Райка Иванова, РИМ – Благоевград: Алпинистът Боян Петров ще представи книгата си „Първите седем“ в конферентната зала на музея

Благоевград. Алпинистът Боян Петров днес ще представи книгата си „Първите седем“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Райка Иванова, уредник в отдел „Природа“ на Регионален исторически музей – Благоевград. По думите й събитието е част от дните, посветени на 25-годишнината от основаването на Национален парк „Рила“. Иванова отбеляза, че срещата с Боян Петров ще бъде днес от 17.30 часа в конферентната зала на музея, в самия ден на отбелязването на 25-годишнината на парка. „Освен това, Боян Петров ще представи презентация на тема „От върховете на Рила до осемхилядниците на Хималаите“, каза още уредникът в музея.

Боян Петров е изследовател-зоолог, височинен алпинист и мотивационен лектор. Носител е на редица високи отличия и е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 м, общо осем. Всичките му изкачвания са реализирани без използване на кислородна маска и без помощта на височинни носачи. Извън България Боян е участвал в над 10 зоологични пътувания и 18 алпийски експедиции в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка.

Ани ДАВИДКОВА