Радостина Герганова, „Приятели на животните ВТ“: Ще контролират продажбата на алкохол по интернет, но нека контролират и продажбата на домашно развъдени кучета

Велико Търново. Ще контролират продажбата на алкохол по интернет, но нека контролират и продажбата на домашно развъдени кучета. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Радостина Герганова от Фондация „Приятели на животните ВТ“. Тя припомни, че по закон развъждането и продаването на кучета е забранено. Всеки, който продава домашния си любимец, дължи данък за това. Той трябва да бъде регистриран като търговец. „Който отвори обаче интернет ще види стотици хиляди обяви за домашно развъдени кучета, които ако не се продадат, могат да останат на улицата. Върху това трябва да има строг контрол. Ще контролират продажбата на алкохол по интернет, но нека се контролира и продажбата на домашни любимци. Нека тези хора да плащат някакви данъци. С тези средства могат да се финансират общински приюти или различни кампании за кастрации. Докато не се бръкне в джоба на човек, той не разбира какъв е проблемът“, посочи Герганова.

Тя припомни, че изхвърлянето на домашни любимци също е незаконно. Законът е предвидил глоби и санкции за безотговорни стопани, които изхвърлянето животните, които отглеждат или нежелани техни поколения. „В закона за записано, но някой трябва да следи за спазването на този закон и за налагането на адекватни административни и парични санкции. Вече има зоополиция, има и съответните административни органи към полицията и общините. Някъде това нещо работи като практики и процедури, но на повечето места проблемите с бездомните животни по някакъв начин се неглижират и на тях се гледа доста несериозно“, посочи Радостина Герганова.

Надежда КРЪСТЕВА