Пътна полиция във Варна провежда специализирана операция до 9-ти декември заради празника на студентите

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

В периода от днес до девети декември във Варна ще проведе специализирана операция във връзка с безопасността по пътищата около студентските празненства в града и областта. Тъй като празникът е свързан със събиране на много млади хора, употреба на алкохол, екипите на Пътна полиция ще следят за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, за неправоспособни водачи, както и за превишена скорост. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна говорителят на ОД на МВР в града Ивана Милева.

По думите й, ще се следи също и за това да бъдат технически изрядни автомобилите и добре подготвени за зимните условия. „Знаете, че през ноември беше активният период на операцията „Зима“, но тя така или иначе през целия зимен сезон е актуална. Екипите на Пътна полиция ще бъдат безкомпромисни към онези участници в движението, които грубо нарушават Закона за движение по пътищата, без значение дали те са празнуващи или не“, добави говорителят на ОД на МВР.

Тя посочи също, че е много важно студентите да имат предвид, че не е подходящо в смия ден, когато се предполага употребата на алкохол, да се отива с личен автомобил до мястото на празнуване. „Ако все пак, настояваме, че това е най-удобният вариант за нас, то тогава трябва или да осигурим водач, който не употребява алкохол през вечерта, или ние самите да поемем тази отговорност“, призова тя.

По информация на Ивана Милева по време на празника през предишни години във Варна не е имало сериозни инциденти. Тя подчерта, че на сайта на ОД на МВР са качени по-подробни препоръки за това какво трябва да се подготви преди тръгване на дълъг път от страна на водачите и за какво да се внимава.

Диана СТОЕВА