Райна Бояджиева, председател на РК на БАПЗГ – Варна: Никога няма да забравим датата 10-ти декември 2016 година

Председателят на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна Райна Бояджиева, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Бояджиева, всички помним трагедията в Хитрино, която се случи на 10-ти декември. Три години след инцидента обаче, Вие припомняте хронологията на събитията от един по-различен ъгъл – този на специалистите по здравни грижи и лекарите. Кога и как разбрахте за инцидента?

Райна Бояджиева: Никога няма да забравим датата 10-ти декември 2016 година. Беше събота, когато разбрахме, че се е случил много сериозен инцидент, масов инцидент в Гара „Хитрино“. Това е съвсем близо до шуменското село, където цистерна, част от влакова композиция, преминавайки през гарата, получава авария и дерайлира, обръща се и се взривява. И тъй като селцето е непосредствено разположено до самата ЖП линия, много къщи са били разрушени и много хора ранени. Впоследствие става ясно, че седем души са загинали и други 29 са ранени. Повечето от пострадалите са били със съчетани травми, множество изгаряния, фрактури на крайниците, много са били обгазени. И по този повод веднага се получава съобщение при дежурните в Центъра за спешна медицинска помощ, в МБАЛ при ВМА – Варна, УМБАЛ „Св. Марина“. Всички са били уведомени за инцидента и за това, че има много пострадали и всички екипи трябва да бъдат в абсолютна готовност за приемане на пострадалите. По този повод се действа в направление „масова травма“. Нашите болници вече са минали по този път. Имало е и други инциденти назад в годините с масови травми. Има точен алгоритъм как се организира работата при такива състояния.

Фокус: Всъщност за много кратко време, доста голяма част от щатният персонал на болниците е бил събран тогава…

Райна Бояджиева: Точно така. Предвид на това, че е било и събота, сутринта между 5.30 и 6 часа се е случило това. След като са уведомени дежурните по лечебни заведения, веднага се прави организация. Началниците на клиники, старшите сестри уведомяват целия наличен персонал, всички квалифицирани медицински кадри и всички се организират по лечебни заведения и по клиники, за да приемат спешните пациенти. Действително много бързо са се организирали. Тук включваме и Районния център за трансфузионна хематология, които в събота също са създали организация и са направили национална кампания за събиране на кръв, за да могат да се отзоват адекватно на нуждите от кръв, които са изисквали болниците.

Фокус: А и много хора се отзоваха на призива тогава и дариха кръв.

Райна Бояджиева: Много, наистина много хора. Доколкото знам студенти и от Медицинския университет във Варна са направили голяма акция по кръводаряване. Наистина много, много хора се отзоваха. Благодарение на бързите и адекватни реакции на колегите, които са действали адекватно, са спасени и повечето ранени, част от които, между другото, и до ден днешен продължават да се лекуват. Една жена, която е била ранена с очна травма, продължават да се изваждат стъкълца от едното й око и до ден днешен. Спасяването на хората, които пострадаха тогава, продължава.

Фокус: Колко от пострадалите бяха транспортирани до Варна?

Райна Бояджиева: Тази информация, която имам е, че са 29 души. Те са разпределени в двете болници. Но колегите, които работят при такива ситуации споделят, че една от неприятните страни в такива случаи, са неяснотата и липсата на информация. Защото те се уведомяват, че има инцидент, масова авария. Но от там нататък не се знае колко хора са пострадали, какви са травмите. И затова всички са в готовност, оборудвани, за да могат да приемат по спешност пациентите. Прави се медицински триаж, за да се определи приоритетът за диагностика и лечение по спешност, да се определи видът за оказване на спешната помощ, редът и приоритетът за спешния транспорт. Между другото, от ВМА се е наложило екипи да пътуват до Шумен, за да извозват пациенти, поради липса на техни свободни екипи.

Фокус: Но въпреки този частичен пропуск в системата, който отчитате, ситуацията е овладяна в името на това да се помогне на хората?

Райна Бояджиева: При всички случаи се е запазило правилото за бърза и адекватна медицинска реакция за лечение на пострадалите и да се запази техният живот. Това е основният алгоритъм.

Фокус: Вие споменахте, че във Варна се е налагало да се действа и при други инциденти от голям мащаб…

Райна Бояджиева: Имало е и друг инцидент с взривени цистерни тук близо до Варна. Затова казвам, че колегите са минали по този път. Но така или иначе, управлението в такива ситуации изисква предварителна подготовка и тренираност на личния състав. Нашите колеги са изключително тренирани, те са висококомпетентни. Изисква се включително езикова подготовка на медицинския персонал, защото някои пациенти е възможно да не говорят български. Знаете, че трябва да се комуникира все пак на майчин език. Така, че целият личен състав е бил екипиран и адекватен на ситуацията.

Фокус: Благодаря Ви за този разговор. Завършваме го с пожеланието да не се налага повече да реагирате при подобни инциденти.

Райна Бояджиева: Дай Боже да не се случва никога повече!

Диана СТОЕВА