Райна Бояджиева, предс. на РК на БАПЗГ – Варна: Колеги от 2 болници, Кръвния и Спешния център във Варна бяха мобилизирани да помагат на пострадалите в Хитрино

Снимка - РК на БАПЗГ - Варна

Благодарение на навременните действия на началници на клиники и старши сестри в две от болниците във Варна – Военноморската и Университетската „Света Марина“, както и Кръвният и Спешният центрове в града, преди три години беше създадена своевременна организация за приемането на пострадали от Хитрино. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна председателят на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в града Райна Бояджиева. Тя припомни, че сигнал в една от болниците във Варна пристига около 6 часа на 10-ти декември. Съобщено е, че повечето от пострадалите са били със съчетани травми, множество изгаряния, фрактури на крайниците, много са били обгазени. „По този повод веднага се получава съобщение при дежурните в Центъра за спешна медицинска помощ, в МБАЛ при ВМА – Варна, УМБАЛ „Св. Марина“. Всички са били уведомени за инцидента и за това, че има много пострадали и всички екипи трябва да бъдат в абсолютна готовност за приемане на пострадалите. По този повод се действа в направление „масова травма“. Нашите болници вече са минали по този път. Имало е и други инциденти назад в годините с масови травми. Има точен алгоритъм как се организира работата при такива състояния“, обясни председателят на Районната колегия.

По думите й, въпреки, че е събота, над 80 % от личния състав на здравните заведения се събират по места. Райна Бояджиева припомни и, че Районният център по трансфузионна хематология, също са създали организация и са направили национална кампания за събиране на кръв, за да могат да се отзоват адекватно на нуждите на болниците.

Диана СТОЕВА