Районен съд – Варна наложи условно наказание на израелски гражданин за документно престъпление – ползване на преправен чуждестранен паспорт

Районен съд – Варна наложи условно наказание на израелски гражданин за документно престъпление – ползване на преправен чуждестранен паспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Районен съд – Варна.

Съдът одобри постигнатото между прокуратурата, подсъдимия и неговия защитник споразумение, с което 33-годишния подсъдим се признава за виновен по повдигнатите спрямо него обвинения в престъпления по  чл.316, вр. чл. 308, ал.2 от НК. Става дума за извършено в София и Варна деяние, в условия на продължавано престъпление.  В периода от  4 юли до 9 септември 2013 година, съответно пред служител на „Гранична полиция“ на ГКПП „Аерогара София“ и после пред варненски нотариус,  подсъдимият съзнателно се легитимирал и ползвал от преправен официален документ – чуждестранен документ за самоличност, издаден от Израел, на името на друго лице. Паспортът е бил преправен чрез подмяна на персонализиращата страница, като от 33-годишния мъж за самото съставяне на документа не може да се търси наказателна отговорност. Близо 2 години по-късно, на 22 юни 2015 г. подсъдимият отново, пред варненски нотариус, се ползвал от същия фалшив чуждестранен паспорт.

Подсъдимият е с чисто съдебно минало досега.  За всяко от извършените деяния бяха определени отделни наказания, като след групиране съдът наложи на 33-год. мъж  най-тежкото от тях – 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Съдебният акт е окончателен.