Първан Симеонов, политолог: Ще има лек заден ход по отношение на намаляването на партийна субсидия на 1 лв.

Политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“ в седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Преди дни ГЕРБ и ДПС заявиха единна позиция за отпадане на ограничения на финансиране на партиите от бизнеса. БСП реагира и го определи като атентат срещу демокрацията, а съвсем в края на работната седмица поради липса на доклад за второ четене отпаднаха от дневния ред на парламента. Отлагането бе повод за противоречиви коментари. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че е употребил българите за своята политическа игра. Народният представител от парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на групата й отговори, че БСП няма позиция по темата и се пазари. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов от своя страна благодари за отлагането на точката и обърна внимание, че темата се коментира прибързано, а от Брюксел,  където участва в заседание на Европейския съвет, премиерът Борисов отговори, че има готовност за провеждането на коалиционен съвет, на който да бъде обсъдена темата. За анализ от политическата седмица сме поканили политолога и изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов. Добър ден.  Г-н Симеонов, с вас започнахме темата за това до какво ще доведе намаляването на партийната субсидия. Това е своеобразно продължение на разговора. Вашият анализ за това как се разви ситуацията през вече изтичащата политическа седмица?

Първан Симеонов: Разви се спрямо прогнозите. Ясно е, че ще се търси някакъв лек заден ход може би, защото идеята срещна сериозен отпор и oт коалиционните партньори на ГЕРБ, и от опозиционните среди, ако това въобще има някакво значение в случая, но най-вече сред ескортната общност. Може би донякъде закъснели, но много са съмненията, които ясно показват, че това е необмислено и доста емоционално според мен решение на Борисов и не най-доброто за самия него. Може би се случва най-логичното в една демократична политическа система. Случи се един референдум, който показа какви са настроенията на хората. Той е точно в посока на намаляване на партийните субсидии на 1 лев. Този референдум не мина прага на задължителност и затова в момента политическата прослойка и експертните среди са призовани да изработят вариант, който да отговаря на голяма част от волята на българите, изразена в този референдум. И понеже намаляването до 1 лев е крайно решение, се търсят варианти неговият ефект да се смекчи. Тоест реално погледнато се случва нещо много нормално и даже обнадеждаващо в една демократична система. По волята на едни сериозни мнозинства нещо в политиката се променя. Не трябваше по този емоционален, конюнктурен, рекламен и откровено популистки начин да се случи, но макар и късно, дебатът влиза в някакво по-разумно русло и се радвам, че отложиха, за да могат поне малко да обмислят.

Водещ: Към края на политическия сезон се заговаря за финансирането на партиите. Кой и какво предизвика казуса именно сега?

Първан Симеонов: Това е новият дух на времето, както го определя науката политология. Световноизвестният изследовател Кас Муде често говори за популистки Цайтгайст, тоест за популисткия дух на времето. В момента вече е много трудно да се отличат добрите стари партии от новите агресивни популистки играчи. И първите, и вторите използват във все по-голяма степен демагогски похвати, което има своите предимства, защото така като че ли по-пълно отговаряме на желанията на хората. Има и недостатъци, защото невинаги това, което хората желаят, е добро за самите тях. Точно затова съществуват политическите елити от гледна точка на експертизата, доколкото я има – да погледнат малко по-далеч и да видят, че понякога това, което обществото желае, не е точно в негов интерес. Но това е дълъг разговор. Трябва да свикваме. Както виждате така се прави политика навсякъде в западния свят – Брекзит или политиката на Тръмп или каквото се сетите, така че България не прави изключение. Аз лично започвам да свиквам, че живеем в общество, в което целта е да имаш повече лайкове, а не да отстояваш истината.

Водещ: И лидерът на НФСБ Валери Симеонов от своя страна благодари за отлагането на точката. Той го определи като „прибързано действие“. Какво очаквате от коалиционния съвет?

