Първан Симеонов: РБ трябва да тръгне в посока на избори, не да се колебае и да излъчва разединение

 

Политологът Първан Симеоное в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народното събрание на Парламентарната група на Реформаторския блок. Партиите в блока обаче не са на едно мнение дали трябва да приемат или да върнат мандата. В петък съпредседателят на блока Найден Зеленогорски съобщи, че Реформаторският блок ще върне мандата на президента. Няколко часа по-късно в съобщение до медиите СДС пък обяви, че не иска го връща. Какво ще бъде окончателното решение? Ще бъде ли постигнато съгласие в рамките на самия Реформаторски блок и има ли шансове да бъдат подкрепени? Темата ще коментираме сега с политолога Първан Симеонов. Г-н Симеонов, какво очаквате да бъде окончателното решение на реформаторите днес, какви знаци изобщо ни дава това противоречие, което се случи в края на миналата седмица, ще имаме ли изненади днес?

Първан Симеонов: Нямаме право от нищо да се изненадваме, защото знаете, че политическият процес в последните седмици и месеци в България съдържаше много новости. Нищо вече не може да ни изненада. От днешна гледна точка най-вероятното все пак е да отидем на предсрочни избори. Шансът да има нов кабинет в рамките на този мандат намалява и ми се струва, че каквото и да се случи сега с този мандат, тази посока се запазва.

Водещ: Можем ли да кажем, че решението на реформаторите изцяло е обвързано с подкрепата на ГЕРБ? Какъв знак ни дава и решението на Патриотичния фронт да подкрепят един кабинет на Реформаторския блок?

Първан Симеонов: Не е невъзможно, но ми се струва, че лека полека всички започват да свикват с мисълта, че отиваме на нови избори. ГЕРБ известно време се колебаеше с идеята дали да откликне на лично желание за стабилност и известна обществена инерция, но  някак си като че ли ГЕРБ разбраха, че колкото по-бързо отидат на избори, толкова по-рано ще бъдат пресечени евентуални негативни инерции надолу. Знаете, че често този, който загуби изборите, в очите на обществото продължава да губи, общественото мнение следва победителя. Знаете това и ГЕРБ също го знаят. Полека те като че ли привикнаха с идеята, че по-добрият вариант е да отидат на избори. Струва ми се, че патриотите са едни от хората, които са най-облагодетелствани от бързи нови избори, защото просто могат да използват тенденцията нагоре. Що се отнася до Реформаторския блок, там има две логики- едната е печелене на време, защото Реформаторският блок не е в най-леката си ситуация и едва ли те преценяват политическата си форма като свързана с достатъчна готовност за избори; същото време обаче Реформаторският блок може би също има полза от бързи избори и това е втората възможна логика. Има един слой хора в обществото, които подкрепят Реформаторския блок. Само на последните избори екзитполът, който ние направихме, показа, че около 250 до 280 хиляди души биха гласували за Реформаторския блок, така твърдяха. Колкото по-бързо са изборите, това е едната логика, толкова в по-голяма степен може да се оползотвори този потенциал. Образно казано, няма да има достатъчно време за новите проекти, новите конкурентни проекти да се развият. Разбира се,  и в двата случая на Реформаторския блок няма да му е никак леко, доста трудно ще бъде и на конкурентните проекти несъмнено. Затова е това чудене там. Струва ми се, че една част от Реформаторския блок – „Движение България на гражданите“, потеглят на избори, но струва ми се, че СДС доста по-неохотно тръгва на там.

Водещ: Възможно ли е тогава разместване вътре в рамките на блока преди предсрочните избори? Възможна ли е още по-голяма фрагментация на разпокъсания от противоречия Реформаторски блок в момента?

Първан Симеонов: Ако аз съм на мястото на Реформаторския блок, последното, което бих правил в този момент, е да се разкъсвам допълнително. Новата заявка на г-н Радан Кънев, която постоянно е зад ъгъла, защото г-н Радан Кънев говори  за този нов проект повече от година насам вече, ребрандирането през новия проект на г-н Христо Иванов, който на практика съдържа същите хора, но някак си слага още едно име, евентуалната добавка на други либерални формации, аз видях заявки подобни на Зелените и т.н., всичко това означава, че конкурентното на Реформаторския блок ново дясно нещо потегля. Колко бързо, колко успешно, колко ново, дали това не е някакъв опит за едно политическо пъпкуване, т.е.  някакъв странен опит за политическо размножаване, това са отделни въпроси. Факт е, че това нещо потегля. Точно в този момент Реформаторският блок да излъчва разединение, да се чуди какво да прави, да се вкопчва във властта, това е последното, което те трябва да правят в този случай. На последните президентски избори 2 милиона души на втори тур направиха един неизвестен два месеца по-рано генерал президент на страната, 600 хиляди души гласуваха за Каракачанов, 400 хиляди души гласуваха за Марешки. Огромни маси хора казаха „Давайте новото“. В този момент една част от Реформаторския блок казва „Не, давайте още от същото“. Няма как да стане, това не е в крак с времето. Това, което бих правил, ако съм на мястото на Реформаторския блок, е моментално да тръгвам в посока избори, да давам на първа скорост и с цялата ми налична мощност да се опитам да премина бариерата за влизане в следващото Народно събрание. В същото време обаче в Блока очевидно има и хора, и субекти, и мрежи, знаете, това е конгломерат, които вероятно също се ослушват за новия проект, движение и т.н. Истината обаче е, че доколкото аз успявам да разчета знаците на този нов проект, защото ние често слушаме за него, тези хора по-скоро не биха приютили при себе си някакви остатъци от Реформаторския блок, които нещо хитруват. По-скоро ми се струва, че г-н Кънев ще се опита да направи нещо свое, а шансът на Реформаторския блок е да бъде консолидиран и да се опита да даде достоен отпор.  Това е. Няма друго. Просто ситуацията е изключително проста.

Водещ:  Преди предсрочните избори, които ни предстоят, обаче въпросът на деня е какви са изходите от ситуацията, ако днес Реформаторският блок върне мандата. Възможно ли е правителството на Борисов да бъде назначено за служебен кабинет до 22 януари, когато Румен Радев да излъчи нов, свой служебен кабинет?

Първан Симеонов: Възможно е сходен състав да бъде посочен. Аз доколкото разбирам Борисов обаче не иска да бъде начело на това правителство. Това би било и неспазено обещание от страна на Борисов, защото той каза, че няма да дава никого за служебния кабинет. Ако погледнем прагматично на ситуацията обаче, трябва да признаем, че това е един от най-логичните варианти, защото спестява много организационно суетене, търсене на хора, политическа нестабилност, чудене, маене. Това означава, че бихме могли по-леко да преминем през тази ситуация на междувластие. В същото време обаче аз съм убеден, че освен тази опция дали някой от кабинета на Борисов няма да пасне идеално на служебния кабинет, все пак да гледаме и другата опция. Най-вероятно Румен Радев и Росен Плевнелиев все пак нещичко са се разбрали и вероятно ще се опитат и по тази линия да дадат известна приемственост, така че на президента Радев да не му се налага после да променя всичко. Така е най-добре и за страната – да се осигури такава непрекъсваемост на политическия процес, без особени трусове и без някакви екзотични назначения за две-три седмици.

Албена ИВАНОВА