Радостина Ценова, Българска фондация „Биоразнообразие“: Използването на велосипеди в Бургас зачести през последните години, което може само да ни радва

снимка: pixabay.com

Бургас. Използването на велосипеди зачести през последните години, което може само да ни радва. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“. Според нея жителите на града са много чувствителни на тема чистота на околната среда и въздуха, а също така се забелязва желанието им да прекарват време сред природата.

„Всяка година се подобрява и системата за велосипедния транспорт. Даже миналата година Общината издаде карта, на която могат да се видят веломаршрутите. Радостни сме, че едни от най-обичаните и използвани веломаршрути е този покрай Атанасовско езеро и морето, а другият е в близост до Защитена местност „Пода“. Това са все възможности, които дават досег с природата. Уникално е преживяването да видиш прекрасните природни гледки, карайки колелото си, както и да стигнеш до места, където можеш да наблюдаваш красивата дива природа“, отбеляза Радостина Ценова. Според нея жителите на Бургас все по-осезаемо осъзнават връзката на човека с околната среда и влиянието, което тя оказва върху здравето и живота им.

„Хората са особено чувствителни на тема  природа и се забелязва, че се стараят да посещават места със съхранена такава. Според мен, интересът на хората и участието им в различните инициативи през годината, показва, не само, че чувствителността им се е повишила, но и разбирането, че сме тясно свързани с околната среда и независимо къде и как живеем, това, което се случва около нас, оказва влияние“, допълни още Радостина Ценова.

Мария ПОПЧЕВА