Радостина Ценова, Българска фондация „Биоразнообразие“: Вече доста успешно се наложи имиджът, че Бургас е градът на езерата и птиците

Снимка: БДЗП

Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“

„Фокус“: Г-жо Ценова, през изминаващата 2019-а година се направиха различни инициативи, свързани с опазването на околната среда в нашия регион. Как оценяте, като цяло, работата в тази насока?

Радостина Ценова: 2019-а бе поредната интересна година, може би не чак толкова драматична, колкото други досега. Започна динамично – със застрояването на, може би, последните останали незастроени места по Южното Черноморие. Помним в началото на година скандалите с къмпинг Смокиня, Градина, както и в района на Алепу – с тази разлика, че през тази година видяхме една доста по-различна ситуация. Нещата бяха облечени в доста по-законна форма, забелязваше се и подкрепата на институциите. Част от строежите бяха спрени, други изчакаха известно време и процесите бяха възобновени сега, в края на годината. Все пак, мисля, че цялото общество има голямата нетърпимост към цялото това застрояване по нашето Черноморие, безславно известно като „Бетономорие“. Всички си даваме сметка, че явно, докато не бъде застроено и последното кътче, няма да се свърши с този процес. Аз лично, предвид дългогодишния ми отпит, съвсем откровено казвам, че се уморих от безкрайните битки да браним различните незастроени петна. Както се казва, нека да строят, докато не се свърши. Когато изгоним и последните читави туристи, може би ще си дадем сметка какво сме загубили. Иначе се случиха и доста добри неща в нашия район. Ние сме щастливи, че успяхме да спечелим едно високо европейско признание и да започнем с един нов проект за Атанасовско езеро – „Лагуната на живота“. Той дава нов тласък на дейностите, свързани с  езерото и възможност да започнем да работим на едно по-ново екосистемно ниво. Естествено, това не е свързано само с конкретната консервационна работа, която извършваме  в езерото, съвместно с нашите партньори от „Черноморски солници“ и Българското дружество за защита на птиците, а именно изграждане на нови диги, ремонт на шлюзове, на саваци и подобряване на цялата водна циркулация в езерото. Другото много важно е, че през тази година се опитахме да достигнем до хората и да им представим какви са ползите от екосистемните услуги, които Атанасовско езеро и другите езера около нас ни предоставят. Преди няколко седмици, заедно с Община Бургас, показахме една нова изложба за Атанасовско езеро, представяща различните роли и лица, които езерото има – от една страна, като източник на храна и сол, от друга страна, като място за лечение с басейните с луга и кал, а също така и като място за вдъхновение, за естетическа наслада. Много сме щастливи, че в края на годината, Община Бургас, вдъхновена от тази изложба, реши да посвети календара си за 2020-а година на темата, свързана с езерата и птиците. Вече наистина, доста успешно налагаме имиджът, че Бургас е градът на езерата и птиците. Неслучайно той е заобиколен от 3 езера и от море – градът е може би най-интересното място в България, тъй като в рамките му може да се види дивата природа, а над него да прелитат стотици птици ежедневно.

„Фокус“: А гражданите започнаха ли да възприемат от добрите практики в тази насока и по-осъзнати за необходимостта от опазване на природата, според Вас?

Радостина Ценова: Ние лично вярваме, че хората на Бургас са много чувствителни на тази тема. Няма как и да не бъдат – има много фактори за това, свързани с чистотата на въздуха и нашето здраве. В града има различни замърсявания. Хората са особено чувствителни на тема  природа и се забелязва, че се стараят да посещават места със съхранена такава. Според мен, интересът на хората и участието им в различните инициативи през годината, показва, не само, че чувствителността им се е повишила, но и разбирането, че сме тясно свързани с околната среда и независимо къде и как живеем, това, което се случва около нас, оказва влияние на здравето и живота ни. Бургазлии имат нужда от повече такива места, които да им носят наслада и да ги компенсират за някои други неудобства, свързани с качеството на живот. Това, което особено много ни радва е високият интерес към използването на велосипеди през последните години. Всяка година се подобрява и системата за такъв транспорт. Даже миналата година Общината издаде карта, на която могат да се видят веломаршрутите. Радостни сме, че едни от най-обичаните и използвани веломаршрути е този покрай Атанасовско езеро и морето, а другият е в близост до Защитена местност „Пода“. Това са все възможности, които дават досег с природата. Уникално е преживяването да видиш прекрасните природни гледки, карайки колелото си, както и да стигнеш до места, където можеш да наблюдаваш красивата дива природа.

„Фокус“: В каква насока ще бъде съсредоточена работата Ви през предстоящата 2020-а година?

Радостина Ценова: Ние, от Българска фондация „Биоразнообразие“, кандидатствахме и имаме шанса да бъдем одобрени на първи етап в едно специално обучение – предприемачество за неправителствени организации, свързано с пространството „СимБиотично“ край Атанасовско езеро, което създадохме. Част от усилията ни ще бъдат насочени към това да направим един  работещ и устойчив модел, с който да се издържа това място. Много ни се иска то да продължи да съществува, понеже е важно да има подобно място, което да дава информация, да забавлява и да образова за специалното Атансовско езеро. От друга страна, трябва да намерим начин как то да бъде поставено по-добре като бизнес структура. Надяваме се да успеем на конкурса и да убедим, че това е социално предприемачество и ние, изпълнявайки нашата мисия – да опазваме и популяризираме природата на България, да имаме възможност да направим малък бизнес, с който да спечелим средства, които да ни позволяват това място да бъде работещо. Макар и само за три месеца, да носи удоволствие на хората, които го посещават.

Мария ПОПЧЕВА