Радослав Георгиев, кандидат-кмет: Ще положа всички усилия с. Люлин да стане по-уютно място за живеене

Радослав Георгиев, кандидат за кмет на село Люлин, Община Перник, подкрепен от ПП ГЕРБ, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: В предаването „Перничани – потомците на Кракра“ излизаме извън общинския център и отиваме в едно от малките населени места на общината, за да видим какви са измеренията на делника там. Адресът ни е село Люлин, а срещата е с местния жител Радослав Георгиев, който е и кандидат за кмет на селото, подкрепен от ПП ГЕРБ.

Как бихте представили, господин Георгиев, село Люлин?

Радослав Георгиев: С две думи село Люлин е едно малко кокетно и планинско селище. И аз като кандидат за кмет от ПП ГЕРБ определено искам немалко неща да променя. Най-вече да обърна внимание на чистотата, да бъде по-кокетно и по-уютно място за живеене. Също така имаме големи проблеми със снабдяването с вода, така че искам да обърна специално внимание на този проблем.

Водещ: Колко жители в момента има село Люлин?

Радослав Георгиев: Около 1000 човека. Гласоподаватели са 750-800. Немалко ни е селцето като цяло.

Водещ: Има ли млади хора? Има ли деца?

Радослав Георгиев: Да, определено. Има немалко млади хора, има живот в нашето село. Искам да направя така че да обединя всичките от селото с малки каузи, всеки да допринесе с нещо добро, за да стане селото по-добро място за живеене. Мисля, че има вариант да се постигне това нещо.

Водещ: Има ли риск селото да се обезлюди, каквато е съдбата на немалко селища в България?

Радослав Георгиев: Да се надяваме, да не допуснем това за нашето село. Бих положил всички усилия, това да не се случи.  Напротив нашето село да се развива и да расте,  да бъде действително едно по-хубаво място за живеене за абсолютно всеки.

Водещ: Според вас кой е най-приоритетният проблем, който трябва да бъде решен, така че да бъдат задържани преди всичко младите хора?

Радослав Георгиев: Най-напред трябва да се направи канализация. Да, действително това е труден проблем, но ако е възможно да се случи, от това по-хубаво няма. Преасфалтиране на по-голямата част от  улиците също. немалко улици има, които трябва да се преасфалтират. Има доста неща, които трябва да се свършат.  Най-вече самата чистота на селцето, да бъде едно по-приятно място за живеене.

Водещ: Освен инфраструктурата, за която говорите, безспорно много важно е и наличието на училище, на детска градина.

Радослав Георгиев: Да, определено. Но така се случи – закриха училището, което имахме. И не знам дали някога ще може да има училище отново. Би било хубаво, но ако няма достатъчен брой деца,  това едва ли ще бъде възможно.

Водещ: Какво Ви мотивира да се ангажирате с политическа дейност?

Радослав Георгиев: Аз съм млад човек и действително искам да направя селцето ни едно по-приятно място за живеене. Най-вече това, че доста хора ме подкрепят, стоят зад мен. Това ме мотивира да променя нещо,  селцето ни да се развива занапред.

Водещ: Местен жител ли сте, живеете ли ежедневно с проблемите на хората от Люлин?

Радослав Георгиев: Да. Аз съм на 40 години, до ден днешен живея там.

Водещ: Как виждате перспективите за развитието на селото от гледна точка на заетост на местното население? В каква насока трябва да се работи, за да може хората да имат достатъчно добро препитание и да не се налага да напускат или да пътуват?

Радослав Георгиев: Като цяло това място не е лошо за земеделие, трябва да се обърне внимание на земеделието.

Водещ: Има ли перспективи за развитието на селски туризъм?

Радослав Георгиев: О, да. Това би било добър вариант и аз лично бих се поинтересувал за абсолютно всичко, което би могло да допринесе селото да се развива.

Водещ: Селото се намира на склоновете на Люлин планина, мисля, че вече има конна база?

Радослав Георгиев: Да, точно така, ние имаме конна база, която вече от доста години работи. Могат хората да яздят по всяко време. По много неща ще се мисли и ще се работи. Но определено ще гледам само напред и действително да се променят нещата.

Водещ: Може ли, господин Георгиев, една добра презентация да привлече туристите в Люлин, които наистина да го съживят – и заради хубавата природа, и заради забележителностите, които се намират в околностите?

Радослав Георгиев: Да, определено. Дори в нашата планина може да се мисли да се провеждат състезания по ориентиране, бягане и т.н. По много неща може да се работи определено.

Росица АНГЕЛОВА