Районен съд – Варна осъди 40-годишен мъж за противозаконно отнемане на  автомобили и кражба на чужди движими вещи

Районен съд – Варна осъди 40-годишен мъж за противозаконно отнемане на  автомобили и кражба на чужди движими вещи. Това съобщиха от пресцентъра на съда. В процедура на съкратено съдебно следствие, 40-годишният В. Р. беше признат за виновен по две повдигнати му обвинения – за противозаконно отнемане на лизингов лек автомобил „Мерцедес“ с варненска регистрация, както и за кражба в условия на опасен рецидив и продължавано престъпление на „БМВ Х5“ и други движими вещи. Деянията са извършени през м. декември 2015 г. във Варна през непродължителен период, само за няколко дни, при сходна обстановка.

Първоначално, вечерта на 5 декември 2015 г. 40-год. мъж се възползвал от момент, когато ползвателя на мерцедеса спрял край пазара за цветя в района на „Чаталджа“ и оставил автомобила си с включени аварийни светлини. За кратко подсъдимият привел колата в движение и потеглил рязко, като в купето останали други движими вещи на собственика – два броя маркови парфюми, два неактивирани айфона, документи за автомобила и др. Веднага било подадено обявление за издирване в полицията и в социалните мрежи, а няколко дни по-късно извършителят бил засечен с колата на оживено място, като при опит да избегне проследяване, последвали повреди по гумите и каросерията на автомобила и той бил изоставен. Чуждите вещи в него не били открити.

Вторият автомобил „БМВ Х5“ е отнет на 7 декември 2015 г. по сходен начин от централен варненски булевард,  чрез използване на неустановено техническо средство. Кражбата е извършена пред погледа на пострадалия собственик и семейството му, в деня на нотариалната заверка на договора за покупко-продажбата на автомобила. Стойността на инкриминирания автомобил е за около 25 000 лева, като до приключване на наказателното производство не е бил установен.

40-годишният В. Р. е осъждан многократно за престъпления от общ характер и е търпял ефективно наказание в затвор. За конкретните деяния Районен съд – Варна му наложи отделни наказания като след групиране и редукция с 1/3, заради съкратената съдебна процедура, той следва да изтърпи общо наказание от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.  Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.