Рада Банялиева, Музей на авиацията в Крумово: Военната история трябва да заеме достойното си място и да бъде основа, върху която се гради патриотичното и родолюбиво възпитание

снимка: www.pan.bg

Рада Банялиева, директор на Музея на авиацията в Крумово, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за интересът на посетителите към музея, за развитието на идейния проект за преместването му от Крумово в град Пловдив, както и за значението на военната история за бъдещето на нацията.

Фокус: Г-жо Банялиева, до каква степен на развитие достигна идейният проект за преместване на Музея на авиацията от Крумово в град Пловдив? Ще участва ли музеят с конкретна програма в Европейска столица на културата през 2019 година или все още не е обсъдена тази тема?
Рада Банялиева: През 2016 година Министерството на отбраната предостави терен от 56 декара на бул. „Освобождение“ в Пловдив, където се предвижда да се премести Музея на авиацията. Беше проведен разговор с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, с Амелия Гешева, заместник-кмет по култура и с Кирил Велчев, председател на фондация „Пловдив 2019“. На тази среща бе обсъдена възможността за започване на работата по идейния проект за преместването на музея на територията на град Пловдив. Ние не сме разговаряли за това какви конкретни събития ще има в Музея на авиацията през 2019 година. Първото и най-важно нещо, което трябва да се случи, е до 2019 година Музеят на авиацията да се премести в града. В зависимост от това дали ще се случи, тогава вече ще мислим конкретната програма, с която ще участва музея в инициативите по повод Европейска столица на културата. Ако не успеем да преместим музея до 2019 година, то тогава ще организираме и ще проведем събития на територията, на която се намираме в момента – Крумово.
Фокус: По какъв начин Музеят на авиацията може да стане още по-атрактивен, по-любопитен и интересен за посетителите?
Рада Банялиева:
Музеят на авиацията и сега е различен от останалите, най-малко поради факта, че третира част от военната история, която е свързана а с авиацията. Като дете всеки един човек е мечтал да полети в космоса, независимо от това дали да бъде космонавт или само да се качи на самолет. Донякъде Музеят на авиацията в Крумово реализира тази мечта. Той разказва за историята на авиацията и представя на живо най-интересните експонати и авиационна техника, свързани с тази история. При всички случаи музеят е интересен и атрактивен, тъй като ние организираме няколко пъти в годината Ден на отворените врати. Тогава даваме възможност на посетителите да влязат в кабините на определени самолети или вертолети, да си направят снимки и по този начин да съхранят ценен спомен. Музеят на авиацията е интересен и с това, че е на открито и човек да прекара повече време там, дори и да го съчетае с разходка извън града или в града, както следва да бъде вече след 2019 година. Предполагам, че преместването на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив ще му предостави възможност да се превърне в част от любимите маршрути на жителите и гостите на града.
Фокус: Увеличава ли се броят на посетителите през последните няколко години?
Рада Банялиева: Посещаемостта на Музея на авиацията чувствително се увеличава. Той вече е една от любимите дестинации на много хора за почивните дни. Ние сме семеен тип музей. При нас единичните посещения са повече отколкото груповите, което означава, че е индивидуално избран като част от разходката на жителите и гостите на града или от желанието да се научи нещо ново за българската авиация. От друга страна, имаме постоянни групи, които посещават музея. Ние сме част от любим на децата и учениците маршрут, включващ Природонаучния музей в Пловдив и Палеонтологичния музей в Асеновград. Децата и възрастните хора, които идват при нас, разказват натрупаните си впечатления от едното място на следващото и обратно.
Фокус: Как ще оцените интересът на децата към военната история, към българската авиация?
Рада Банялиева: Децата научават нещо, което не знаят. В нашите беседи и разкази ние представяме военната история по начин, по който не присъства в учебниците. Децата излизат с много повече знания за това откъде е тръгнала българската авиация, през какво е преминала и къде е достигнала. Те научават за първостроителите, за първите въздухоплаватели, за участието на българите в балканските войни, във Първата и Втората световна война, също така за използването на авиацията за мирни цели по време на социализма и днес. Дори и провеждането на определени уроци по така нареченото военно обучение, както е известно в класовете при нас, дава възможност на по-големите ученици, тези в 9, 10и 11 клас, да погледнат на историята по съвсем различен начин, в частност на военната история.
Фокус: Кои са експонатите в Музея на авиацията в Крумово, към които посетителите проявяват най-голям интерес?
Рада Банялиева: Ако трябва да бъда искрена, трудно мога да дам конкретен отговор на този въпрос. Малките деца са впечатлени повече от самолетите във външната ни експозиция. Децата, които имат определен интерес към авиацията и космонавтиката, се задържат много повече пред таблата в нашата вътрешна експозиция. Те четат, знаят и отговарят на определени въпроси. По отношение на експонатите трябва да се отбележи, че най-голям интерес има към водосамолета „Арадо“ 196 А-3, който е един от малкото запазени в света и може да се види при нас. Интерес се отчита и към всички самолети, които са от периода след 1944-та година до наши дни, с малки изключения, както и към цялата вертолетна авиация. Тоест, в Музея на авиацията има за всеки по нещо, в зависимост от интереса на посетителя. Вътрешната експозиция на музея по никакъв начин не е за подценяване, тъй като тя разполага с изключително ценни експонати. Те са събрани през последните години, като се обогатяват с всеки изминал месец.
Фокус: Смятате ли, че военната история може да бъде внедрена по-мащабно в учебната програма на ученици и студенти? В по-общ план, дали българската военна история е удостоена със заслуженото внимание и какво е значението й за бъдещето на нацията?
Рада Банялиева: Военната история е само един щрих от общата история, която се изучава в студентските години. Аз мисля, че военната история трябва да заеме достойното си място и да не бъде само приоритет на хора, които имат определен интерес към нея, а да бъде основа, върху която да се гради патриотичното и родолюбиво възпитание на младите хора. Ако се познава добре военната история, ще се знае какви са перспективите и какво предстои на нацията, как може тя да се развива, какви грешки са допуснати, какво не бива да с случва в бъдещето и какво е мястото на България в Европа и в света. За съжаление, военната история е използвана най-вече в дните и месеците, когато честваме определени годишнини, независимо с какви събития са свързани те. Военната история не трябва да бъде фон, а огледало на това, което се случва днес и какво да бъде поведението на хората, ако те добре познават своята история, в частност военната.
Фокус: Обмисляте ли вече събития, с които Музеят на авиацията в Крумово да отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април?
Рада Банялиева: На 12 април Музеят на авиацията е Крумово ще чества Международния ден на авиацията и космонавтиката с Ден на отворените врати. Ще запазя в тайна събитията, които ще бъдат организирани и съответно включени в празничната програма. Те ще бъдат анонсирани на малко по-късен етап. Нека всички хора, които имат време и желание, да посетят Музея на авиацията в Крумово и да се докоснат до военната история, до авиацията на България, до звездите.
Тони МИХАЙЛОВ