Радка Анастасова, РУО – Смолян: 743 седмокласници от област Смолян трябва да се явят на национално външно оценяване по български език и литература на 17 юни

Очакваме 743 седмокласници от област Смолян да се явят на национално външно оценяване по български език и литература на 17 юни. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Анастасова – старши експерт по информационно осигуряване в Регионално управление на образованието – Смолян. „Изпитът ще се проведе в 40 училища на територията на областта. От осем училища, в които има изключително малък брой седмокласници – по един или двама, са насочени към някои от тези 40 училища. Реално ученици, завършващи 7 клас има в 48 училища, но изпитът ще се проведе в 40 учебни заведения“, поясни Анастасова. Тя отбеляза, че е организиран превоза на учениците, като квесторите също ще пътуват. Учениците се явяват на изпит в своето училище, но квесторите са от други училища. „Не за първи път се прави национално външно оценяване на седмокласниците, създадена е добра организация, системата е смазана и всичко е подготвено. Изпитните материали вече са доставени в РУО – Смолян и са раздадени на директорите на училищата, като е запазена секретността им. Изтегленият вариант ще бъде обявен на сайта, както беше и през миналата година“, допълни Анастасова.

Изпитът по български език и литература започва в 9 часа сутринта, като първата част е с продължителност от 60 минути, втората част е с продължителност от 90 минути, както за БЕЛ, така и за математика. Учениците със специални образователни потребности имат удължено работно време и в двете части на изпита. Учениците трябва да бъдат до 8.30 часа в определеното училище, за да заемат своите места до 8.45 часа, тъй като в 9 започва изпита. След матурата по български език и литература на 17 юни, на 19 юни ще се проведе тази по математика, а на 21 юни е изпитът по чужд език, който е по желание за учениците, каза още експертът.

Нели ГЕРГЬОВСКА