Радко Марков, ПСС: Около 40 човека участват в акцията по спасяване на затрупания мъж в района на Седемте рилски езера, включват се и обучени кучета

Планина

Oколо 40 човека участват в акцията по спасяване на затрупания мъж в района на Седемте рилски езера, участват и обучени кучета. Това каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Радко Марков за дневния блок „Добър ден, София“ на <b>Радио „Фокус“</b> във връзка със затрупаният от лавина мъж в района на Седемте рилски езера. Той посочи, че сигналът е подаден от брата на затрупания турист в 11:55 часа. „В спасителната акция участват около 30-40 човека. В района имаше и планински спасители, и туристи, които помагат при спасяването. Изпратили сме и две кучета, които също ще се включат в издирването. Метеорологичните условия са много лоши, има мъгла, духа вятър, вали сняг“, обясни директорът на ПСС. 

По думите му шансовете затрупаният мъж да оцелее намаляват. „Мобилните телефони в подобни случаи не ни помагат. Има специални лавинни уреди, които се използват от планинарите в такава ситуация, но той не е имал такъв“, отбеляза Радко Марков. Той добави, че няма значение колко добре е подготвен турист в такава ситуация.

Според него лавинната опасност към момента е значителна, като посъветва хората да бъдат много внимателни при преходите в планината, а каращите ски да не напускат определените ски зони и да карат само по пистите.