Разследващия полицай Розалина Кьосева, задържана при специализирана акция в ОД на МВР – Благоевград бе пусната под домашен арест (ОБЗОР)

Благоевград. Разследващия полицай Розалина Кьосева, задържана при специализирана акция в ОД на МВР – Благоевград бе пусната под домашен арест. Това се случи в четвъртък, след като в Окръжен съд – Благоевград бе гледано обжалването на наложената мярка, на 27 март, от Районен съд – Благоевград, спрямо полицай Кьосева, която тогава бе оставена в ареста. Заседанието на съда продължи близо 2 часа, след които съдиите Красимир Аршинков, Диана Узунова и Страхил Гошев съобщиха, че няма обосновано предположение, Кьосева да е извършила 3 от престъпленията, за които е обвинена. Имало доказателство само за четвъртото, свързано с документално престъпление. Бе коментирано също, че няма опасност, тя да се укрие.

Бащата на Розалина Кьосева, Георги Кьосев който беше директор на „Охранителна полиция“ – Благоевград, но депозира молба за напускане каза пред журналисти, че решението днес показва, че има правосъдие и независим български съд. На въпрос – вярва ли до край в дъщеря си, той заяви, че вярва и че не може от една лична драма някои хора да правят кариери.

Разследващия полицай в 1 РУ – Благоевград бе задържана на 25 март, когато в Областна дирекция на МВР – Благоевград бе извършена акция от екипи на Дирекция „Вътрешна сигурност“ и Прокуратурата. Първоначално срещу полицай Кьосева бяха повдигнати обвинения за 4 престъпления. Първото от тях бе срещу правосъдието, следващото – документално престъпление. След акцията бе съобщено, че има доказателства и за престъпление по служба, което се състои в споделяне на информация, която представлява служебна тайна с лица, които не би следвало да имат такава информация. Розалина Кьосева е извършила и престъплението лично укривателство, свързано с лице, за което има издаде европейска заповед за арест, заради влязла 6-годишна присъда в Гърция. Към момента гражданинът излежава присъда в затвора в Бобов дол за участие в организирана престъпна група за наркотици, а Кьосева е направила всичко възможно да прикрие информацията, свързана с европейската заповед за арест, така че лицето да не бъде предадено на гръцките власти.

В рамките на извършените процесуално-следствени действия бяха иззети множество веществени доказателства, едно от които е телефонът, който е използвала Кьосева. Паралелно с това в затвора в Бобов дол е било извършвано претърсване в килията на изтърпяващия наказанието „Лишаване от свобода“ гражданин, където е намерен телефон, посредством който двамата са комуникирали интензивно. Според събраните доказателства, мотивите за извършването на престъпленията от разследващия полицай Розалина Кьосева не са били користни, тоест не е взимала пари за това.

Ливия НИНОВА