Първан Симеонов:  Валери Симеонов има ясен усет за това какво е полезно или безполезно в политиката. Понякога той греши, но дори когато го прави, е показвал, че последното, от което се води, е дали ще го харесат. В този ред на мисли, както често става, Валери Симеонов изигра ролята на вестоносеца, който трябва да каже лошите новини и каза, че това решени трябва да се преосмисли. Погледнато съвсем коректно действието на г-н Симеонов е правилно в случая, въпреки че надали ще се хареса много на обществото. На обществото се харесват такива драматични действия срещу политическия елит. Ако утре зададем въпроса примерно в социологическо изследване: „Да лишим ли политиците от заплати за един месец поне?“, ще имаме огромни мнозинства. Дотук се е докарала българската политическа прослойка, че ще трябва да се отбранява спрямо собствения си народ. Очевидно не народът е виновен, а политиците, че са останали неразбрани и не са убедили народа, че тяхната роля е позитивна.

Водещ: Заговори се за необходимост от обсъждане в по-широк обхват в парламента за размера на субсидиите, но ние и сега виждаме различните мнения по отношение на нея. Какво може да се постигне с този по-широк обхват? Чухме вчера и Борисов да казва: „Ние настояваме да си остане 1 лев за глас“.

Първан Симеонов: Всъщност аз чух нещо друго от Борисов вчера. Той каза: „Аз настоявам 1 лев да остане, ама каквото решат“. Много  се притеснявам, че всъщност това е част от интуицията на повечето играчи по терена – да вземем една ярка красива поза, а пък после дори и нищо да не стане, което е и възможен вариант, ние пак си излизаме на плюс, защото ще можем да казвам: „Ние искахме, но те не дадоха“. Това много пъти сме го виждали при Борисов, а и при другите на терена. Да ви призная откровено не ми се вярва много сериозно някоя от партиите, включително и управляващите в момента да искат да си причиняват този хаос. И дано бъркам, ама много ми прилича на едно типично упражнение в стил: „Аз това исках, ама демокрация е и другите не ми дадоха“. Боя се, че повечето играчи просто искат да си направят реклама. И БСП пробва да си направи реклама като каза: „Давайте сега оставки“ и така нататък, но забрави най-вероятно, че и те са надвзели пари. И Борисов понечи да си направи реклама, като каза: „Айде, тогава 1 лев“. ДПС тропна с крак и между другото, за да покаже дефектите на системата, каза: „Хайде тогава 0 лева. Давайте частните дарения“, с което допълнително донякъде нагнети атмосферата и наплаши хората. Но в общи линии всичко това прилича на рекламни ходове, а не на политически. Може би вие сте права във вашия скепсис относно обсъждането. То обаче може да доведе до някаква нормална форма на корекция. Аз продължавам да вярвам, че партийните субсидии трябва да бъдат ревизирани и вероятно намалени, но в никакъв случай на 1 лев. И после трябва да бъде намерен някакъв начин да не бъдат ощетявани малките и нововлизащите в системата, защото както много пъти си говорихме в ефира на Радио „Фокус“, това е големият проблем, че тази мярка ощетява именно тях. Тези, които например нямат достъп до медии, защото са скъпо нещо в хода на кампанията. И какво излиза? Че всъщност ние ще искаме да накажем статуквото, а ще накажем най-малко виновните – малките и нововлизащите. Така че се надявам дебатът да донесе това – някакъв междинен вариант, в който и посоката на волята на народа е спазена, и все пак някаква експертна оценка е взета предвид.

Водещ: През седмицата станахме свидетели и на едно писмо. ДПС го изпрати до премиера Бойко Борисов, с което го призовават да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, наука, култура и образование.

Първан Симеонов:  ДПС влиза в нов политически етап, в който доста по-активно ще прави политика. При това виждаме ясни послания, че дългосрочно се ориентира към най-уязвимите и социално слаби групи в българското общество, говори в техен интерес. ДПС лека-полека се опитва да се превърне в нещо като синдикат на най-слабите, гетоизирани и уязвими групи в българското общество. Партията е силна в най-слабите райони на страната. И те са длъжни да говорят по този начин, подчертано социално. Виждате, че се опитват да разпрострат влиянието си и в нетрадиционните територии през последните години: Северозапада, също изключително слаб регион в европейски мащаб, в гетата – буквално и преносно. ДПС се превръща в партия на социалната низина. Това между другото е опасно не толкова за ГЕРБ, а за БСП, защото тя по този начин губи потенциална територия. Това с писмата е просто политически етюд.

