Първан Симеонов, политолог: ГЕРБ и БСП трябва да проявят въображение и хитри ходове преди местните избори, за да компенсират липсата на ярки кандидати по места

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

 

 Политологът Първан Симеонов, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод проведеното  Национално събрание на ГЕРБ и създаването на Етична комисия 

Водещ: Г-н Симеонов, след най-висшия форум на ГЕРБ продължава ли рестартирането на партията?

Първан Симеонов: Продължава, очевидно има опит за прочистване, това е смисълът на усилията, които гледаме и то неслучайно продължава на местно ниво. Очевидно идеята на Борисов е да се направи нещо, което той извърши на европейските избори, т.е. да се направи опит от дефекта да се направи ефект, т.е. да се даде крачка назад, за да се направят после две напред. Т.е. махаш някого, привидно си в тежка позиция, но всъщност по този начин си връщаш доверието на хората. Както стана на европейските избори с г-н Цветанов, например. Това явно е част от идеята на Борисов, признавам си, че е малко рисковано начинание, но може би няма много други начини в ГЕРБ вече.

Водещ: Лидерът Борсов припомни на заседанието за червените и сините лампички, която метафора, според него не е била разбрана от членовете. Дали със сегашни и предстоящи  действия ще бъде разбрана? Какво очаква от членовете на ГЕРБ?

Първан Симеонов: Предполагам, че ще бъде разбрана, но това, че той им каза „Ако не се сепнете, ако не се стреснете малко и не се спрете, ще ви гоня“, това го разбраха, според мен доста добре. И както се вижда по резултатите от конгреса, всички са общо взето от негова страна. Имаше едно голямо гадаене кой ще е по-силен – Борисов или Цветанов, това гадаене в общи линии завърши бързо – всички се преориентираха към силата.

Водещ: Премиерът Борисов не за първи път говори за учудването си, че на места, където е направено много от страна на ГЕРБ, те са изгубили на евроизборите, какво не е достигало в тези региони за победа и направиха ли си нужния анализ?

Първан Симеонов: Не е достигала силна местна структура, такъв е случаят с Плевен от няколко години насам, такъв е донякъде случаят и с Добрич. На някои места, като Ямбол например, БСП отбеляза добър резултат, съизмерим с този на ГЕРБ на европейските избори. Което означава, че ГЕРБ трябва да внимават, особено на места, където няма да могат да намерят достатъчно силен кандидат, който да допълни с мажоритарни качества. И ето оттук произтича проблемът. Вторият проблем разбира се идва от това, че ГЕРБ миналия път толкова много победи, че няма накъде повече да побеждава. А казано образно, това е проблем, защото може да бъде тълкувано като отстъпление. И третият голям проблем е, че като всяко нещо и властта се износва. Хората започват да стават все по-взискателни, особено в областните градове виждате, че хората отдавана не се впечатляват, че нещо се строи, те държат да видят, че то се строи качествено, без да се краде. И затова Борисов каза онзи ден – „Ако преди десет години хората се впечатляваха от… – сега вече не се впечатляват“ и е прав в преценката. Така че Борисов използва едно от основните качества, които има на политическия терен – да се опитва постоянно да следи обществените настроения и да се мъчи да бъде коректив на собствената си партия. Това не е ново, това сме го гледали много пъти, в момента е в един нов етап, без Цветанов.

Водещ: С една дума, на местните избори трябва на определени места да се промени кадровата политика, т.е. да се обогатят или да се освежат, за да се гарантират едни успешни местни избори. Това ли са двете крачки напред, за които вие говорите –новите лица?

Първан Симеонов: Например. Но на първо време не толкова новите, колкото махането на някои стари. Защото очевидно се трупат напрежения и има проблеми свързани със срастването на властите по места. Борисов някъде спомена в словото си думите „местния феодал“, сочейки по принцип модела на управление на някои места. Това означава, че тук-там е наистина ГЕРБ ще трябва наистина да освежават. Но това не е нещо кой знае колко изненадващо, налагало им се е и друг път, случвало им се е периодично. Но пак ви казвам големият въпрос е, че миналия път победиха много в много областни градове и този път предизвикателство е да задържат. И другото предизвикателство е, че може да има тук-таме балотажи. И на тези балотажи, на тях всъщност, може да се получи анти ГЕРБ вот, т.е. всички срещу ГЕРБ на втория тур, при наличието на не лоши кандидати на опозициите, както се получи с например на президентските избори с Румен Радев. Тук шансът на БСП е, че изборите в голяма степен са мажоритарни. И другият голям шанс това са балотажите. Значи на балотаж, дори и да нямаш най-добрия кандидат, който да победи в първи тур, на балотаж, ако кандидатът ти се харесва и на други политически вкусове, той може да надмогне кандидатът на ГЕРБ. От това се притеснява ГЕРБ. Като се замислите, те са най-уязвими сега при евентуално силен контра кандидат в София, много трябва да се гледа кой ще се кандидатира. Уязвими изглеждат в Пловдив, там виждате, че нещата скърцат, по традиция не са много силни във Варна, Борисов сам спомена Плевен, Добрич, където между другото има кметове, които произтичат от редиците на „Реформаторския блок“ и Движение „България на гражданите“. И ред други места, където БСП има традиционно силен резултат могат да бъдат предизвикателство за ГЕРБ. И обратно ГЕРБ са силни в градове като Бургас, Стара Загора и т.н. Така че ще трябва да се чистят проблемите в някои градове, за жалост на ГЕРБ това са трите основни града в страната – София, Пловдив и донякъде Варна.

