Райна Бояджиева, предс. на РК на професионалистите по здравни грижи – Варна: В момента има сериозно напрежение сред нашето съсловие

Председателят на Регионалната колегия на професионалистите по здравни грижи Райна Бояджиева, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Бояджиева, поводът да Ви потърсим е поредният протест на професионалистите по здравни грижи, който предстои да се проведе в столицата. Ще има ли представители от Варна? За какво отново излизате да протестирате?

Райна Бояджиева: Поредният протест ще се проведе след няколко дни, на 7-ми октомври, от 11 часа на площад „Независимост“ в София. Той е организиран основно от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Асоциацията на специалистите по здравни грижи. Специално от Варна няма кой знае каква активност. Не знам дали от цяла България колегите дали ще вземат участие. Причините са много. Нашият лидер на КНСБ във Варна се е свързала по места в болниците с членовете. Колегите са изразили мнение защо не искат да участват. Първото е, че разстоянието между Варна и София е голямо и, за да пътуват с автобус това означава, че трябва да тръгнат сутринта в 3 или 4 часа, за да стигнат навреме. След това трябва да се приберат обратно и да продължат за работят. Защото много колеги не работят на едно място. Вие знаете, че много от тях са на щат в болници и на половин щат – в ДКЦ. И нямат достатъчно време и възможност въобще да се отстранят от работа и да пътуват. Има и още няколко причини, но то е разбираемо. От 2017 година ние сме изпратили десетки писма с конкретни искания, за да се подобрят условията на труд, социалният статус, за кариерно развитие, но до този момент няма отговор, само обещания. Сякаш тази думичка се обезцени, защото в началото на годината заваляха едни обещания за увеличаване на заплати, за един всеобщ модел на заплащане, който трябваше да бъде представен на управителите на лечебни заведения, да се съобразяват с него. Но кой ще се съобразява, след като лечебните заведения са търговски дружества и те сами си определят работните заплати. Така че, в момента е наистина много сериозно напрежението в нашето съсловие. Има сериозно недоверие. Хората ни нямат вече никакъв стимул да участват в подобни изяви, точно поради недоверието. Отново се връщам на темата за обещаните милиони, защото те станаха вече голям фарс. 86 милиона, уж обещани, но до този момент никой не съобщи, че има някакво подобрение на работната си заплата. Имаше някакви увеличения с 20, 50, 80 лева, но те пак са си решения на работодателите. Дали милионите са влезли въобще в системата, никой не ги е видял и никой няма доказателства за тях.

Фокус: А какви са заплатите тук? Не стои ли Варна на картата на страната по-добре, в сравнение с по-малките населени места?

Райна Бояджиева: В сравнение с по-малките места от Североизточна България и по-скоро Северозападна България, където наистина положението е трагично, заплатите са сравнително по-добри, но не и това, което ние сме поставили като искания. Сега, в действителност, в този протест като искания се коментират исканията според КТД, където е заложен таван на заплатите 900 – 950 лева. На някои места във Варна са постигнати тези начални работни заплати за колегите, на други места все още работят със сигурност по този въпрос. Очаква се, доколкото съм информирана, увеличаване на клиничните пътеки в болничната помощ и на амбулаторните и клиничните процедури, а и прегледите в извънболничната помощ. Това са основните приходи за лечебните заведения, в зависимост от статута, някои болници са пряко подчинение на Министерството или на общините. Но с увеличаване на клиничните пътеки, значително ще се подобри състоянието, със сигурност ще надгради заплатите. Специално за Варна, е подписан анекс със синдикатите и Общината за увеличаване на възнагражденията на колегите, работещи общинско и училищно здравеопазване, също и на лекарите и на директорите на детски ясли. Те са достигнали тавана, според Колективния трудов договор. Нашият таван е в съвсем други параметри. Нашите искания са за повишаване на заплатите, равностойни на три минимални трудови възнаграждения. Колегите няма как да са удовлетворени от подобни размери на заплатите, защото не се издържа. Но пък, възрастовата граница на работещите колеги във Варна, действително е сериозна. Повече от 40 процента вече са в предпенсионна възраст, а една трета са в пенсионна. Много пенсионери работят и то основно в детско, училищно здравеопазване и в извънболничната помощ, ДКЦ и медицински центрове.

Фокус: Има ли недостиг на специалисти по здравни грижи?

Райна Бояджиева: Има недостиг и сред медицинските сестри, и сред акушерки, да не говорим за медицински лаборанти. Огромен е недостигът, непрекъснато се появяват нови лечебни заведения, нови лаборатории. Няма достатъчно персонал за тях, така и колегите работят на по няколко места. Няма лечебно заведение във Варна, което да е със запълнени бройки.

Фокус: Може би в отделения с операционни, в тези, в които работата е тежка?

Райна Бояджиева: Навсякъде има недостиг. Тя работата ни е тежка почти навсякъде. Специално що се касае за болнични заведения, няма лека работа. Действително има реанимационни и тежки интензивни отделения, където няма как да не работят. Колегите работят на пълни графици, уморяват се, наистина много трагично е положението.

Фокус: А как стои въпросът с младите хора? Тук постоянно се дипломират нови и нови кадри? Те къде се реализират, в чужбина или в страната?

Райна Бояджиева: Отиват навън. Те трябва да работят известно време в България, все пак, за да отидат в чужбина има някакви правила, за да бъде разрешено и да се издадат необходимите удостоверения за работа в европейските страни. Но е непривлекателна професията за младите ни колеги, защото те не виждат кой знае какъв мотив да учат и да работят в сферата на здравеопазването поради всички тези проблеми, които изброяваме с Вас, нагнетяване на напрежението, ниските заплати. В нашия университет във Варна са запълнени бройките по специалностите за медицинска сестра и акушерка и по другите специалности по направление по здравни грижи в Колежа, но другите университети в страната, нещата наистина не стоят по този начин. Трябва да се работи и в тази насока за привличане на млади кадри. Наши колеги, по различни професии, бяха посетили училища тук във Варна, за да представят професиите сред учениците от средното образование. Те задаваха въпроси, наистина им беше много интересно. Дано да сме привлекли някой, който да изяви желание и да влезе в университета са се обучава. Проблемите са много в системата.

Диана СТОЕВА