Водещ: Етюд, но на какво се дължи това събуждане от страна на ДПС, тази активност?

Първан Симеонов: Те няма къде ходят. Вижда се, че избирателите им намаляват по силата дори на естествената миграция, те ще трябва да се отварят към нови. Тези нови избиратели ги виждат точно сред социалните низини и са длъжни да говорят активно, социално. Освен това са длъжни лека-полека да излизат от имиджа на етническа партия. Как? С все по-активно присъствие на хора с български имена и с все по-социално говорене. Нека и не забравяме, че идват местни избори, които са все по-трудни за ДПС. Защото партията е силна, когато се централизира, а на местни избори не действат механизмите на централизацията, напротив там всеки действа локално. И ДПС е длъжна да бъде силна, да форсира, да натиска педала, да увлича в общи действия и политики, за да излъчва сила точно в този момент, след като се видя, че не са в най, най, най-прекрасната си политическа форма. Бяха близо до очакваните резултати на европейските избори, но все пак малко по-малко събраха, така че ще трябва да форсират.

Водещ: Т.е. докато другите партии се опитат да се справят с вътрешните си разпри, ДПС се опитва да е активна с поглед към предстоящите местни избори?

Първан Симеонов: Всъщност ДПС също има вътрешни в своята ниша проблеми, които оказаха известно влияние, макар и да изглеждат преодолени, това е проблемът на ДОСТ. Но пак казвам на местни избори друг тип проблеми могат да се появят. А именно това, че в този момент спира да действа до такава степен и вътрешната централизация, защото местните избори имат местно значение и всеки си действа сам. И ми се струва, че това кара партията да изглежда по-мобилизирана в момента, за да може да преодолее потенциалните дефекти от това. Втората причина е фактът, че гласовете на ДПС не бяха съвсем в целта, те събраха по-малко от очакваното, явно светва една червена лампа при тях. Третата причина е това, което преди малко споменах, че в дългосрочен план те трябва да набавят от някъде избиратели, трябва да се отварят, да излизат от образа на етническа партия, защото тези избиратели намаляват. И те търсят нови територии сред други социални слоеве и групи с неособено благоприятна житейска перспектива, затова и звучат доста социално, това са комплексни фактори. Но тук по-скоро големият проблем е за БСП, защото по този начин ДПС взима нейни територии. Като добавим и факта, че и ГЕРБ се разтварят към селата. Не знам дали това беше коментирано достатъчно след изборите, но факт е, че може би заради кметове на малките населени места, заради арендатори и т.н., като че ли монополът на БСП върху селата изглежда поразклатен. Така да се каже от едната страна ГЕРБ настъпва територия на БСП, а от другата ДПС. Така че тук драмата не е между ГЕРБ и ДПС, както се вижда между тях нещата функционират добре, драмата е за БСП.

Водещ: Г-н Симеонов, ще ви върна още по-назад, съвсем в началото на политическата седмица, която започна още от неделя с 49-я конгрес на БСП, когато Корнелия Нинова остана начело на БСП. Според нея нищо не се е променило в разбиранията й за морал и достойнство, но се е променила ситуацията. Какво всъщност се промени?

Първан Симеонов: Е, тя е длъжна така да говори. Наистина двете седмици, ако се не лъжа, след обявяването на оставката й, наистина се появиха доста плашещи алтернативи за БСП, граничещи с хаос. И всъщност вариантът, който Нинова сега предложи, е най-малкото зло за БСП. Пак е зло, защото не е хубаво да казваш едно, а да правиш друго, защото както самата Нинова каза: „Аз за пръв път казвам едно, а правя друго, осъзнавам го“. Но е най-малкото зло, защото в момента БСП няма друга опция от Нинова. Прагматичният анализ показва, че обратното би означавало хаос преди избори, а това е неприятно за БСП. Какво се промени? Да ви кажа малко натежа тази мрежа от хора, увеличи тежестта си и Нинова, според мен видя, че няма да е толкова лесно това, което тя си представяше да постигне масиран вот на доверие от редовите социалисти под формата на пряк избор. И се отказа като видя, че няма да е токова лесно. Това е, като си говорим днес много пъти за сигнални лампи и при нея трябва да светне една такава, че трябва да спре с този вот, който консолидира вътрешната опозиция, трябва да установи контакт поне с част от тези хора и дейци. Защото аз не съм убеден, че огромната част от тях са всъщност опозиционери на Нинова, част от тях са вероятно отворени за диалог. Има и други такива, които нямат какво да губят и ще бъдат ожесточени до края. Но във всеки случай, когато се занимаваш с такива неща, едва ли най-правилният подход е да връчиш в ръцете две знамена – знамето на вестник „Дума“ и знамето на Сергей Станишев само в рамките на няколко месеца, едно след друго. Очевидно е нужен много по-гъвкав и приобщаващ подход. Не знам какво се е променило в БСП, но очевидно нещо в стила на Нинова трябва да се промени.

