Радосвет Радев, БСК: Получихме уверение, че регламентите, които ни притесняват в Наредбата за касовите апарати, ще бъде огледано и прецизирано в диалог

Измененията в Наредбата за регистрацията на касовите апарати към НАП няма да бъдат върнати, защото се правят огромни опити за злоупотреби с оборота. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса, заради регистрациите на касовите апарати към НАП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сигурен съм, че в следващите седмици ще намерим отговори на всички въпроси, които притесняват бизнеса. Със сигурност бизнесът трябва да приеме тезата, че трябва да е коректен и ще прилага новата логика на наредбата, със сигурност не трябва да се остава с впечатления, че наредбата ще се върне назад до там, където беше изменена през лятото на 2018 г.“, обяви Владислав Горанов. „Новите правила ще трябва да се прилагат, защото констатациите на приходната администрация са, че има огромен опит за злоупотреби с оборота, независимо от ниската данъчна ставка“, уточни той.
Финансовият министър даде пример как петзвезден комплекс във Велинград отчита 500 лв. приход месечно, а възнаграждението на един готвач надвишава два-три пъти средната работна заплата. „Това, което искам да уверя стопанските субекти, че новата логика, заложена в наредбата, няма да бъде преразгледана и те трябва да продължат съвместно с нас с усилията, и да си плащат данъците“, отбеляза Горанов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА