигурата на Фандъкова, защото аз не съм сигурен, дали хората в София поставят знак за тъждество и знак за равенство между публичния образ на Фандъкова и публичния образ на ГЕРБ. Това между другото е един от големите активи на Фандъкова, че още не й се лепят проблемите, които ГЕРБ носи, т.е. не я смятат за много партиен образ, все повече я смятат, разбира се, защото тя няма как да остане встрани. Но някак си години наред тя се опитва и по някакъв странен начин, успява да остане в страни от модела на управление на София, който поредица изследвания и на нас и наши колеги, аз лично съм правил три изследвания за последното полугодие, полугодие и малко повече като се замисля. Но винаги си мисля, че когато хората разсъждават за партиите в София или за партийното и общинския съвет разсъждават лошо, а когато разсъждават за г-жа Фандъкова не толкова. Т.е. това е някакъв неин позитив и това е проблем за г-жа Манолова обратно, че тя ще трябва да напомни някак си в тази кампания, че г-жа Фандъкова, това  е ГЕРБ и съответно да каже „Аз пък на свой съм истински непартиен, надпартиен и т.н. кандидат“ и да влезе в тази хипотеза, която вие казахте. Откъде и да го погледнете си е предизвикателство. Предизвикателство – трудна задача, по проста причина разбира се, че ГЕРБ ще мобилизира всичко. Убеден съм, че ГЕРБ ще действа на ръба на безогледното, може би в конкретния случай. Защото тяхна е администрацията и държавна, софийска, техни са всички общински структури и т.н. и там битката за София ще бъде много сериозна, защото загуби ли си София, ГЕРБ губи много, много губи, това е символ.

Водещ: Така е, безспорно и двете са много силни фигури и Йорданка Фандъкова, както вие казахте е припознавана, дори и извън симпатизантите на ГЕРБ, Мая Манолова е много силна фигура, особено в качеството й на омбудсман в последните месеци. Възникна въпросът – защо  Мая Манолова избра да бъде издигната от инициативен комитет? Можем ли да има дежавю на президентските избори по формулата Румен Радев?

Първан Симеонов: Формулата на президентските избори беше успешна, имам предвид, която БСП приложи, дори и в някаква степен изненадващо успешна. Там се съдържа нещо, което ние социолозите няма как да кажем на този етап или можем само да предположим, защото няма как да кажем на този етап или можем само да предположим, защото то не се мери. Представете си социологията като едно занятие, което мери дебита на една река – кое се качва, кое се сваля, каква е температурата, има ли наводнение и т.н. Обаче едно нещо най-трудно се хваща – дали по пътя на реката няма нещо да се скъпа и тогава всичкото това мерене да отиде по дяволите. Нещо подобно се случи на президентските избори, ако помните, там не на шега  тогава други колеги го хващаха, а ние може би бяхме първата агенция, която каза, че Радев има шанс да спечели, след това никой не си го спомня, но това е отделна тема. Тогава други колеги много убедено казваха, че каквото и да стане ГЕРБ ще бие на президентските избори, всичките тези неща и се показа, че това си почива на реални данни – данните вероятно бяха такива. И буквално за няколко седмици се промени картината. Какво искам да кажа – искам да кажа, че има ситуации на рядък срив в политиката и такъв обикновено настъпва, когато се види алтернатива, към която да отидат хората. Това сега е въпрос – първо и най-важно – дали на софиянци им е омръзнало и второ – припознават ли те алтернативата Манолова. Не е изключено да е така, не е изключено да е така – има подавки, индикации, че е така. В същото време не е и изключено да сработят всички механизми, които добре познаваме – личното участие на Борисов, това, че много хора ще изберат още от същото, заради това, че им е познато и не им се правят резки движения, вторият начин – нали технологичен вот и т.н. и т.н. и може и г-жа Фандъкова да се смее накрая.

Водещ: Всичко е възможно.

Първан Симеонов: Понеже засега е много трудно да се каже кой кого, но единственото сигурно е, че има два стила на кампания – един доста партиен – то Борисов вече каза, той така прави – „Ние сме с ясни кандидати, с ясна отговорност, ясна партийна…“ и другият, който ще се мъчи да бъде надпартиен в лицето на Манолова. Защо, питате вие е надпартиен, защо така избра – ами това в вкусът на времето, търсят се такива кандидати по-резки, по радикални. Науката нарича обикновено това популизъм, това не е задължително лоша дума, това е научен термин в политологията, ами такава беше и обществената поръчка  и на евроизборите, видяхте че не им се гласува за познати, търсят си странични кандидати – Иванчева и т.н. и т.н. Това е, това е духа на времето.

Водещ: И в този ред на мисли, да ви  попитам така – подкрепата на БСП ще изтласка Мая Манолова нагоре или напротив – ще бъде воденичен камък?  Същото ще ви питам и за Слави Трифонов?

