Първан Симеонов, политолог: ДПС се опитва да се превърне в българска националистическа формация

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

 

Първан Симеонов, политолог, в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Само седмица преди парламентарните избори почетният председател на ДПС Ахмед Доган реши да се намеси в предизборната кампания, и то по доста нестандартен начин. Снощи на интернет страницата на ДПС беше публикувано политическо послание от Доган, в което той изказва притеснения от случващото се в Турция, предстоящият там референдум и призовава за обединяващ патриотизъм у нас. Какво точно се опитва да каже Доган в следващите минути ще се опитваме да разтълкуваме с социолога Първан Симеонов. Добър ден, г-н Симеонов.

 

Първан Симеонов: Здравейте.

 

Водещ: Как ви звучи това послание? Трябва ли да търсим предизборна нотка? И напротив, г-н Доган артикулира тема, която така или иначе е важна и притеснява България през последните седмици?

 

Първан Симеонов: Доган казва нещо изключително просто и го казва директно. Той казва: „По-добре крадците, отколкото Ердоган“. Това казва той. Той директно казва: „Лош съм, мразите ме, крадем, лъжем, обаче Ердоган и Турция са по-страшни от мен, така че аз съм необходимото зло“. Това казва той. И това е банално. Второто, което той казва е: „ДПС е българска патриотична партия“. Това е нещо, което ние сме говорили с вас в ефира на Радио „Фокус“ и с ваши колеги – в последния един месец ДПС се опитва много бързо да превърне себе си едва ли не в българска националистическа формация, привлича националисти в листите, сложи слоган: „Да спасим България“. В известна степен ДПС става НФСБ – и тук има спасение на Българи, а и това изявления идва съвсем, съвсем логично. И на трето място, Доган казва нещо изключително просто – „Трябва да бъда утре в управляващата коалиция“. Това казва той. „По-добре аз, отколкото Ердоган, аз съм български националист и утре трябва да бъда във властта“. Изключително, изключително простички послания – няма смисъл да ги тълкуваме, те са повече от очевидни.

 

Водещ: Към доста неща очевидно се стреми Ахмед Доган, но „обединяващ патриотизъм“ – изразът, който той употребява – може ли да съществува такова понятие в нашата политическа реалност? Имам предвид патриотичните партии все пак съвсем открито са против ДПС.

 

Първан Симеонов: Има едно много тъжно нещо и едно много хубаво нещо в това изказване. Тъжното е, че това е едно изключително префърцунено наукообразно изказване с псевдонаучен сленг, който прилича на една манекенка, която е научила 20 наукообразни думички. Ако това нещо ни възбужда като общество и ни кара да се чудим, да тълкуваме какво е искал да каже автора и т.н., това е тъжно за нашето общество. Но както се казва, в общество на слепи и еднооки е господар – перифразирам свободно. Това е тъжното. Защото това е постно послание. Даже не е лошо, че постно, лошото е, че претенциозно. Има обаче и нещо много хубаво. Хубавото е, че главният турчин на републиката казва: „Аз съм български националист.“ Това казва той. И той казва: „Българският национализъм е нещо хубаво, защото е обединяващ.“ Това казва той – обединяващ патриотизъм. Той казва: „Аз съм част от тази държава. Неоосманизмът е нещо лошо, кемализмът е нещо добро“. Изключително простички неща, които всички анализатори на  политическия терен казват. В този смисъл Доган не казва нищо ново. Но онова, което за пръв път толкова красноречиво заявява, той казва: „Аз съм служител на България, а не на Турция.“ И ако има нещо хубаво за България в цялото това нещо, то е, че Доган ми се струва искрен в това. Удивителна е тази формула, в която една подчертано етническа формация заявява лоялност към българската държава. В това отношение България е страна късметлия. Нито главните патриоти на републиката в лицето на Каракачанов и другите особени радикали особено в момента, нито главният турчин на републиката в лицето на Ахмед Доган е радикал. Това е шанс за България, че няма резки контрасти, че няма рязко противопоставяне, че няма етническо напрежение. И Доган ни казва: „Нека се възползваме от това“.

 

Водещ: А защо точно сега? Защо не излезе това послание в началото на кампанията?

 

Първан Симеонов: Първо, защото сега е решаващата фаза на кампанията. Второ, защото Доган и преди е избирал точно такъв момент – десетина дни, седмица или две седмици преди края на кампания. И трето, защото това е логичен стадий от един процес. Казах ви, ДПС напоследък започва и свършва своите изказвания с Васил Левски, сложиха слоган: „Да спасим България“, включиха националисти в листите. Тоест, има градация. Това изказване, според мен, е част от тази градация. Вероятно Доган знае, че ще има и ескалация в идните дни, защото всичко води натам. Ако 10 дни преди изборите ние се чудим ще имаме ли дипломатически отношения с една страна или няма да имаме, просто знам един ден преди изборите какво ще е – не ми се мисли много. И това не е красива и приятна картина. И вероятно Доган взема предвид всички тези неща, за да разкаже всичко, което разказва. А то е: „Хора, аз съм с вас, патриот съм и искам във властта.“

 

Цвета ЛАЗАРКОВА