Пътуващите в столичния градски транспорт ще могат да закупуват дневни и нощни карти чрез мобилен телефон (ОБЗОР)

Снимка: ЦГМ

Нова услуга за закупуване на дневни и нощни карти чрез мобилен телефон ще обслужва клиентите на столичния градски транспорт. Това стана ясно след демонстрацията на услугата в метростанция „СУ Св. Климент Охридски“, на която присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров и други.
Кметът на столицата обясни, че напълно безплатни ще бъдат първите 1000 карти от новата услуга за закупуване на превозни документи чрез мобилен телефон. Фандъкова коментира, че Столична община е възложила на ЦГМ да работят активно за подобряване на обслужването на гражданите и създаване на по-добри условия за пътуване в градския транспорт. „Освен модернизацията на градския транспорт, което е много важна стратегическа наша задача, засягаме и по-лесното обслужване на гражданите и стимулирането им да ползват така наречените превозни документи, които поевтиняват в пъти пътуването в градския транспорт“, каза Фандъкова. Кметът на столицата посочи, че след като се проследят резултатите от този пилотен проект ще има възможност за разширение и услугата ще обхване всички превозни документи.
Директорът на ЦГМ Христиан Петров уточни, че амбицията е поетапно услугата да бъде разширявана. Петров поясни, че общината не плаща абсолютно нищо за тази услуга. Той обясни, че за регистрация са нужни мейл и телефонен номер на sofia.mpass.bg, като гражданите в момента могат да избират между дневна и нощна карта и два начина на плащане – с банкова карта и чрез мобилен оператор. „Получавате QR код, който е Вашата „карта“. Необходимо е да го сканирате на входа на метрото, за да влезете на перона. За пътуване с наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или кондуктора, който проверява валидността на картата“, каза още той. Проверката ще се извършва от контрольори, които сканират QR код. Контрольорите виждат в реално време кога сте закупили картата. Петров допълни, че картата може да се закупи непосредствено преди влизане в метрото. „Необходими са 45 секунди за валидиране“, каза още той
Деница КИТАНОВА