Водещ: Да се върнем към приемането на оставката на Цветан Цветанов на събранието, това е част от кадровата политика. Той каза, че няма да се занимава повече с организационна дейност, това обаче не изключва политическа дейност? Според вас каква може да бъде дейността, с която ще се занимава, той има много ценен политически опит?

Първан Симеонов:  Времето. Времето е това, което трябва да мине, за да стане отново възможно да се мисли, че Цветанов ще започне да се занимава с политика, на този етап малко трудна е тази мисъл. Така че няма никакъв друг фактор, който ще реши, освен времето. Иначе Цветанов е ясно, че се опитва да се позиционира атлантически, прозападно, там където той смята, че има сила, това не е изненада. Но в общи линии, знаете, че хората, които са се ориентирали към такъв тип дейност, в общи линии напускат оперативната политика. Цветанов едва ли е готов тука така да я напусне, но първо ще трябва да мине доста време, за да видим дали той може отново по някакъв начин да потегли нагоре по стълбицата на ГЕРБ или нещо друго да прави.

Водещ: Може ли да бъде привлечен от друга партия, въпреки че той казва, че е лоялен към ГЕРБ?

Първан Симеонов: Малко смешно би било, коя друга партия да го привлече и в качеството му на какъв – на добър организатор? В крайна сметка партиите са идейни структури, а някак си да прескочиш от ГЕРБ, в която и да е друга партия и да се казваш Цветан Цветанов ще бъде по-скоро любопитен сюжет, отколкото сериозен.  Но всичко е възможно в българската политика. Може да се създаде някакъв нов политически проект някога, но съгласете се, че г-н Цветанов не е най-големия харизматичен лидер на света. Той е силен вероятно в организационната работа, т.е., за да се създаде нещо ново около него трябва да има и още хора, при това с ярки качества. Не ми се вижда толкова възможно на този етап, разбира се, ако не съм прекалено наивен и няма вече някъде подготовка за нов инженеринг, но не виждам.

Водещ: Ще проследим и ще видим дали това ще се случи. Към Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заработи Етична комисия, която ще поема сигнали за злоупотреби и нарушения, ще се реши ли въпросът с корупцията и срастването на властта в местните структури, за което споменахте?

Първан Симеонов: Трудно се решава въпросът с корупция, когато в икономиката на страната един от най-големи приходи и източници са фондове, които се разпределят от политическата власт. Въпросът не опира до хора, а до модел. Когато голяма част от икономиката разчита на такъв тип финансиране, това е отворен врата за корупцията.  Плюс това в едно бедно общество вратата за корупция е изначално отворена.  Няма никакво съмнение, че сюжетът, който наблюдаваме в момента е, че Борисов си взима партията от Цветанов, следователно Борисов ще иска и да си я поизчисти малко от хора на Цветанов. И въобще да си я поизчисти, защото хубаво е, когато имаш партия тя да е чиста. Това наблюдаваме, нищо неочаквано. И между другото радостно е, че това много пъти сме си го говорили в ефира на „Фокус“, че г-н Борисов ще използва създалата се случка с „Апартаментгейт“, за да изтласка г-н Цветанов и да си вземе партията обратно. Няма да забравя как мнозина анализатори казаха, че това е злорада теза спрямо ГЕРБ, напротив  това показваше обективния анализ и както се видя точно това стана. А ние си го говорехме, струва ми се, в дните и часовете, когато избухваше „Апартманетгейт“. Хубаво е наистина понякога да се припомня какво говорим ние политолозите, за да се вижда, че не говорим така на вятъра, а понякога политическият анализ има смисъл и е полезен за обществото като ориентир.

