Радка Грозданова, МБАЛ – Девин: Дисбалансът в общинското здравеопазване идва оттам, че стойността на клиничните пътеки не се променя от години, а разходите непрекъснато се повишават

Отпускането на допълнителна субсидия за общинските болници в страната с решение на Министерски съвет е една радостна и добра новина. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Грозданова – управител на МБАЛ – Девин. От общо 30 мл. лв., за общинските болници са 18 млн. лв., а останалите са за психиатричните структури и държавни болници, поясни тя. „18 млн. е добра цифра за общинските болници, защото това е нещо в правилната посока, тъй като общинското здравеопазване е първоначалното, на входа на системата, но повечето общински болници осигуряват медицинска дейност от първо ниво на компетентност по клинични пътеки, които може би са сред най-нископлатените. През годините клиничните пътеки са със стойност, която не се променя, а разходите се качват – минимална работна заплата, стойността на лекарствата и оттам идва този дисбаланс в общинското здравеопазване, затова отпусканите но допълнителна субсидия е добро решение тази година“, обясни Грозданова.

Тя допълни, че още не е ясно каква част от сумата ще бъдат предоставени за болницата в Девин, защото предстои те да бъдат разпределени съгласно методиката на финансиране, която се утвърждава ежегодно от Министерството на здравеопазването. „Таза методика ще е факт най-вероятно към края на март, началото на април. В нея МЗ се съобразява и с критериите, които се определят от Националното сдружение на общините в България. Критерии, по които там да попаднат болници от труднодостъпни райони, които лекуват рискови групи и други. Въпросът е, че се търси решение как да се включат и останалите общински болните, защото не всички са труднодостъпни“, посочи Грозданова. Общо общинските болници в страната са 71 и е справедливо всяка една от тях да получи част от допълнителното финансиране, каза още управителят на МБАЛ – Девин.

Нели ГЕРГЬОВСКА