Първи случай на африканска чума регистрираха във Великотърновска област

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Велико Търново. Първи случай на африканска чума регистрираха във Великотърновска област. Заболялото животно е от домашно стопанство в свищовското село Ореш, обясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Кристиян Кирилов, председател на ОбС – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар. Той уточни, че мъртвото животно е установено още вчера, а резултатът за наличието на африканска чума е потвърден по-късно от Българска агенция по безопасност на храните. „Предприети са необходимите мерки. Добре, че голяма част от стопаните сами правят това, което трябва. Имам предвид, че от вчера следобед до днес, голяма част от домашните прасета в селото са били умъртвени, за да избегнем разпространението“, уточни още д-р Кирилов.

Вече има издадена заповед и от д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ за това останалите животни да бъдат умъртвени до утре. В селото в момента има 15 малки и 6 големи прасета.

Д-р Кирилов увери и, че към момента няма сигнали за подобни проблеми в други населени места. Въпреки това са предприети необходимите превантивни дейности. На всички стопани се провежда обучение. Прави се преброяване на животните и тези, които са достатъчно големи за консумация се убиват. „Останалите продължаваме да ги наблюдаваме, да взимаме проби за заболяване и да следим обстановката“, каза още председателят на ОбС – Свищов.

Луиза ТРАНЧЕВА