Радка Лазарова: През  месец  август мобилни екипи  ще предлагат безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН  на посетителите в  откритите басейни в   Девин, Доспат, Златоград и Рудозем

Радка Лазарова – старши експерт към  Регионална здравна инспекция  – Смолян, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г-жо Лазарова,  първата седмица на месец август е посветена на кърменето.  За коя поредна година се отбелязва Световната седмица на кърменето и защо е важно младите майки да кърмят децата си?

Радка Лазарова: От 1 до 7 август 2017 г. за 25-ти пореден път отбелязваме Световната седмица на кърменето, а мотото през тази година е: „Подкрепяме кърменето заедно“.  Целта е  до 2025 г. правителствата да предприемат действия, които да осигурят изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на поне 50 % от бебетата. За да се постигне това са необходими общите усилия на всички заинтересовани страни. Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло.  Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества дори при хуманитарни кризи.  В много страни по света недохранването е реален проблем и е причина за 45% от детската смъртност при децата до 5 години в световен мащаб и подобряването на практиките, свързани с кърменето имат потенциала да спасят живота на над 800 000 деца. Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет, а кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции. Бебетата, които са кърмени, имат коефициент на интелигентност средно с 2,6 пункта по-висок в сравнение на този на некърмените.  Разликата в коефициента на интелигентност е по-голяма при по-продължително кърмене. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза.

„Фокус“: Как от здравната инспекция в Смолян  ще отбележите  Световната седмица на кърменето, с какви  инициативи?

Радка Лазарова: Регионалната  здравна инспекция – Смолян ще отбележи Световната седмица на кърменето чрез разпространение на здравно -информационни материали в Многопрофилната болница за активно лечение  в  Смолян и АГ -кабинетите. На 3 август от 10,00 часа в залата на здравната инспекция,  етаж  втори,  каним на обучение бременни жени в трети триместър по темата: ” Хранене на кърмещата майка” и прожекция на филм. Бъдещите майки и татковци  могат също  да се запознаят с полезни съвети относно подготовката за раждане и отглеждането на новородено и в сайта на РЗИ – Смолян с линк: „Училище за родители”.

„Фокус“: Този месец стартира и лятната  АНТИСПИН кампания под мотото: „Направи си тест за ХИВ”. Всяка година в РЗИ – Смолян извършвате безплатни прегледи, сега ще има ли и къде ще се извършват те?

Радка Лазарова: Регионалната здравна инспекция в Смолян отново предоставя възможност на хората да проверят безплатно своя ХИВ – статус чрез т.нар. „Бърз тест”.  Всеки работен ден  в месеците август и септември от 9,00 ч. до 16,00 ч. в Приемния кабинет, намиращ се на първия етаж  на инспекцията, гражданите ще могат да се възползват и от безплатните изследвания за сифилис, хепатит тип В и хепатит тип С. През този месец  мобилни екипи  ще предлагат безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и на посетителите в  откритите басейни в градовете: Девин, Доспат, Златоград и Рудозем. Ще се разпространяват здравно-информационни материали за основните рискове и начините за превенция на различни бактериални и вирусни инфекции, предавани по полов път.

„Фокус“: Г-жо Лазарова, разполагате ли с актуални  данни колко са ХИВ-позитивните  в България, както и на територията на Смолянска област?

Радка Лазарова: По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването, до 16 май 2017 г.  ХИВ-позитивните мъже и жени в България са 2 556 като 82 от тях са  новорегистрираните случаи. В секторите за лечение се проследяват общо 1 212 души с ХИВ, като 1 060 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение. За Смолянска област разполагаме с данни за  последните 5 години.  На територията на областта са регистрирани 5 лица с ХИВ – инфекция , една жена и четирима мъже,  на възраст от 25 до 54 години.

Даниела БОЙКОВА