Първан Симеонов: Подкрепата на Слави Трифонов, ако я има или каквото Слави Трифонов ще прави или няма да прави е друг регистър, защото Слави Трифонов е изразител точно на тези настроения –наказателни, които не са партийни, те са по-скоро непартийни, да не кажа антипартийни. В този ред на мисли, това може да е рамо за Манолова евентуално, пак казвам, там не можем никога да знаем, г-н Трифонов не обича да влиза в предвидима роля, съм забелязал аз, дали успява е друг въпрос.   А що се отнася до БСП, да там е въпрос на дозировка – ходене по въже. Прекалено много БСП в кампанията означава, че Манолова влиза в калъп. Аз гледам вече по студиата ходят, в медиите канят един в синя, един в червена роля, т.е. добрата стара двуполюсност. Ако добрата стара двуполюсност пак се разрази, това няма да е добре за Манолова, поради проста причина, че тя трябва да е отвъд полюсите, т.е. тя трябва да обединява, особено ако се стигне до балотаж, където тя ще прави своеобразни отечествени фронтове, т.е.  всички срещу, нали сини и червени срещу ГЕРБ. От друга страна прекалено малко БСП в кампанията ще означава, че каквото и да си говорим политиката много често се решава от структури, от низови организации, от гласове. Лишиш ли се от това отдолу, губиш много. Пак ви казвам ГЕРБ има на своя страна целия ресурс, за който може да се сетите. Т.е. въпрос на баланс е – твърде много БСП ще е проблем и твърде малко БСП ще е проблем. На този етап Манолова играе по учебник в общи линии, като разказва себе си като граждански надпартиен кандидат и подкрепата на БСП вероятно ще дойде като една от подкрепите, а не като подкрепите като подкрепата с главно П.

Водещ: Т.е. от колко повече места тя получи подкрепа, толкова по-добре за нея?

Първан Симеонов: То е по-добре и за след това, щото след това ще й трябва удобен общински съвет и там ще трябва някак си да мине през нея като локомотив, който да дърпа различни листи, които застават зад нея. Тя би трябвало да може да организира една палитра от подкрепи  в утрешния общински съвет, защото е много трудно да си кмет, без удобен общински съвет, но това е вече отделен разговор.

Водещ: Да, така е. А ние се фокусирахме около София, разбира се тук ще бъде основаната и най-интересна битка, която се очертава. Къде очаквате интересен сблъсък да се получи още?

Първан Симеонов: Ами навсякъде ще е интересно, поради една проста причина. На много места дистанцията между ГЕРБ и БСП е много малка, имам предвид пропорционалния вот. Впрочем в София е доста малка. Струва ми се, че в рамките на 14 хиляди гласа имам предвид, на европейските избори, имам предвид, която означава, че БСП има на какво да се надява на повечето места в страната, разбира се традиционно по-бедните райони са по-червени, те са ясни. Много ми е любопитно какво ще стане в Пловдив и Русе, много. Варна като че ли не чак толкова, защото БСП не е в най-добрата си форма, а и пък г-н Портних малко се укрепи. В Стара Загора, като че ли не чак толкова, защото г-н Живко Тодоров съумя да укрепне.

Водещ: Да, той също е силна фигура.

Първан Симеонов: Димитър Николов в Бургас, също.

Водещ: Да.

Първан Симеонов: Но Пловдив, все пак втори град в страната, многo любопитен, поради простата причина, че там играчите не са двама – сини и червени, а има и  Славчо Атанасов по традиция и в Русе, където оттеглянето на Пламен Стоилов и скандалите в ГЕРБ и скандалите в БСП също по някакъв странен начин отварят вратите за третия играч в Русе има традиционно силно ВМРО. Между другото в лицето Искрен Веселинов, само областният управител Велин Григоров също е от ВМРО и т.н. и т.н. Ето ви два интересни града, много интересни. Давам пример, може в един момент да се окаже, че тук-таме на Борисов ще му е по-лесно да омекоти евентуално падане, като така да се каже, припознае дори и успехи на своите партньори от патриотите. Между другото той подобна логика може да вложи и в София.  Аз го чувам това днес, той казвам „Аз съм помагал на Манолова, абе хора“, Борисов е много силен в това в някакъв момент дори своя евентуална загуба да я разкаже като победа, незабравими са неговите реплики от типа на „Ами ние загубихме президентските избори, защото така искахме“, според мен това не е вярно, но това е отделна тема. Но вижте, на тези местни избори ей такива креативни отигравания ще са важни и много креативни отигравания ще им трябват на ГЕРБ в градове като Плевен и Добрич например, където има също игра на три – от една страна синьо- червено , но има и силен настоящ кмет Йордан Йорданов и Георг Спартански, които са по-скоро с реформаторска дясна биография. Т.е. там, където състезанието е на три опции ще бъде прелюбопитно. И естествено има няколко града, където има едни постоянни кметове, които също представляват интерес. Ако забелязвате говоря само за областни градове, защото вероятно и такава карта ще се показва. Едно и сигурно, БСП миналият път толкова много загуби, че сега все е възможно нещо да, ние това си го говорихме с вас преди година, сега гледам, че всички колеги вече го говорят, че просто шансът на БСП е голямата им загуба предния път, този път едва ли има как повече да загубят.

Евелина БРАНИМИРОВА