Радка Калчева, директор на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна: Фондът, с който разполагаме, наближава 900 000 тома

Радка Калчева, директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо, Калчева, Регионалната библиотека във Варна отпразнува своя 136-ти рожден ден. Първо ако може да припомните с какви събития отбелязахте годишнината.

Радка Калчева: Годишнината я отбелязваме с откриване на една изложба, която е съвместен проект с Гьоте институт. При нас гостуват едни пана на книги бижута, които са изработвани въз основа на конкурс за илюстрация по литературно произведение. Заедно с тези пана, които са ни предоставени, ние показваме в нашите изложбени маси някои редки заглавия, които не са показвани скоро. Това са книги, които са издавани още през 18-ти век. Също така сме показали някои издания, свързани с нашия патрон Пенчо Славейков. Най-голямото събитие, с което отбелязваме днешния рожден ден, това е една нова услуга, която предоставяме на нашите читатели. Става въпрос за виртуална услуга, наречена „Моята библиотека“. Тя е достъпна от вчера за всички читатели. Осигуряваме им възможност да имат свое място във виртуалната библиотека. Имат възможност да проверяват заетите от тях книги, материали, които към момента четат. Също така даваме възможност да заявяват книги онлайн, да правят поръчки и литературата да им бъде доставяна в удобно за тях време. С една дума се мъчим да надградим това, което миналата година стартирахме като електронна читателска карта, а преди това с услугите, които предоставяме за самостоятелно вземане и връщане на литература.

Фокус: Как ще се осъществява регистрирането в този виртуален профил на читателите?

Радка Калчева: Регистрирането става с име и парола. На нашия сайт вече има необходимата препратка, където читателите могат да правят тази регистрация. Тя е обвързана с читателската карта, ако още не са читатели ще ги очакваме да направят абонамент и да ползват услугата.

Фокус: Днес е Ден на читателя във варненската библиотека, какво сте подготвили?

Радка Калчева: Това е една изненада за всички наши читатели, които днес ще ни посетят. Искаме да ги провокираме не само да четат книги, но да отговорят на някои въпроси, свързани с книгите. Организирали сме различни викторини. За по-малките ще има пъзели. Ще има възможност да отговорят на някои нетрадиционни въпроси, като например: „Коя книга никога не бихте прочели отново?“ или „Кой филм по книга никога не бихте гледали отново?“. Но ще бъде определено изненада за всички.

Фокус: Вие се стремите да бъдете в крак с времето и да предоставяте на читателите нови услуги, свързани с модерните технологии, но все пак да припомним началото преди 136 години. Как възниква библиотеката във Варна?

Радка Калчева: Библиотеката във Варна възниква през 1883 година, на 21 март благодарение на щедрите дарения на варненци. Сред тях има известни хора към този период, които създават така наречената „Книжевна дружина“. Тя дарява първите книги на библиотеката. Сред най-известните спомоществователи по това време са много от първенците на нашия град, кметовете, които тогава са управлявали.

Фокус: А към днешна дата с каква перспектива гледате напред? Всички очакваме реализацията на проекта за новата сграда… Очаквате ли нови ценни попълнения във фонда?

Радка Калчева: Преди няколко години беше организиран конкурс за нова сграда. В момента, доколкото имаме информация, се работи по проекта за обявяване на конкурс за изпълнител на тази сграда, тъй като от есента на миналата година има разрешително за строителство. А иначе ние сме в очакване, регулярно попълваме фондовете на библиотеката. Към настоящия момент фондът, с който разполагаме наближава 900 000 тома литература. Така че се стараем комплектуването, което правим и книгите, които получаваме, закупуваме, да бъдат актуални, да бъдат в достатъчен екземпляр, за да могат нашите читатели да получават това, което им доставя удоволствие.

Фокус: Колко общо са служителите на библиотеката във всичките й звена?

Радка Калчева: В момента щатът на библиотеката е от 60 души. В него влизат библиотекарите и административният персонал.

Диана СТОЕВА