Радостин Танев: Промените в Наказателния кодекс са насочени към нерегламентираните таксита, а не към споделеното пътуване

Радостин Танев, народен представител от ГЕРБ, член на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Внесени от народни представители на ГЕРБ изменения в Наказателния кодекс предвиждат инкриминиране на нелегални превозвачи, които предлагат услуга срещу заплащане. Обаче от няколко години у нас се налага тенденцията за така нареченото споделено пътуване, най-често организирано чрез групи в социалните мрежи, за да се спестят разходите за транспорт до определена дестинация. Въпросът е, как законодателят ще установява разликата между споделеното пътуване и нелегалните таксита, за да бъдат наказани нарушителите? Задавам го на Радостин Танев, член на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Радостин Танев: Първо много е важно да кажем, защото темата се вдига много сериозно в обществото. Важно е да се знае, че така нареченото споделено пътуване е изнесено, излиза извън рамките на закона, защото то не може да се причисли към така наречения обществен превоз. Законът е насочен изцяло към нерегламентираните превози, на каквито всички сме свидетели, знаем за тях. Ще дам пример: примерно тръгва едно бусче от Стара Загора до Атина два пъти в седмицата или тръгва от Стара Загора до Испания и т.н. Такъв тип пътувания, които по един или по друг начин са некоректни първо като платци, второ не могат да бъдат и като конкуренция с останалите транспортни фирми, които знаете плащат за лицензи и всички останали продиктувани от закона за тях задължения. Промените в Наказателния кодекс са насочени именно към нерегламентираните таксита. Първо, за да бъдат регулирани, това го правим поради няколко причини. Една основната причина трябва да бъде, нека всички ваши слушатели го знаят, че е важно, когато се качват на такъв тип пътувания, да са на ясно, че при недай си Боже ако се случи инцидент, те нямат абсолютно никаква застраховка и не могат да имат абсолютно никакви претенции след това.

Водещ: Давате ли дефиниция какво означава споделено пътуване?

Радостин Танев: В тези промени, които в момента правим, ако питате за правна дефиниция за споделено пътуване – нямаме такава. Но за всички е ясно, че споделеното пътуване е това, когато както и вие казахте в анонса си – младежи или хора, които решават, че ще пътуват от примерно Стара Загора до София и по един или по друг начин си разпределят разходите за това пътуване, но никой от тях не получава допълнителни дивиденти за това, че изпълнява това пътуване.

Водещ: Господин Танев, много е важно да се направи разлика, защото винаги шофьор на нелегален превоз може да каже: ами аз пътувам често от София до Стара Загора, например и като тръгвам взимам споделено хора, за да си делим бензина. А всъщност той си върши курсове.

Радостин Танев: Така е. Но знаете, че голяма част от случаите, когато се поставят такива актове, каквито има направени миналата година 118 такива акта, в голяма част от случаите става въпрос и за свидетелски показания на хората, които са там. А и няма как да кажем, че едно пътуване, което се извършва, един и същи автомобил и той преминава границата или прави едни и същи чести пътувания от дадено място до друго два пъти в седмицата, е споделено пътуване. Ясно показва, че тук не става въпрос за споделено пътуване.

Водещ: Какви ще бъдат наказанията?

Радостин Танев: Наказанията са няколко – от една до три години затвор, съответно 2 хил. глоба; от 5 до 10 години и съответно паричната санкция също е 10 хил. лв.

Водещ: Кой ще контролира нелегалния транспорт?

Радостин Танев: Както и досега. Както МВР, така и Министерство на транспорта, съответно в лицето на ДАИ са органите, които контролират това.

Водещ: Но те и досега контролираха, и самите превозвачи си знаеха, кои са нелегалните маршрутки, които сноват между населените места, ама съществени промени при тях нямаше. Смятате ли, че затворът ще ги стресне?

Радостин Танев: Аз и моите колеги смятаме, че това са мерки, които са много по-различни от досегашните. Досега глобата беше около 2 хил. лв. Но в момента, в който вече това е инкриминирано и говорим, че има възможност те да попаднат и в затвора за тези свои действия, смятам, че можем да сме сигурни, че голяма част от хората ще се замислят, дали да продължат да извършват такава дейност.

Водещ: Обсъдихте ли промените с превозваческите фирми?

Радостин Танев: Това е тема, която самите превозвачи поставят от доста време пред нас и в комисия по транспорт, и на други нарочни срещи, които сме правили с тях. И до голяма степен те са си в правото, защото знаете, че една превозваческа фирма минава през изключително много инспекции на съответното превозно средство, и носи отговорност, и плаща и лицензи, и куп други неща, които такъв нелегален транспорт не заплаща и това е причината, поради която те търпят загуби. И смятам, че ще подкрепят тези наши промени.

Водещ: Сега пак да се върнем на споделеното пътуване. Трябва да знаят тези, които ползват варианта за такъв транспорт, че в случай на инцидент те не могат да представят застраховки, така ли?

Радостин Танев: Това е ясно, да. Няма как да се получат застраховки. Знаете, при пътуването застраховката е билетът в съответното превозно средство, с което пътувате. Когато се пътува със споделено пътуване, такива не се издават, както е и с нерегламентираните превози.

Цоня Събчева