Разкриха извършителите на кражбата от банкомат в Пловдив, единият е задържан / ОБЗОР/

Снимка: Радио "Фокус"-Пловдив

Пловдив. Задържан е един от мъжете, взривили банкомат в район „Тракия“ в Пловдив. Той е 29-годишен молдовски гражданин Евгений Неделев. Това съобщи на специален брифинг днес  зам.-районният прокурор на Пловдив Румяна Калеева. По думите й извършителите са били двама, но вторият  е успял да избяга извън страната. Обявен е за издирване. Откраднатата сума от банкомата е 215 000 лева. Заловеният е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане. Очаква се в петък да се гледа мярката му за неотклонение. Една малка част от парите е открита в чейндж бюро, разпозната е заради обгарянето на банкнотите, вследствие от взрива. Парите са 88 000 лева. Все още се работи за установяване на метода на взривяване на банкомата, като се предполага, че той е бил взривен с пропан-бутан. По думите на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов разкритите извършители имат отношение и към опита за кражба от банкомат , направен този месец в София. По думите му използвано е същото превозно средство и същите способи. Тепърва ще се извършват процесуално-следствени дейности и по този опит. Главният секретар каза още, че служителите на полицията са работили бързо и екипно по случая. Това са служителите на областните дирекции на МВР в Пловдив, Сливен, Бургас, Варна и Столична дирекция, там където са пребивавали известно време извършителите и по тази причина групата  е била неутрализирана бързо. „Това са чужди граждани, които мигрират и извършват тези престъпления в различни страни, а след това се местят в други държави и поради тази причина са трудни за задържане”, каза главен комисар Младен Маринов. В Пловдив те са откраднали регистрационните номера от друга кола, в близост до банкомата и непосредствено преди обира. С категоричност наличието на видеонаблюдение в Пловдив е дало положителен резултат.
Чрез системата на Европол ще се проверява дали установените лица, които извършиха кражба от банкомат в Пловдив имат още такива деянията в други държави. Това съобщи директорът на ГД”Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. Ще се проверява дали те имат връзка и със стари неразкрити такива престъпления у нас. Преди три години също молдовска група е извършила  кражби от банкомати в Ръжево Конаре и в Устина.
Направихме връзка с колеги от Молдова и установихме, че задържаното лице е криминално проявено за кражби в Молдова и няколко пъти е обявявано за издирване от службите”, каза още главен комисар Христо Терзийски. Той припомни, че тази година е била задържана и друга група молдовци, които са извършили грабеж на бензиностанция в Шуменско. Задържани под стража са били двама от общо установени 4-ма извършители. По думите на Терзийски в България случаите на кражби от банкомати чрез взривяването им са значително по-малко от други страни в Западна Европа, предимно в Германия и Холандия. Този метод е тръгнал преди три години от Холандия.
Двамата молдовци, които обраха банкомата в Пловдив са имали спътница, която е служила за параван. Това съобщи старши комисар Атанас Илков, директор на ОДМВР Пловдив. „Тя също е молдовка, но досега няма данни тя да е знаела какво вършат спътниците и”, каза Илков. Задържаният не е дал обяснения защо са предпочели именно този банкомат, но полицията си има логично обяснение за това. А то е, че банкоматът се намира в крайна част на града и на лесно място за оттегляне от произшествието. Благодарение на видеонаблюдението полицията е имала посоката, в която се е отправила колата ,след извършване на престъплението и от коя част са напуснали града. Имахме посоката, към която се насочват и регистрационните номера на колата ,които са били откраднати. Те са оставили номерата до пристигането им в Бургас. След оперативно-издирвателни мероприятия се е стигнало до мястото, в квартал Славейков в Бургас, където колата е стояла няколко дни. След това едното лице е взело автомобила и е било заловено в автомивка, където се е опитал да залича следите от извършения обир.След задържането му е било установено по безспорен начин, че има пряко участие в престъплението, извършено в Пловдив. Към настоящия момент продължават действията на полицията по задържането на  втория извършител. Досега не е установено лицата да имат изградени трайни връзки с други лица в България.
В Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов коментира и убийството в Лозенец, извършено днес. По думите му извършителят е изключително агресивен и в момента. Той е настанен в Център за психично здраве, където е под охрана. Маринов уточни, че сигналът е бил подаден от майката на извършителя, която сама се е явила в полицията и е заявява, че синът и е извършвал насилие спрямо тях и че мъжът и е останал вътре.  Полицията е действала незабавно и е изпратила екипи на място, както и психолог. Мъжът е направил опит да нападне и служителите на полицията, но те са били подготвени и са го неутрализирали бързо. За съжаление намерихме бащата мъртъв вътре”, каза Маринов. В момента поведението му е изключително агресивно и той се опитва да нарани и хората от Центъра и да избяга.
Главен комисар Младен Маринов  каза още, че мъжът е освидетелстван и е имал и преди такива психични проблеми, за които е бил лекуван. В момента също ще бъде назначена експертиза за такива проблеми.
Цветана ТОНЧЕВА