Радостина Ценова, БФБ: Вандалските прояви около езерата зачестиха и станаха много сериозни

За фестивала „Солта на живота“ и за вандалските прояви около Бургаските езера Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“ в черноморския град.

Фокус:  Г-жо Ценова, за поредна година организирате фестивала „Солта на живота“. Каква е темата?

Радостина Ценова: Тази година избрахме темата „Вдъхновени от езерото“. Всяка година избираме различна тема- „Миграции“, „Сол“, „Сол и птици“, „Всичко за солта“, но тази година работихме доста активно за събирането на всички артисти, творци, които са били вдъхновени от езерото и са го използвали като фон, мотив, и затова ни се прииска темата на фестивала да бъде „Вдъхновени от езерото“. Ще се опитаме да привлечем хора от различни сфери на изкуството- съвременен танц, нов изложби и др. Новото тази година е, че поради сериозните климатични предизвикателства, които имахме миналата година, когато точно в началния час на фестивала, се изви силен вятър, заради който не можеше шатрите на открито да бъдат разположени, решихме да изтеглим датата на фестивала малко по-рано. Традиционно го правим последния петък на август, но тази година ще е на 12 август, събота, и ще го съчетаем с рождения ден на резервата „Атанасовско езеро“. Идеята е да има възможност да дойдат много повече хора и да останат по-дълго време на Атанасовското езеро. Ще има занимания от 11 до 22 часа. Надяваме се да стане хубав и вълнуващ празник за бургазлии и за гостите на Бургас.

Фокус: Кои са събитията, които сте подготвили?

Радостина Ценова: Основното е да има възможност хората да ползват влакчето на солта, за да могат да стигнат от фестивалната зона, която е в южната част на Атанасовското езеро до резерватната територия в северната част. Ще има няколко курса на влакчето, за да може хората по-лесно да достигнат до резервата и да наблюдават обитателите му. Освен това ще имаме няколко изложби, свързани с Атанасовско езеро и със солта. Надяваме се, че ще има театрална постановка, арт пленер за младите участници, една интересна презентация за природата и изкуството, съвременен танц, детски ателиета, солничар за един ден, къпане в лугата и в солта

Фокус: Тази година се нуждаете от средства и търсите дарители.

Радостина Ценова: Идеята за фестивала на солта възникна в рамките на проекта ‚Солта на живота“, който БФБ работи на Атанасовско езеро. Когато планирахме фестивала, си го мислехме да бъде през година, нещо като биенале, но когато през 2013 година, когато беше първото издание, фестивалният календар в Бургас беше толкова наситен от събития, че решихме, че ако го правим през година, ще се загуби в календара и в съзнанието на бургазлии, затова решихме да го организираме всяка година. В рамките на проекта имахме планирани три издания и затова още миналата година се наложи да търсим дарители. Тогава намерихме подкрепа от две бургаски фирми, но тази година отново сме изправени пред същото предизвикателство- да търсим финансиране. Обърнали сме се за помощ към нашите приятели, поддръжници, хора, които харесват фестивала ,защото вярваме, че сумите, които търсим, не са големи. Наистина с включването на повече хора с малки суми можем да съберем това, което е необходимо така, че фестивалът да продължи да го има, защото е едно много хубаво събитие, което преобръща представите за Атанасовско езеро , показва го в най-различни форми , привлича много повече съмишленици и любители на езерото. За нас, като природозащитна организация, няма по-важно от това да накараме хората да се замислят с какво  разполагаме и кое е важно да бъде запазено на всяка цена.

Фокус: Каква е стойността на сумата, от която се нуждаете?

 Радостина Ценова: Остават около 3000 лева да съберем за фестивала, като хората могат да направят дарение по банков път- на фейсбук страницата ни има детайли, могат да направят дарение в офиса ни Бургас или този в София. Имаме нужда не само от финансова подкрепа. Сега ще търсим и доброволци, защото обикновено когато правихме фестивала в края на август, той съвпадаше с младежката бригада, която почистваше Атанасовско езеро и всъщност младите хора ни помагаха много активно за организацията на фестивала. Тази година обаче ще се лишим от тези млади хора и затова ще разчитаме на местна подкрепа, т.е. на хора доброволци от Бургас, които ще помогнат за организацията на фестивала.

Фокус: От колко доброволци се нуждаете?

Радостина Ценова: Около десетина, за да може да опънем шатрите за базара на солта, за да можем да инсталираме изложбите, за да можем да помагаме на хората, които правят ателиетата за малки и големи.

Фокус: От началото на година досега колко са регистрираните вандалски прояви на Бургаските езера?

Радостина Ценова: За съжаление, вандалските прояви около езерата зачестиха и станаха много сериозни. Нещо, което като че ли не е случвало досега. Още преди години изградихме маршрут „Живот около Бургаските езера“, където беше поставена туристическа инфраструктура около трите езера- Вая, Атанасовско и Мандра. Само тази инфраструктура около устието на река Изворска беше доста увреждана няколко пъти и колегите от БДЗП я подменяха, но останалата оцеля дълги години.  Тази пролет инфраструктурата беше повредена и на Атанасовско езеро и нещата много сериозно пострадаха. Пътеката на саблеклюна, която направихме с много доброволен труд, с много усилия и ентусиазъм, няколко пъти бяха унищожавали част от табелите, които подменяхме. В края на април тотално беше унищожена голяма част от табелите, включително и дървените носители. Наложи се да изграждаме отново табелите, да подменяме част от инфраструктурата. Докато има проектно финансиране, могат да се намерят пари, но за съжаление, нашият проект „Солта на живота“ приключва догодина август месец и тогава става неясно как ще успяваме да възстановяваме увредената инфраструктура. Жалко е, когато някой унищожава труда и усилията на хора, които мислят за по-доброто качество на живот на бургазлии.

Фокус: Каква е стойността на нанесените щети?

Радостина Ценова: Стойността на последното посегателство е около 1000 лева. Не е голяма сума, но фактът, че ние няма от къде да ги вземем, за нас я прави голяма. Във всяко проектно финансиране има заложени средства за изграждането и за подмяната, но не и за подмяна на счупено, унищожено. Това е нещо, с което се сблъсква всяка инфраструктура в района, не само нашата около езерата.

Мария РУСЕВА