Радка Калчева, РБ-Варна: Курсовете по компютърна грамотност за хора на възраст 60+ ще продължат и през есента

Радка Калчева, директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-жо Калчева, какви възможности за прекарване на лятната ваканция предлага Регионалната библиотека на учениците във Варна?

Радка Калчева: Тази година продължаваме традиция, която започнахме преди известно време. Отново предлагаме за нашите най-малки читатели „Ваканция в библиотеката“. Това са инициативи, които се провеждат през целия месец юли, в Детски и средношколски комплекс и в Отдел „Изкуство“. в Детски и средношколски комплекс тази година заниманията, които сме предвидили са предимно на исторически теми. Ще имаме гости от Регионалния исторически музей с „Музей в куфар“. Ще имаме занимания, свързани с историята на българските царе и царици, и още интересни неща. В Отдел „Изкуство“ предлагаме най-вече занимания, които са свързани най-вече с майсторене, лепене. Темите са насочени към това да си направим колаж, мозайки от хартия, да научим какво е оригами – изкуството да се правят фигури от хартия. В края на месец юли предвиждаме един приказен карнавал за всички наши малки участници.

Фокус: На каква възраст трябва да са децата, които могат да посещават „Ваканция в библиотеката“? Как става записването и плаща ли се такса“

Радка Калчева: Няма възрастови ограничения. Всеки, който желае е добре дошъл. Досега, по-голямата част от децата са до пети – шести клас. Няма такси. Дните, в които се провеждат заниманията са всеки вторник от 10 часа в Отдел „Изкуство“ и  всеки четвъртък, от 10.30 часа в Детски и средношколски комплекс. За по-големите ученици тази година за трети път имаме инициатива, която е съвместно с Центъра за подкрепа на личностното развитие, който е насочен към кариерното ориентиране. Тази година заниманията са на тема „Професия Мечтател“. Те се провеждат всяка сряда от 10.30 часа в Отдел „Изкуство“.

Фокус: Казахме какви занимания планирате през юли за най-малките, но библиотеката прави регулярни курсове по компютърна грамотност за възрастни хора. Ще има ли такива през лятото?

Радка Калчева: В момента се провежда поредният курс по начална компютърна грамотност, но записвания за есенните занятия текат. Ние сме в готовност през септември, октомври да стартираме отново този тип обучения. Курсовете за възрастни са традиционна инициатива от много години. До момента са обучени над 500 души на възраст над 60 години.

Фокус: Предстои библиотеката да затвори врати през август, но миналата година имаше възможност във фоайето да се заемат развлекателни четива и книги, подходящи за плаж. Ще предоставите ли и това лято подобна възможност за читателите?

Радка Калчева: За поредна година организираме лятна читалня. Тя е инициатива, при която ние подбираме литература, която е по-плажна, занимателна, с по-леки четива. Тя ще започне работа на първи август, като наред със селекцията от романи, които ще предложим, ще бъде отворен Информационният център и читалнята за ежедневна периодика. Очакваме нашите читатели с малко редуцирано работно време от 8.30 до 17.30 часа.

Диана СТОЕВА