Радка Мутева: Целта на Празника на минералната вода е да се възроди славата на село Баня като курортен център с лековити минерални извори

В панагюрското село Баня за осми пореден път ще се проведе Празник на минералната вода, здравето и дълголетието. Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря със секретаря на читалището в селото Радка Мутева за историята на празника и подготвената програма.

 

Фокус: Госпожо Мутева, разкажете ни за Празника на минералната вода, здравето и дълголетието.

Радка Мутева: Празникът на минералната вода, здравето и дълголетието ще бъде отбелязан в село Баня за осма поредна година. Празникът се прави на местността манастирчето, като инициативата и подкрепата е от кметство Баня, както и финансово от Община Панагюрище. От 2010 година този празник започна да се празнува в селото по инициатива на кметството и читалище „Пробуда”. Тогава за първи път беше спечелен творчески проект за възвръщане славата на село Баня като едно село с природни дадености, които могат да бъдат използвани и да се възроди славата като курортен център с лековити минерални извори. Тази идея ни навя да направим този хубав празник. Осмото му издание днес ще започне в 11.00 часа в местността Манастирчето край селото.

Фокус: Защо празникът е свързан с минералната вода?

Радка Мутева: Природата щедро ни е дарила в село Баня със зеленина, с минерални лековити извори, които се използват. Идеята е да дойдат повече хора на този празник и да се види ползата от тази лековита вода. Всъщност тези ползи се виждат от всички. Имаше период в годините след началото на демокрацията, който селото беше в забвение и това породи нуждата да възродим традициите и  да направим подобен празник. Преди се празнуваше и един събор – Света Троица, като храмов празник, но той си е съвсем отделен, от стародавни времена и затова решихме църковният празник да е винаги на Петдесетница, Свети дух, а празникът на минералната вода да е в началото на юни или по средата на месец юни. Тази година той ще се проведе точно на Еньовден и ще мине под мотото „Знойно лято с цветя и билки”. Идеята е с минерална вода и билки в ръка, и медец да се лекуваме и да вървим към дълголетие.Село Баня е гостоприемно, жителите са гостоприемни, природата ни е позволила да направим на тази поляна този празник.

Фокус: Имате традиция да показвате различни легенди. Какво сте подготвили тази година като програма?

Радка Мутева: Тази година ще претворим една легенда и едно вдъхновение „Вълшебните извори” със самодейците от нашето читалище и гостите. Ще направим литературно-музикална програма с участието на самодейци при народно читалище „Пробуда”, фолклорната група „Златна есен”, както и децата от селото, които се включват с голямо желание. Ще има конкурс за рисунка „Билки и традиция”, както и ще наредим красиви икебани от билки и цветя на поляната. Надявам се да има хора и посещения, за да усетят от магията на билките и лековитата минерална вода, на самия празник и духа на нашето ново време. Но най-вече да усетят магията на природата и на гостоприемството на село Баня. За пореден път ще имаме гости от фолклорна група „Огнените” от читалището в Бусманци с ръководители Орлин Иванов и Петя Григорова. Със своите танци ще съдействат за празничното настроение. Ще има вълшебна лековита вода, която ще изцери един владетел. През 2012 година сме правили тази постановка за изцелението на един римски владетел, който идва и проглежда от лековитите извори на село Баня. Това е една легенда и едно предание, свързано с разкритата в началото на селото гробница. Тя е открита през 1987 година и е един страхотен паметник на античната култура от трети век преди Христа. Лично мен това ме вдъхнови, за да направим в празника на водата. Надяваме се, че много гости ще дойдат отново в нашето село и ще се насладят на магията на билките, минералната вода и на чудесните изпълнения на самодейците от село Баня.

Теодора ДИМИТРОВА