Райка Иванова, РИМ-Благоевград: Пещерите в Пирин са свързани с мраморите в региона

снимка: Информационна агенция "Фокус"

Райка Иванова, завеждащ отдел „Природа“ при Регионален исторически музей-Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин, относно пещерите в Благоевградска област

 

Фокус: Разкажете ни за пещерите в благоевградски регион. Къде се намират те и каква е посещаемостта?

Райка Иванова: В нашия регион има пещери, които са в процес на проучване, картирани са от специалисти-спалеолози. Не са много пещерите, които са отворени за посещение в областта. Образуването на пещерите е свързано с няколко фактора. Те са в земните пластове, които се образуват по тектонски пукнатини в скали, които са лесно разтворими – това са мрамори, варовици, пулмити, гипс и други. В зависимост от тяхното устройство те биват различни видове – хоризонтални, пропастни, лабиринтни, и в тях се образуват различни красиви пещерни образувания, каквито ние сме виждали в другите пещери – сталактити, сталагмити, сталактони, меандри и други. Засега тези пещери, които са в Благоевградска област, могат да се видят само със специална екипировка и придружени със специалисти-спалеолози, посещение само от любители може да доведе до опасни инциденти, защото те  са трудно проходими и трудно достъпни.

Фокус: А можете ли да ни кажете къде са всъщност?

Райка Иванова: Да, в Пирин пещерите са обвързани с мраморите, които се намират там. В Пирин има една пещера „Бъндерица“, която е в близост до хижа „Бъндерица“. Тя е пропастна пещера, намира се в северен Пирин. Денивелацията й е 125 метра. Има много красиви пещерни образувания и по цялото й протежение тече подземна река. Пещерата е открита през 1970 година от пещерняци от туристическо дружество „Академик“ в София. Както казах, пещерата е трудно проходима и се посещава само от спалеолози, които всъщност ги проучват и правят карти на самите пещери.

Друга пещера, която е известна в Пирин е „Шаралийска пещера“. Тя се намира в землището на село Илинденци и също се е образувала в мраморите. Разликата е, че това е лабиринтна пещера. В нея има всички пещерни образувания – сталактити, сталагмити, дендрити, завеси и т.н. Пещерата е низходяща и е с денивелация 76 метра. Тя също е трудно проходима и самият й вход трудно се намира.

В Благоевградска община в планина Влахина в местността „Бойчова скала“ също е известна пещера, която носи името на самата местност. Тя е обявена за природна забележителност през 1984 година за опазване на забележителната пещера. Това е много красива пещера с много красиви пещерни образувания – сталактити, сталагмити и сталактони. Тя също е трудна за проникване. Снимки от нея могат да се видят в експозицията на Регионален исторически музей-Благоевград, както и части от натечен калцит от самата пещера. Тази пещера може да бъде пригодена за посещения от широк кръг посетители. Местността „Бойчова скала“  е в землището на село Логодаж във Влахина планина.

Фокус: Кои пещери в региона са отворени за посетители?

Райка Иванова: Всъщност засега нямаме пещера, която вече да може да бъде посещавана, въпреки че са много красиви. Специалистите, които са ги проучвали, са направили снимки, но за съжаление ние все още не можем да се наслаждаваме на живо на тази красота.

Натали СТЕФАНОВА