Райна Дрангова: Запазването на обичта към България, въпреки несгодите на времето, е един от заветите на полк. Борис Дрангов

Снимка: Личен албум на полковник Борис Дрангов

София. Запазването на обичта към България, въпреки несгодите на времето, е един от заветите на полк. Борис Дрангов. Това каза за дневния блок на Радио „Фокус“ Райна Дрангова, внучка на легендарния полковник, по повод 102-та годишнина от откриването на Дранговата чешма, издигната в памет на загиналите от 5-и пехотен Македонски полк на 11-а пехотна Македонска дивизия. Дрангова добави, че паметта на падналите за България войници и командири от Пети македонски полк е жива.
„Голяма част от народа ни обича повече собственото си благополучие, а България остава на заден план. Надявам се, обаче, че сега расте едно съвсем ново поколение. Действително младите хора са много влюбени в страната си и много правдиво оценяват миналото. Ще се изживее тази криза на бездуховност, която разруши много от моралните ценности на българина“, каза още Райна Дрангова. Тя добави, че насърчава необходимостта от повече патриотични уроци в училищата, за да могат младите както да бъдат запознати с неизвестните факти от достойното минало на България, така и да им бъдат припомнени вече известните факти за великите българи.