Първа копка на нов жилищен блок с 36 общински жилища бе направена в Смолян

Първа копка по проекта за изграждане на нови социални жилища в град Смолян бе направена днес на ул. „Евридика“ в района на сградата на бившия тубдиспансер в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Това е третият проект, в който инвестира програмата „Региони в растеж“ в рамките на инвестиционната програма на община Смолян. На първата копка присъстваха зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова, секретарят на общината Момчил Николов, представители на фирмата-изпълнител, проектанти, надзор, ръководителя на проекта и граждани.

Жилищният блок ще има 35 апартамента, сред които едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни, както жилища за хора със специални образователни потребности, обясни инж. Васка Караджова – ръководител на проекта.  След построяването, сградата ще бъде напълно обзаведена с всякакво оборудване и завършена до ключ. Топлата вода за потребителите ще се осигурява със слънчеви колектори. Стойността на строително-монтажните работи е 1 666 183,82 лв., а срокът за изпълнение на обекта е 498 календарни дни след подписване на протокол 2, с който се открива строителната площадка и линия. Реалната работа ще започне до седмица след първата копка, поясни инж. Караджова.

Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова заяви, че хората, които ще се настаняват в новопостроените общински жилища, ще се избират по методика на Агенцията за социално подпомагане. Те ще са социално слаби, в тежко здравословно състояние и хора, които се нуждаят от социална подкрепа. Жилищата ще бъдат оборотни. При постояването им, ще се настанят първите наематели, а след това може да се наложи при подобряване на социалния им статус, те да бъдат преместени. В жилищата ще се пребивава от 1 до 3 години, в зависимост от социалното положение на настанените, посочи Аръчкова. През този период, хората трябва да бъдат интегрирани и включени в други програми. Зам.-кметът на Смолян отбеляза, че списъкът на хората, които чакат за общински жилища в Смолян е голям. Тя припомни, че в периода между 2000 и 2007 г от приватизирани предприятия и от държавата има прехвърлени жилища към общината, но всички са с действащи договори на наематели. Нови жилища няма строени отдавна. „Има около 70-80 човека които са желаещи да бъдат настанени в общински жилища в различните групи за тези имоти. С новопостроеният блок ще бъдат обхванати част от тях, тъй като има и хора, които не се в крайна нужда, но искат да ползват общинско жилище, с цел да не плащат свободен наем. В новата сграда са предвидени и жилища за пострадали от домашно насилите от типа на кризисен център“, допълни Аръчкова.

Управителят на фирмата-изпълнител на жилищния блок Мариян Стоянов, благодари на общината и правителството, че са успели да осигурят средства за такъв хубав социален проект. Той уточни, че за дейностите по обекта ще бъдат ангажирани между 8 и над 20 работници, в зависимост от дейностите, които се изпълняват. Стоянов обеща, че жилищният блок със социални жилища ще бъде изпълнен в срок и подчерта, че имат нужната работна ръка, техника и опит, за да се справят с изграждането на сградата.

Нели ГЕРГЬОВСКА