Райка Христова, Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград: Отбелязваме Денят на отворените врати на библиотеката под мотото „Няма по-верен приятел от книгата“

Снимка: Pixabay

Райка Христова, директор на Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин по повод Деня на отворените врати на библиотеката под мотото „Няма по-верен приятел от книгата“.

Фокус: Г-жо Христова, какво е мотото на библиотеката в Деня на отворените врати?

Райка Христова: Отбелязваме Денят на отворените врати на библиотеката под мотото „Няма по-верен приятел от книгата“. Днес е Денят на отворените врати в библиотеката в Благоевград. Денят е във връзка с 11 май, когато беше и денят на библиотекаря като в днешния ден се извършва безплатна регистрация в срок от една година от днешната дата за всички потребители, които са на възраст над 14 години и така те ще могат да ползват всички услуги на библиотеката. Регистрацията се осъществява в заемна за възрастни на втория етаж до 17.30 часа. Така, че искам да поканя всички жители на Благоевград да дойдат и да се запишат абсолютно безплатно да ползват нашата библиотека, всички отдели в библиотеката, заемната за възрастни и читалнята. Гражданите ще могат да посетят информационния център на библиотеката и различните отдели.

Фокус: Защо е важно да се чете редовно?

Райка Христова: Четящите хора са умни и те са двигателите на обществото. Идеята на всички инициативи на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ се осъществяват с цел да се провокира интереса към библиотеката и да се превърне в място на срещи. Библиотеката е културен-информационен център. Желанието ми е повече читатели да влязат в библиотеката. Искаме хората да четат повече книги, защото четенето на книги е най-хубавото нещо и книгата е най-верният приятел на човека. Благодарение на книгата отиваш в един свят независимо дали е красив, фантастичен, приказен или пък е любовен или криминален роман. Много е важно хората да четат.

Фокус: Електронните книги заместват ли хартиените?

Райка Христова: Читателите предпочитат хартиените пред електронните книги. Изследванията, които са се провеждаха, че много скоро дигиталната и електронната книга ще измести хартиената книга според мен не се сбъдват. Хората повече предпочитат да четат  хартиени книги, защото имат допир до нея. Когато четеш хартиена книга и имаш допир до хартиеното тяло, усещането е съвсем друго сравнено с четенето на електронна книга. Аз също предпочитам да чета в хартиен и традиционен вид.

Фокус: Посещават ли учениците и студентите редовно библиотеката?

Райка Христова: Учениците и студентите посещават редовно библиотеката. Екипът на библиотеката се стремят да провокират четенето при децата още в ранна възраст. Ние знаем, че когато създадем навика да се чете още от първи клас, то поне половината от децата ще продължат да четат. Те ще се превърнат в наши постоянни читатели. Имаме много добре развит Детски отдел. През миналия месец в Деня на отворените врати за Детския отдел за един ден са се записали 949 деца. Това е абсолютен рекорд и до сега не сме имали такова записване, което показва, че нашата библиотека е припозната като партньор и като културно-информационен център и място, където човек може да дойде и да прочете книга, да разгледа списание и децата да изгледат филм. Важно е повече хора да посещават редовно библиотеката. Наскоро купувахме нови книги и се стремим всички нови книги, които излизат на книжния пазар да ги има в библиотеката. Освен това сме депозитна библиотека и всичко, което се тиражира в над 300 тиража го получаваме безплатно, което е за ползване в читалня.

Денис НИКИФОРОВ