Радостина Ценова, Българска фондация „Биоразнообразие“: Вече доста успешно се наложи имиджът, че Бургас е градът на езерата и птиците

Снимка: БДЗП

Бургас. Вече доста успешно се наложи имиджът, че Бургас е градът на езерата и птиците. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“. По думите ѝ 2019-а е била интересна за работещите в сферата на опазване на околната среда.

„Започна динамично – със застрояването на, може би, последните останали незастроени места по Южното Черноморие. Помним в началото на година скандалите с къмпинг Смокиня, Градина, както и в района на Алепу – с тази разлика, че през тази година видяхме една доста по-различна ситуация. Нещата бяха облечени в доста по-законна форма, забелязваше се и подкрепата на институциите. Част от строежите бяха спрени, други изчакаха известно време и процесите бяха възобновени сега, в края на годината. Все пак, мисля, че цялото общество има голямата нетърпимост към цялото това застрояване по нашето Черноморие, безславно известно като „Бетономорие“. Всички си даваме сметка, че явно, докато не бъде застроено и последното кътче, няма да се свърши с този процес. Аз лично, предвид дългогодишния ми отпит, съвсем откровено казвам, че се уморих от безкрайните битки да браним различните незастроени петна. Както се казва, нека да строят, докато не се свърши. Когато изгоним и последните читави туристи, може би ще си дадем сметка какво сме загубили“, отбеляза Радостина Ценова. Според нея през изминаващата година все пак може да се запомни и със стъпки и в добра посока.

„Ние сме щастливи, че успяхме да спечелим едно високо европейско признание и да започнем с един нов проект за Атанасовско езеро – „Лагуната на живота“. Той дава нов тласък на дейностите, свързани с езерото и възможност да започнем да работим на едно по-ново екосистемно ниво. Естествено, това не е свързано само с конкретната консервационна работа, която извършваме в езерото, съвместно с нашите партньори от „Черноморски солници“ и Българското дружество за защита на птиците, а именно изграждане на нови диги, ремонт на шлюзове, на саваци и подобряване на цялата водна циркулация в езерото. Другото много важно е, че през тази година се опитахме да достигнем до хората и да им представим какви са ползите от екосистемните услуги, които Атанасовско езеро и другите езера около нас ни предоставят“, посочи още Ценова. Тя припомни, че преди няколко седмици, съвместно с Община Бургас, бе представена изложба за Атанасовско езеро, показваща различните роли и лица, които езерото има – от една страна, като източник на храна и сол, от друга страна, като място за лечение с басейните с луга и кал, а също така и като място за вдъхновение, за естетическа наслада.

„Много сме щастливи, че в края на годината, Община Бургас, вдъхновена от тази изложба, реши да посвети календара си за 2020-а година на темата, свързана с езерата и птиците. Вече наистина, доста успешно налагаме имиджът, че Бургас е градът на езерата и птиците. Неслучайно той е заобиколен от 3 езера и от море – градът е може би най-интересното място в България, тъй като в рамките му може да се види дивата природа, а над него да прелитат стотици птици ежедневно“, посочи още Радостина Ценова.

Мария ПОПЧЕВА