Радост Иванова, Фондация „Пловдив 2019“: Интересът към Пловдив е в пъти по-голям и ще продължава да расте след официалния старт на инициативата „Европейска столица на културата“

Повече от 500 събития ще се проведат в Пловдив през тази година – времето, в което градът ще бъде Европейска столица на културата. Голямото откриване ще се състои на 12 януари, когато жителите и гостите на Пловдив ще станат свидетели на уникално шоу. В него ще участват над 1500 артисти, а в организацията му ще се включат повече от 1000 доброволци. Очаква се голямото събитие, провеждащо се под мотото „Заедно”, да привлече около 2 милиона туристи в следващите 12 месеца. За брандирането на града по повод инициативата „Европейска столица на културата“, за рекламната кампания в рамките на страната, а и в чужбина през последните няколко години, Радио „Фокус“ – Пловдив разговаря с Радост Иванова, заместник-директор „Маркетинг, реклама и търговка дейност“ във Фондация „Пловдив 2019“.

Фокус: Г-жо Иванова, разкажете ни повече за брандирането на града по повод инициативата „Европейска столица на културата“, за рекламната кампания на проекта „Пловдив 2019“ в рамките на страната, а и в чужбина през последните няколко години.
Радост Иванова: Целият град е брандиран по повод инициативата, а на национално ниво ние имаме над 100 перманентни външни позиции, в това число билбордове, билбордове тип „скролер“ и други, с които рекламираме проекта. Освен това, брошурите за откриващия уикенд на 11, 12 и 13 януари, които отпечатахме, са раздадени почти из цяла България. Ако говорим само за град Пловдив, пълната програма се раздава в абсолютно всички обекти, свързани с туристически забележителности, в музеи, галерии, гари и автогари, туристически информационни центрове. Брошури с програмата са изпратени и до туристическите информационни центрове в София, до различни институции в столицата, свързани с култура и на всевъзможни места, където информацията може да достигне до повече хора. Например в Пловдив програмата може да бъде намерена в най-големите магазинни вериги. Нашите позиции са твърде много и в цяла България, имаме дори и по магистралите.
Относно нашето промотиране в чужбина, разбира се трябва да отбележа работата ни с чуждестранните медии. Само през последните няколко месеца в над 50 от най-големите медии на световно ниво се говори за Пловдив – има статии и видеа за инициативата „Европейска столица на културата“. Специално за откриването сме поканили и ще има представители на медии от над 15 държави. Сред тях са едни от най-големите- немската национална телевизия, немска обществена телевизия, „Budapest Times”, „Euronews“,  Агенция „Франс Прес“ , Агенция „Ройтерс“ и много други. Това е само една малка част от тях. Разбира се, има и телевизии, които идват от други европейски столици на културата. Така че, откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ ще бъде отразено в един много широк мащаб, не само в България. Тук искам да споделя, че зрителите, които нямат възможност да дойдат в Пловдив, ще могат да гледат церемонията по откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ пряко по БНТ.
Фокус: Остана ли кътче по земята, което все още да не знае, че Пловдив е европейска столица на културата?
Радост Иванова:
Сигурно има такива кътчета, но те не са чак толкова много. За наше голямо удоволствие и благодарение на работата ни досега , вече има медии, които се обръщат към нас с желание да дойдат и да отразят откриващото събитие, а и не само. Те имат желание да отразят случващото се през цялата 2019 година. Това означава, че информацията за това, което ще се случи в град Пловдив, е достигнала до много кътчета на земята. Наистина има медии, които не са само от Европа, а и такива, които отразяват проекта в Пловдив на световно ниво. Ако погледнете в страницата ни в социалните мрежи през последните дни, ще видите колко много медии отразяват проекта „Европейска столица на културата“ и град Пловдив. Те са наистина едни от най-големите световни медии, които всички знаят.
Фокус: Можем ли да твърдим, че е постигнат ефектът от рекламата на проекта през всичките тези години – от момента, в който Пловдив бе избран за европейска столица на културата до приключването на обратното броене до старта?
Радост Иванова: Със сигурност е така. Работя по проекта още от самото му начало. И наистина когато сме правили различни презентации в България и в чужбина, и сме се срещали с различни медии, ние сме се опитвали да провокираме техния интерес и да ги накараме да дойдат в града, за да направят репортажи. Става въпрос за медиите CNN, BBC, Euronews и други. В началото беше наистина много трудно да им разкажем за това какво е Пловдив, че е вторият по големина град в България, че е един от най-старите градове. Сега, когато продължаваме да работим с техните екипи, те вее знаят кой и къде е града, че е един от най-старите живи градове. Сега очакват многобройните събития и да видят развитието на града през тези няколко години. Без съмнение, интересът към Пловдив е в пъти по-голям и ще продължава да расте след официалния старт на инициативата, а и след приключването на 2019 година. Това е факт.
Фокус: Относно рекламните материали, има ли възможност туристите да си закупят такива, посещавайки града?
Радост Иванова: Да, могат да си купят. Рекламни материали могат да се намерят в туристическите информационни центрове,  при общинските обекти в Стария град. Има и частни обекти по ул. „Съборна“ в Старинен Пловдив, които са първата стъпка от маршрута на всеки турист, посетил града. Има и няколко хотела в Пловдив, които са наши партньори и продават от рекламните материали. Ще има още повече места, на които всеки желаещ да може да си закупи от нашите рекламни материали и да си отнесе вкъщи прекрасен спомен. Нещата, които сме подготвили са изключително различни и интересни. И хората желаят да си закупят.
Фокус: А по време на откриващото събитие?
Радост Иванова: На присъстващите ще бъдат раздавани одеяла, има и шалове. Разбира се, ще бъдат осигурени и достатъчен брой брошури с пълната програма на откриващия уикенд за всеки, който не е успял да се сдобие с такава или е забравил да я вземе със себе си. В брошурите програмата е описана изключително детайлно и с карта какви събития ще се случват, както и локацията, на която ще се случат. Така че, всеки ще може да получи информация и на място за това какво ще се случва през всичките тези три дни на откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.
Фокус: Г-жо Иванова, само седмица ни дели от официалния старт. Докъде се разпростират очакванията? Колко е голямо това предизвикателство?
Радост Иванова: Наистина всичко това е огромно предизвикателство. Всъщност, има различни очаквания. Само човек, който е част от екипа на Фондация „Пловдив 2019“ може да разбере колко огромно предизвикателство е. Искам да поканя отново всички ваши радиослушатели и читатели, независимо дали подкрепят или не подкрепят инициативата, независимо дали им харесва или не, независимо дали вярват на всичко, което се случва, или не вярват, да дойдат на откриващото събитие, да се убедят сами с очите си и да си направят свои собствени изводи за това какво се случва и как се случва.
Фокус: Присъединяваме се към тази ваша покана и призоваваме всички, които ще присъстват на събитието, да разчитат на собствените си емоции.
Радост Иванова: Именно. Нека да не коментираме коментарите, а просто да дойдем и със собствените си очи и със собствените си възприятия да усетим емоцията, която със сигурност ще бъде грандиозна. В крайна сметка, нищо подобно не се е случвало в България до този момент и нашите усилия са насочени към това наистина да дадем възможност на всеки да усети по свой собствен начин тази емоция. Наистина ще бъде едно невероятно преживяване.
Тони МИХАЙЛОВ