Райна Арнаудова, счетоводител: И в нашата професия без любов не става

По повод Международния ден на икономиста Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Райна Арнаудова, която е икономист по образование и счетоводител с 40 години трудов стаж.  

Фокус: Г-жо Арнаудова, честит празник! Какво е да си икономист в България?

Райна Арнаудова: За мен икономист не е равно на счетоводител. Икономическата работа е много сложна. Тя е свързана с обработка на статически данни, цифри, със спазването на всички законови изисквания по законите за счетоводството, за статистиката и всички закони в тази сфера. Икономисти имаше навремето. Те се занимаваха само с въвеждане на данни в регистрите. В днешно време няма икономисти. Самата аз не мога да определя ние къде сме като счетоводители. Нещата много се промениха през годините и се съвместиха – нито си икономист, нито счетоводител, нито мениджър. А и то няма така длъжност в националната класификация. Нямаше я и преди.

Фокус:  Спокойна ли е работата Ви?

Райна Арнаудова: Ние ежеминутно се сблъскваме със всякакви проблеми –  различни казуси, нерешени проблеми, субективни тълкувания от институциите. И ние сме между шамарите – от едната страна са управителите, от другата законодателството. Понякога е трудно да вземе правилното решение, защото се преплитат  много материи. понякога мечтая за старото време, когато беше блаженство да си икономист.

Фокус: Има ли достатъчно млади хора, които да работят в сферата на икономиката според вас?

Райна Арнаудова: Аз лично съм разочарована от младите хора. Не от знанията и способностите им, а от липсата им на мотивация. Те няма интерес – отговорността е голяма, а заплащането не е престижно.

Аз съм имала помощник – младо момиче, на което му предстоеше дипломиране. То беше доволно от заплащането, но не издържа на стреса. След години  замина за чужбина и се оказа, че там работи точно като счетоводителка, но мотивацията идвала от изключително голямото заплащане и не само че го работи, а и повишава квалификацията си на международен одитор.

Фокус: А улесняват ли се нещата през години или напротив?

Райна Арнаудова: О, напротив! Благодарение на дългогодишния ми опит успявам да се справя. Обикновено промените се касаят за някакви изречения в отделни глави.

През 2017 година имаше много промени в сроковете например.  Тези промени също плашат младите хора, защото всяка промяна води до неясноти и до стрес.  Ние сме вече с опит и много познанства в нашата сфера, но младите някой трябва да ги наставлява.

Не може да растеш, ако не четеш. Ако не работя примерно 3 месеца, ще съм вън от пазара като се завърна.

Фокус: А познават ли клиентите ви законите?

Райна Арнаудова: Знаят си правата и задълженията, а и гражданите на Бургас много се вслушват в съветите ми, изключително интелигентни и отговорни са. Имат респект от знанията на специалистите. Искат обаче автоматичен отговор на всичко. Ние винаги трябва да сме всезнаещи и всеможещи.

Но и тази професия, като всички други без любов не става.

Обичам предизвикателствата, дори и на моята възраст искам да науча всичко, дори и вече всичко е онлайн и на мен пак ми е интересно – да уча, да знам, да помагам на хората . Обичам числата.

Веселина Николова