Райна Койкова, дизайнер: Абитуриентките тази година предпочитат дългите рокли

Снимки: Pixabay

Райна Койкова, дизайнер от Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод предстоящите абитуриентски балове.

Фокус: Г-жо Койкова, какви са модните тенденции за балните рокли тази година?

Райна Койкова: Абитуриентките тази година предпочитат дълги рокли. В нашата колекция тази година нямаше нито един къс модел, нито пък имаше момичета, които искаха да им ушием по-къс вариант. Техните предпочитания бяха свързани с дългите рокли. Най-често горната част е изработена от прозрачен телесен тюл, който стои върху кожата като телесен цвят. Така не се забелязва плата и върху него се декорира някаква дантела с мъниста и най-вече с 3D дантела.

Фокус: Какви са останалите цветови тенденции?

Райна Койкова: Най-често се използва цвят блъш. Изборът на абитуриентките беше в различни нюанси на цвета. Някои предпочитаха по-светли, а други по-тъмни нюанси. Също така доста заложихме на класическото черно. От доста години абитуриентките избягваха този цвят, докато тази година имахме доста ушити рокли от черно. Също така се харесват както тъмно, така и светло сините цветове.

Фокус: Колко време продължава ушиването на една рокля?

Райна Койкова: Тази година абитуриентките доста рано започнаха да търсят рокли. Те започнаха да се консултират и да дават заявки още от декември. Първата запазена рокля при мен беше още от август през изминалата година. Това беше добре, защото като се ориентираха те по навреме – имаме време и ние да изработим всичко. Изработката зависи пряко от самия модел. Една рокля може да се изработи както за две седмици, така и за два месеца. При ръчна работа се забавя изработката. Искам да отбележа, че доста от роклите тази година имаха ръчна работа по тях. Тази работа е свързана с ушиване на мъниста и камъни.

Фокус: Има ли случаи, в които по време на изработването на роклята, абитуриентките сменят своите желания и се налагат корекции?

Райна Койкова: Естествено, че да. При избора на даден модел те имат своите представи. Има случаи, при които след проба виждат, че нещо не им отива или искат да се променят някои детайли. По този начин модела се изменя, за да може да се хареса най-вече на тях самите. По този начин ние спазваме тяхното желание.

Фокус: Колко време е нужно, за да може да се реагира при различни ситуации, които налагат корекции?

Райна Койкова: Винаги сме се справяли със ситуацията и сме нанасяли нужните корекции. Докато момичето не каже, че харесва самата рокля – не спираме да преработваме нещо по нея.

Фокус: Дни преди началото на абитуриентските балове, ако има момиче, което не си е закупило все още рокля, какъв е Вашият съвет, тъй като вече е късно да се ушие?

Райна Койкова: Наистина вече е късно да се ушие, но имаме рокли, които са ни останали от колекцията, така че се намират варианти, дори и да се преработи нещо като модел. Може да се направи бързо корекция. Преди два дни имах случаи с момиче, което е останало без рокля. Винаги се намира вариант, дори и в последния ден. Има абитуриентки, които се притесняват от обличането, защото доста от роклите имат копчета на гърба, които са около 30 на брой. Техните майките също се притесняват, че няма да могат да ги закопчаят и така в деня на абитуриентската – дизайнера реагира при всякакви ситуации.

Фокус: На какви аксесоари залагат абитуриентките?

Райна Койкова: Абитуриентките все по-малко залагат на аксесоари. Причината е, че роклите са с повече дантели, които са 3D и са доста богати. Това не позволява аксесоари по тях, евентуално някакви обици или цвете за коса от мъниста или камъни.

Фокус: Какъв е съветът Ви към абитуриентките ако се случи някакъв инцидент с роклята като изцапване или разваляне на ципа?

Райна Койкова: При изцапване петното на роклята се почиства само с вода. Случвало се е при някои абитуриентки да се скъса цип, което не зависи от нас, но дългата рокля създава повече проблеми. Затова съветвам абитуриентките да не избират чак толкова дълга рокля. Те гледат снимки в списания и в интернет на дълги модели, но това ще им пречи както да ходят, така и да играят по време на балната вечер. Роклята може да закрива обувките до земята, но нека да не бъде по-дълга. Ако тя е с шлейф, то на него се закача една кукичка от сатенена лентичка, за да може да се захване и да се държи шлейфа на роклята.

Фокус: Какво е Вашето послание към всички завършващи?

Райна Койкова: Посланието ми е най-вече да са живи и здрави. Също така да не се отказват да следват мечтите си, защото трудностите за осъществяването им предстоят.

Денис НИКИФОРОВ