Водещ: Ако съпоставим процесите в ГЕРБ, явно затягане на редиците тече там, какво се случва в БСП? И там ли тече освежаване на кадрите?

Първан Симеонов: По принцип и там това беше целта, въпросът е, че се получи малко контра ефект. Контра ефект от това, че голяма част от хората, които трябваше да преминат лека-полека в политическата история, взеха, че се събраха в нещо, което наричат “вътрешна опозиция“. Това е неудачна част от политиката на Корнелия Нинова, която е човек, който доста ускори тези процеси, до такава степен, че малко събра опонентите си на едно място, сдружи опонентите си,  така да се каже. Това не е добра идеята, по-скоро трябва да се действа, така че част от потенциално обидените вътре в партията да бъдат приобщавани, а не събирани срещу ръководството. Вторият проблем, който Корнелия Нинова според мен направи, че малко като че ли избърза с тази оставка, която подаде. Защото резултатът на БСП на евроизборите не е чак толкова лош и Борисов знае това, неслучайно няма някакви триумфалистки позиви в ГЕРБ след победата на тези избори. Друг е въпросът как тя дойде, защото доста е основателно съмнението, че дойде донякъде и по втория начин, но това е отделна тема. Защо казвам, че избърза с оставката Нинова, защото когато подадеш оставка и не ти я приемат или я върнеш, както стана, по този леко неособено приятен за гледане начин, после на местните избори, когато стане пак подобен резултат нямаш много други ходове вече, тогава ще се постави пак въпросът за оставка. И третият проблем на БСП е, че БСП не съумя да се отвори по-широки кръгове хора. Водейки много ярка, последователна, доста енергична, радикална политика, БСП малко отблъсква хора, вместо да ги приобщава. Т.е. започва да бъде политически неефективна, въпреки че започва да изглежда по-чисто. Това е проблемът с БСП. Разбира се разликата между ГЕРБ и БСП е, че в единият случай има доста сериозна дисциплина,  йерархичност и вертикална структура, в другият случай БСП има винаги разнообразие на идеи и на влечения в партията. Между другото, това не е толкова лошо за БСП.

Водещ: Вие казахте, че БСП не са имали толкова сериозни резултати на евроизборите, но на предишните местни избори претърпяха сериозни загуби. На този фон сега предстоящите местни избори може би по-лесно ще обявят победа, какви резултати ще са печеливши за левицата, според вас?

Първан Симеонов: Това вече е въпрос на интерпретация, нали знаете на местни избори всеки обявява някаква победа.  Разбира се на БСП миналия път им беше трудно да обявят победа, пак казвам, ГЕРБ толкова спечели, че високо вдигна летвата. Както Цветанов каза, като минат избори ще сравняваме, т.е. Цветанов отсега знае, че да спечели на тези местни избори на ГЕРБ ще му е малко по-трудно, в сравнения с предните и затова с известно злорадство каза, че „ще сравним времето, в което аз правех избори със сега“. А БСП, че се нуждае от пробиви в няколко градове, областни градове, най-вече. Ако БСП съумее да успее нещо в някои от най-големите градове би било интерпретирано като успех.

Водещ: И отново ще зависи от местните структури?

Първан Симеонов: Да, което не е най-добрата новина за Корнелия Нинова, защото както е известно, тя разчита да прескочи в голяма част от случаите структурите на БСП, опирайки се на редовия социалист. Някак си върха на пирамидата, ръководството разчита на своите симпатизанти, а в средата остават структурите, които понякога са недолюбвани от Нинова. И това е проблем, защото точно тези структури ще трябва да правят местните избори. Нинова е в общи линии в много, много деликатна ситуация и  затова казвам, че ще им е нужен пробив. Пробивите обаче идват през добри кандидати, добрите кандидати понякога идват през отказа от партийния елит. Т.е. БСП тук таме  може би ще трябва понякога да припознава, така да се каже, тези кандидати или да предлага находчиви и изненадващи решения и т.н. Което си е предизвикателство, въображението в политиката също е предизвикателство. Но точно сега ще трябва да се проява въображение, между другото ГЕРБ също ще трябва да проявява въображение, защото на някои места те в някои областни градове няма да имат очевидно ярки кандидати този път и всички случаи ще трябва да измислят някакви хитри ходове. Нали чухте, Борисов точно това мисли, той каза „Аз съм го измислил как да стане“ и започна да чертае планове, не ги чухме докрай, но във всеки случай, той точно това прави, според мен  в момента, той се чуди как да измисли да компенсира личните провали на една част от хората си по места и да донесе отново победа на ГЕРБ в повечето областните градове в страната.

Елеонора ЧОЛАКОВА