Водещ: Какво?

Първан Симеонов: Доста по-диалогично, доста по-мрежово, доста по-гъвкаво. Например аз и досега не разбирам защо Станишев трябваше да бъде толкова изтласкан. Той има осезаемо по-ниско доверие от Нинова, включително и сред социалистите, г-н Станишев има своите огромни проблеми на европейска сцена, защото ПЕС е в една от исторически ниските си точки на развитие и на подкрепа. На този фон аз не виждам с какво например Станишев застрашаваше Нинова, напротив, той е актив на БСП, той е лидер на ПЕС, лидер на европейско партийно семейство. Той представлява  едно легитимно идейно течение в БСП, дори бих казал, че това е нормалният начин, по който лявото трябва да звучи и т.н. и т.н. Ето например как с опита за неговото съвършено изтласкване се създаде излишен проблем. Напротив, БСП трябва да се възползва от личностите, които е създавала: Радев, Манолова, Станишев, Йотова. Това са все поредица ярки личности, не толкова свързани с Нинова, но такива, които представляват чудесна лявоцентристка мрежа. Такъв е съвременният политически живот – мрежови, не винаги можеш да йерархично да овладееш, да наложиш воля. Става мрежови, просто такова е обществото, общество на мрежови медии, общество, което става все по-мозаечно, все по-трудно за йерархии и дисциплина и в което трябва да се проявява все повече гъвкавост.

Водещ: Между другото тя тогава коментира, че с оставката си е отворила кутията на Пандора и че за две седмици всички пороци на прехода на бизнес интереси и на подмяна на натиска и парите, срещу които всъщност се бори БСП в държавата, мощно са нахлули именно в партията, която тя оглавява.

Първан Симеонов: Това е политическо говорене. Да, имаше такива белези, както споменахме в разговора с вас преди малко. За две седмици се появиха някакви плашещи опции, граничещи с хаос, така е.  Сега чак кутията на Пандора… така говори един политик. Той казва: „Исках да напусна, но като видях какво следва и реших да не го правя“. И плюс това винаги се прави тази сцена – върни се, недей, писма на Стефан Данаилов. Много пъти см е го гледали, това е нормална политическа сцена. Не казвам, че е хубава, но факт е, че сега БСП трябва да избира по-малката злина. А това е да остане Нинова, която има някаква ясна воля, посока, отговорност. Вече е ясно кой носи отговорността, ако вече и на местните избори резултатът е слаб, вече ще е много, много тежко за Нинова. Другото беше по-голяма злина – да се разпарчетоса политическият терен и за местните избори БСП да бъде окончателно премахната по волята на ГЕРБ, защото ми се струва, че и те се опитват така вътрешно да играят в БСП.

Водещ: И от ГЕРБ направиха коментар за отдръпната оставка, струва ми се с чувство за хумор прехвърчаха престрелки между двете партии. Благодаря ви за този анализ на политическата седмица.

Първан Симеонов: Благодаря ви и аз, дано този хумор се харесва и на българите, защото тези шеги и закачки понякога започват да идват прекалени, където ние очакваме сериозен политически процес. И се боя да не се окаже, че в един момент и обществото може да се пошегува лошо със своите политици.

Водещ: И то на прага на местните избори.

Първан Симеонов: Например.

Милослава АНГЕЛОВА