Радостина Герганова, „Приятели за животните ВТ“: 8 185 лева бяха събрани от къщичката на сдружението по време на Коледния базар

Рекордни постъпления от Коледния базар във Велико Търново отчетоха от сдружение „Приятели на животните ВТ”. Над 8 000 лева, или с 1500 лева повече от 2018-а, са набрани в къщичката на сдружението. За какво ще послужат средствата и какви предстоящи инициативи предвиждат доброволците ни разказва, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, председателят на „Приятели за животните ВТ“ Радостина Герганова.

Фокус: Г-жо Герганова, рекордни постъпления събрахте от Коледния базар парк „Марно поле“ във Велико Търново. Колко средства събрахте и за каква благотворителност ще отидат те?

Радостина Герганова: Тази година събрахме 8 185 лева, което е с почти 1500 лева повече от миналата година, така че това е много успешна за нас кампания и се радваме, че хората продължават да ни подкрепят и да даряват все повече средства. 5 000 лева ще отидат за безплатна кастрация на бездомни женски котки. Това са около 1000 лв. повече от миналата година и означава, че ще могат да бъдат извършени около 75 броя безплатни кастрации. До края на месеца ще започнем да раздаваме талоните за кастрация, за да може хората да се възползват. 2 500 лева ще отидат за нуждите на приюта в с. Шемшево в зависимост от това от какво имат нужда – ваксини, медикаменти или други консумативи. Надяваме се тази година да успеем да реализираме идеята си за изграждане на заграждения за свободно пускане на кучета в приюта, за да може да се разхождат. Това е наша миналогодишна идея, но тогава средствата не ни стигнаха и не успяхме да намерим допълнително финансиране. Затова сега се надяваме с парите от базара да осъществим това начинание. Както всяка година малка част от парите ще отидат за приюта в Разград, който ни предостави благотворителни календари и магнитчета за продажба. Също така децата от СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново бяха изработили книжки за оцветяване с техни рисунки на кучетата от приюта. Парите от продажбата им ще ги дадем на децата от училището и те ще ги използват за техните инициативи за приюта, тъй като те са едни от най-редовните доброволци там и винаги измислят нещо положително за кученцата. Смятам, че средствата ще бъдат оползотворени успешно.

Фокус: Нека да се върнем на безплатната кастрация на котки. Доколкото си спомням миналата година тези талони за кастриране свършиха изключително бързо. Сега има ли конкретна организация за раздаване и как точно ще се случва то?

Радостина Герганова: Предполагам, че и тази година ще има доста силен интерес въпреки, че вече в Общинския приют за кучета от миналото лято се предлага и кастрация на котки. Така че ние не сме единствената алтернатива и доста хора са се възползвали от тази услуга в приюта. Там също бройките са ограничени – мисля, че бяха по 10 на месец. За момента не сме направили конкретна организация кога ще се раздават талоните. Миналата година се разграбиха за около седмица. Тази година може би ще ограничим бройката на талони за човек, за да могат повече хора да се възползват от тази инициатива, защото се случва хората да ги използват и за домашните си любимци. Надявам се тази година да отидат по предназначение и да ги вземат наистина нуждаещи се хора, които нямат възможност да си позволят кастрация и за улични котки, които хората си гледат пред блока или в квартала и имат нужда от кастрация, за да не се увеличава и без това високата популация на бездомните животни.

Фокус: Има ли някакъв начин да следите дали има хора, които се възползват от талоните и не ги използват по предназначение?

Радостина Герганова: За съжаление няма как да разберем и разчитаме на съвестта на хората. Има и нещо друго, с което сме наясно и затова не отказваме всеки път, въпреки че знаем, че става въпрос за домашно животно. Ние знаем, че ако този човек не си кастрира безплатно домашния любимец, при появата на нежелано поколение, то ще се озове на улицата и после грижата за тези животни пак ще бъде наша. Затова понякога въпреки, че знаем, че съответният човек ще си кастрира домашното животно, му даваме талон. Правим компромиси, но се надяваме на съвестта на хората и на това, че те разбират, че безплатните кастрации са за хора, които наистина нямат възможност да кастрират, а се грижат за много котки пред входовете или в квартала си и по този начин ще се намали високата популация.

 

Фокус: Нека в заключение да припомним, че почти всеки уикенд продължават разходките на кучетата от приюта в с. Шемшево, но има ли и други предстоящи инициативи?

Радостина Герганова: И тази година ще продължим акцията за събиране на жълти стотинки, чрез която през изминалата 2019 година успяхме да съберем 1190 лева само от жълти стотинки като имаше и хора от други градове, които ни изпращаха. Радостно е, че хората помагат много. Почти всеки има вкъщи жълти стотинки и понякога се чуди какво да ги прави, а на нас тези пари са ни много необходими и успяваме малко по малко да съберем средства. Досега, благодарение на акцията, успяхме да платим лечението на няколко животни във ветеринарните клиники. Надяваме се, че през 2020 г. хората ще продължават да даряват жълти стотинки без значение 1-2 лева или по-голяма сума. Другото, по което ще работим, е изработването на тематични мартенички с котенца и кученца. От продажбата им ще събираме средства за лечение, тъй като имаме няколко животни в клиниките, както и седем кученца, прибрани в приемен дом, където пък трябва ваксини и обезпаразитяване, така че разходите при нас са постоянни и се опитваме по всякакви начини да си набавяме средства.

Рени АТАНАСОВА