Първи фестивал на китайската култура започва във Велико Търново

Велико Търново. Дни на китайско кино, работилници на китайски занаяти и демонстрации на бойни изкуства са предвидени в програмата на първия фестивал на китайската култура във Велико Търново. Това съобщи гл.ас. Искра Мандова, директор на институт „Конфуций“ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Фестивалната програма започва още днес със Седмица на китайското кино, в рамките на която ще бъдат излъчени пет филма. На 30 май, от 16.00 часа доц. д-р Андроника Мартанова от БАН ще изнесе лекция на тема „България и Китай – диалог през киноекрана“. Тя ще направи ретроспекция на китайските филми, излъчвани на територията на България през 40-те и 50-те години на 20 век. На 28 май, от 10.30 часа ще бъдат изнесени лекции на двама изявени китаисти и учени от Китай. Първата лекция е на тема  „Интегриране на познания по китайската култура при интензивното преподаване на китайския език. Пример с практически китайски с начално ниво“, а втората – „Цивилизационен обмен между Китай и Запада“.  В 14.00 часа, в Институт „Конфуций“ ще бъде открита изложба с творбите на участниците в IX-тия национален конкурс „България и Китай – древни и уникални цивилизации“. Тази година в него участваха 211 души, на възраст от 5 до 50 години,  от 14 града в България. Те представиха рисунки, колажи, стихотворения, есета, реферати, приказки, презентации и разкази. Авторите на най-добрите произведения ще бъдат наградена утре от зам.-ректора на Пекинския университет за езици и култура.

От 18.00 часа в ХГ „Борис Денев“ ще бъде открита изложбата „Огледало на цивилизациите“. На следващия днес, 29 май, от 11.00 часа, в парк „Марно поле“ ще бъдат отворени работилници за китайски занаяти, където жителите и гостите на града ще имат възможност да наблюдават демонстрации на калиграфия, връзване на възли, бойни изкуства и китайска кухня.  Готвачите на два от китайските ресторанти в града ще приготвят на място китайски шишчета, пролетни рулца и традиционни деликатеси. Във Велико Търново ще пристигне и международен съдия по китайски бойни изкуства. В парк „Марно поле“, както и вечерта на концерта в МДТ „Константин Кисимов“, той ще направи демонстрации по „ущу“. Кулминацията на фестивала е концертът във великотърновския театър, който ще е в същия ден, от 18.30 часа. Той се организира с подкрепата на Посолството на Китайската народна република в България по случай 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и КНР. На сцената ще излязат децата от ДГ „Соня“ и ОУ „Патриарх Евтимий“ във Велико Търново, както и учениците от СУ „Васил Левски“ в Русе, където китайският език се изучава като първи чужд. Те ще представят „танца на жасмина“.Песни и танци ще представят и учениците от Частна гимназия „Евлоги и Христо Георгиев“ в град София, в която се провежда интензивно изучаване на китайски език. Двама професори от град Ухан ще демонстрират бойни изкуства и народни песни, а благодарение на Танцова формация „Фламинго“ от град Русе на търновска сцена за първи път ще излезе триметрова танцуваща панда.

За фестивала на китайската култура във Велико Търново пристигат три делегации от Китай -две от Пекинския университет за езици и култура, и една от партньорския университет на великотърновския Институт „Конфуций“ – Университет по геонауки в град Ухан.

Фестивалът на китайската култура във Велико Търново се организира по повод 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китайската народна република. Той е включен в културния календар на Община Велико Търново за 2019 година.

Надежда КРЪСТЕВА